Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ομολογίες Γιούνκερ”

Αντιγράφω την ουσία της πρόσφατης ανάρτησης του Στέφανου Μάνου, όπως αυτή καταχωρήθηκε στη διαδικτυακή “iefimerida”. Ενός βετεράνου της συντηρητικής παράταξης, που δε βολεύτηκε με τα συμφέροντα. Ούτε με τη διαπλοκή.
«Ο Στέφανος Μάνος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ως υπεύθυνο για τη χρεωκοπία της χώρας (επειδή δεν καταλάβαινε και δεν άκουγε κανένα). Έτσι άνοιξε ξανά την κουβέντα για τη χρεωκοπία και τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Κάποιοι, με αφορμή αυτή την ανάρτηση του Στέφανου Μάνου, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, θυμίζουν ένα γεύμα εργασίας που έγινε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2014, με τη συμμετοχή του τότε φρεσκοεκλεγμένου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο γεύμα συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που στη συνέχεια
ανέλαβε χρέη Ευρωπαίου επιτρόπου. Παρόντες ήσαν, επίσης, ο τότε διευθυντής του Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγιερ, και ο σύμβουλος τού τότε Έλληνα πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου. Το γεύμα έγινε στο ρουφ γκάρντεν του ξενοδοχείου “King George”, στο Σύνταγμα. Κάποια στιγμή η κουβέντα έφτασε στα αίτια της χρεωκοπίας και στη διαχείρισή της από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γιούνκερ φέρεται να είπε τότε: “Ο Γιώργος Παπανδρέου, δυστυχώς, δεν είχε τις ικανότητες να χειριστεί την κρίση. Ωστόσο... ο υπεύθυνος για τη χρεωκοπία είναι ο Kαραμανλής”».
Η τελευταία αλήθεια με ενδιαφέρει. «Υπεύθυνος της χρεωκοπίας είναι ο Καραμανλής». Και αυτό πρέπει να λεχθεί πολλές φορές. Έστω και σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου, θέλω να μιλήσω μια άλλη φορά. Με ήρεμους τόνους. Και σε ήρεμες καταστάσεις.
Δυστυχώς, εκτός από τη δημοσιονομική εκτροπή, υπήρξε και εκτροπή του πολιτικού λόγου. Για να φορτωθούν στο ΠΑΣΟΚ οι τεράστιες ευθύνες για τα μνημόνια και τις τραγικές λύσεις λιτότητας, που επιβλήθηκαν στον λαό.
Σ’ αυτήν την ομολογία του Γιούνκερ κρύβεται και ο μεγάλος εκβιασμός του Κώστα Καραμανλή υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τότε πρωθυπουργός της χρεωκοπίας, εκτός από την παρατεταμένη σιωπή του, τους παραχώρησε και κορυφαία στελέχη του. Στρατηγικής σημασίας.
Και, φυσικά, η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεμβολίσει τη δημοκρατική παράταξη. Με τελευταία ευτελιστικά υποδείγματα τις χθεσινές υπουργοποιήσεις. Όσοι αντέξαμε, όσοι αντέχουμε (και θα γίνουμε πολλοί περισσότεροι) θεωρούμε τίτλο τιμής ότι ανήκουμε στον χώρο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου