Αγώνα δρόμου για να προλάβει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, τρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για το ένα δισ. ευρώ (970 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) που αφορά την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Δεν είναι τόσο τα λεφτά που λείπουν για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν υπάρχει πίεση στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς η Ελλάδα ήδη έχει δανειστεί από τις αγορές γύρω στα πέντε από τα 7-8 δισ. που είναι οι υποχρεώσεις της για το 2019. Επίσης, υπάρχει και το «μαξιλάρι» το οποίο ξεπερνάει τα 25 δισ., αν και είναι καλό να το
χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο για να μην διαταραχθεί η σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα που αποτελεί μείζονα αναγκαιότητα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης το καλοκαίρι του 2018.
Οι 120 δόσεις μαζί με την προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ αποτελούν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των προγραμματισμένων τριπλών εκλογών του Μαΐου - των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών. Οι εθνικές συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες όσο περνούν οι εβδομάδες και αδυνατεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα που τον χωρίζει από τη ΝΔ.
Πέφτει ο πήχης στις 120 δόσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές. Ποντάρει σε πολιτικά οφέλη από τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην τελική ευθεία για τις κάλπες, καθώς οι άλλες παροχές δεν του βγήκαν παρά την αναγκαιότητά τους (κοινωνικό μέρισμα, επιστροφή αναδρομικών, αύξηση κατώτατου μισθού, επιδότηση ενοικίου κλπ).
Οι ελληνικές τράπεζες ευχαρίστως συναίνεσαν στο ν.μ της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις διότι ήδη έχουν προϋπολογιστεί για το 2019 200 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα που θα περάσει απευθείας στα ταμεία τους με την κρατική επιδότηση των δανείων.
Δεν έγιναν όμως αποδεκτοί από τους θεσμούς (δανειστές) οι όροι που έθεσε η κυβέρνηση για δικαίωμα ένταξης ενός δανειολήπτη στις 120 δόσεις, προκειμένου να κάνει επίθεση φιλίας στη μεσαία τάξη η οποία έχει πληρώσει ακριβά και το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα τους είναι ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευνοϊκής αντιμετώπισης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν, εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών που βλέπουν το τρένο των ρυθμίσεων να περνά από μπροστά τους και εκείνοι να μένουν μονίμως εκτός και να αισθάνονται κορόιδα.
Οι τράπεζες ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καλύπτονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ από τα οποία γύρω στα δύο αφορούν επιχειρηματικά δάνεια με τα οποία επίσης διαφωνούν οι θεσμοί και ζητούν την εξαίρεσή τους.
Ακόμη και με ψαλίδισμα, είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να φέρει και να ψηφίσει το νόμο για τις 120 δόσεις - με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης - στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να μπορεί να επιδείξει κάποια παραδείγματα εφαρμογής του νόμου πριν τις κάλπες. Ο πραγματικός αριθμός αυτών που θα εξαιρεθούν θα είναι μεγάλος, αλλά θα φανεί μετά τις εκλογές.
Το αφήγημα του ΔΝΤ
Είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα να πάει στις εκλογές με το αφήγημα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξοφλήσει νωρίτερα το ΔΝΤ. «Εχουμε σχέδιο να πάψει να είναι εδώ το ΔΝΤ και θα το κάνουμε πράξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συνέβη και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι από τα 9,8 δισ, που είναι το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ, τα 3,8 δισ. έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο 5,1% και αυτά κατά προτεραιότητα θα προγραμματιστούν για να εξοφληθούν. Η χώρα αν και δανείζεται ακριβά και πάλι έχει φθηνότερα επιτόκια, οπότε τη συμφέρει να δανειστεί από τις αγορές για να ξεπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ.
Η προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, να δοθεί το πράσινο φως για το ένα δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και να προχωρήσει η διαδικασία των εγκρίσεων από τα κοινοβούλια με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση από την Φινλανδία όπου γίνονται εκλογές στις 14 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΙΟΒΕ, ενώ την 1η Απριλίου επιστρέφουν στην Αθήνα και όλοι οι θεσμοί για την έναρξη της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Για να περάσει η κυβέρνηση στο plan b για τα δάνεια του ΔΝΤ, θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι όλα οδεύουν καλώς.
Η ΕΕ έχει ανάγκη να μην αναφέρεται η Ελλάδα στα κακά νέα ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το Brexit βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Θα φανεί όμως αν η κυβέρνηση Τσίπρα επωφεληθεί από το ευνοϊκό κλίμα ή αν θα συνεχίσει την πορεία που είχε μέχρι τώρα, να μην έχουν απήχηση ούτε τα θετικά μέτρα όπως συμβαίνει με κάθε κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή
χριστινα κοραη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.