Τις εκλογές τις κερδίζει αυτός που κερδίζει το Κέντρο. Τη διαχρονική αυτή αλήθεια των δημοσκόπων φαίνεται πως έχουν λάβει υπόψη στον πολιτικό τους σχεδιασμό οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οι οποίοι πλέον και επισήμως έχουν εισέλθει σε μια ανηλεή μάχη για να κερδίσουν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Από τη μια, το πολυσυζητημένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερά, με τις μεταγραφές των δύο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ Μωραϊτη και Τόλκα. Και από την άλλη, η ανακοίνωση των πρώτων 15 υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ με ονόματα όπως εκείνο του Παύλου Ελευθεριάδη, ο οποίος υπήρξε ένα από το πρώτα μέλη του Ποταμιού και υποψήφιος για την προεδρία του το 2016, αλλά και της Καλυψώς Γούλας, πρώην δημοτικής σύμβουλου με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη.
Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους καταγράφουν ένα διόλου αμελητέο ποσοστό αναποφάσιστων που κινείται περί το 10-15%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και υπολογίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων μαζί με τα λευκά και την αποχή κοντά στο 23%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών η προσέλκυση αυτού του ποσοστού των αναποφάσιστων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αυτοπροσδιορίζεται στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, είναι εκείνη που θα κρίνει και την τροπή που θα πάρει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, τόσο ως προς τον νικητή όσο και ως προς το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.
Συνακόλουθα, η προσέγγιση της δεξαμενής των αναποφάσιστων γίνεται κεντρικός στόχος της εκλογικής στρατηγικής των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μέσα από την τακτική της αυξανόμενης και εντεινόμενης πόλωσης θα επιχειρήσουν να συμπιέσουν τον πολιτικό χωροχρόνο και θέσουν διλημματικού χαρακτήρα επιλογές στο δρόμο προς τις κάλπες.
Φάσεις και αντιφάσεις
Για την μεν ΝΔ το Κέντρο δείχνει να αποτελεί μια λύση σε έναν δύσκολο πολιτικό γρίφο, ο οποίος σχετίζεται με το γεγονός ότι η συσπείρωσή της έχει “πιάσει ταβάνι” εδώ και μήνες. Για να αυξήσει κατά συνέπεια τα ποσοστά της θα πρέπει να προσελκύσει και να γοητεύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους. Για τον με ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς επίσης φαίνεται να είναι μονόδρομος, αν κανείς υιοθετήσει την ανάλυση ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της δημιουργίας ενός νέου διπολισμού με χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνα που είχαν τα παλιά κόμματα εξουσίας.
Τα πολιτικά ανοίγματα βεβαίως δεν γίνονται ποτέ χωρίς αντιφάσεις. Ορισμένες φορές όμως λαμβάνουν… τρανταχτό χαρακτήρα. Όπως ανέφερε και χθες το TheTOC, η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να επιδιώξει να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χτίζοντας ένα προφίλ σοβαρής και ήρεμες δύναμης, δύσκολα συμβιβάζεται με την εικόνα ενός “ταύρου εν υαλοπωλείω” που δίνει εδώ και ημέρες ο κ. Πολάκης. Όπως είναι προφανές, η εικόνα και συνολικότερη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά σε στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που υπό προϋποθέσεις θα εξέταζαν το ενδεχόμενο συμπόρευσης. Η στροφή προς την Κεντροαριστερά, ωστόσο, δημιουργεί γκρίνιες και εξ αριστερών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κριτική που άσκησε τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Φίλης.
Και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Πολιτικά, η στροφή προς το Κέντρο δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί με τς δεξιόστροφη τάση μέσα στο κόμμα, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τον αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη. Δύσκολη επίσης συμβιβάζεται με μια σειρά πολιτικών θέσεων που υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης. Στο δρόμο προς τις εκλογές και για όσο χρονικό διάστημα η ΝΔ θα εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ανάληψη της εξουσίας, οι αντιφάσεις αυτές μπορεί να μην αναδειχθούν με απειλητικό τρόπο. Αργά ή γρήγορα όμως θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα.
Οι επόμενες κινήσεις και η συμπίεση των μικρών
Σε αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των δύο μονομάχων. Τη ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία των πολιτών που επιθυμέι την σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βασικό σταθμό στην πορεία αυτή αποτελεί η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν.
Από τη μεριά της, η ΝΔ θα επιχειρήσει να συνεχίσε το άνοιγμα προς νέα πρόσωπα, πέραν των κομματικών τειχών.Την ίδια στιγμή, η στρατηγική των δύο μεγάλων κομμάτων θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στους μικρούς, οι οποίοι ήδη καταγράφουν σημαντική πτώση ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι μετά τη διάλυση των ΚΟ τους κινδυνεύουν να μην βρεθούν στην επόμενη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.