Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας προσπαθεί να λύσει η Ελληνικό Κτηματολόγιο χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις ακινήτων του Ε9.
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της τελευταίας και δυσκολότερης κτηματογράφησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς και η διοίκηση του Κτηματολογίου άνοιξαν τα χαρτιά τους, δίνοντας στοιχεία για την πορεία της κτηματογράφησης αλλά και τις δυσκολίες της. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι είναι σε επαφή με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του Ε9 με τρόπο όμως που δεν θα θίγονται τα προσωπικά δεδομένα.
Οι μελετητές που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της κτηματογράφησης, πιέζουν σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να μπει στη δήλωση εισοδήματος ένα κουτάκι, στο οποίο ο πολίτης θα δείχνει εάν συναινεί με τη χρήση του Ε9 από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Το συνολικό ποσοστό των δηλώσεων έφτανε μέχρι τις 12 Μαρτίου το 7%. Ωστόσο πιστεύεται ότι θα αυξηθεί όσο περνά ο χρόνος.
Τα στελέχη του κτηματολογίου επανέλαβαν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, λόγω της ιδιαιτερότητας των περιοχών θα επικαλεστεί χρησικτησία. Το κτηματολόγιο, σε αυτή την περίπτωση ζητά δύο αποδεικτικά στοιχεία: ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή το Ε9 από το οποίο τεκμηριώνεται ο χρόνος της χρησικτησίας.
Οι πολίτες που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να προσκομίσουν οπωσδήποτε τοπογραφικό διάγραμμα και το Ε9. Επίσης, εάν δεν διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφα από τον συνδυασμό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και άλλων βαρών επί του ακινήτου κλπ). Γίνονται επίσης δεκτά και συμβόλαια όμορων οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τον πολίτη που θέλει να κάνει χρήση έκτακτης χρησικτησίας ως ιδιοκτήτης του διπλανού ακινήτου.
«Όσοι έχουν συμβόλαια δεν χρειάζονται παρά λίγα λεπτά για να εξυπηρετηθούν. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν δεν υπάρχουν συμβόλαια και γίνεται επίκληση χρησικτησίας και όταν υπάρχει δυσκολία εντοπισμού του ακινήτου» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικό κτηματολόγιο.
Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό του ακινήτου, επανέλαβε ότι υπάρχει εφαρμογή που επιτρέπει μέσω κινητού να οριοθετήσει κανείς το ακίνητό του, περπατώντας περιμετρικά σε αυτό και στην συνέχεια να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλλει μαζί με την δήλωση.
Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.