Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος που δεν ελέγχει το Κογκρέσο αποκαλείται «κουτσή πάπια» (lame duck). Τηρουμένων των αναλογιών και στην Ελλάδα οδεύουμε προς μια κατάσταση «κουτσής πάπιας» όπου ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει το Κοινοβούλιο, παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει να κυβερνά όσο ο ίδιος πιστεύει ότι αντέχει.
Τις ημέρες αυτές στο τρίγωνο Βουλή – Μέγαρο Μαξίμου – ΑΝΕΛ αυτό που επί της ουσίας συμβαίνει είναι το… μαγείρεμα της «κουτσής πάπιας». Με ποιο τρόπο δηλαδή θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά, είτε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες μαζί, είτε χωρίς αυτούς, είτε με ένα μεγάλο κομμάτι που θα εγκαταλείψει τον Πάνο Καμμένο.
Οι επόμενες δύο ημέρες, και ουσιαστικά μέχρι την Τετάρτη το βράδυ όπου ο Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στη συνέντευξη που θα δώσει στην Ελλη Στάη, όλα είναι ανοικτά.
Εκλογές εδώ και τώρα, πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και η καυτή πατάτα στον επόμενο πρωθυπουργό.
Αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση αλλά παραμονή υπουργών των ΑΝΕΛ σ’ αυτήν και ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη βοήθεια και βουλευτών του Ποταμιού.
Ένα μεγάλο παζάρι σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.
Πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ και μια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη.
Εκλογές τον Μάιο μαζί με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ώστε να μην έχει ο Τσίπρας το βάρος μιας συντριβής.
Εκλογές τον Οκτώβριο με την «κουτσή πάπια» να στηρίζει από… αποστάτες βουλευτές και τη χώρα να έχει παραλύσει παντού.
Δε λειτουργεί τίποτε
Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και τώρα. Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια, ο κρατικός μηχανισμός έχει «παγώσει», κι όχι από τον χιονιά, οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι οδεύουμε σε εκλογές. Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να «πυκνώσει τον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χρόνο», όπως είπε ο κ. Σεβαστάκης. Δηλαδή να φέρει νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή άμεσα ώστε να τελειώνει με τις προεκλογικές εκκρεμότητες προτού επικρατήσει πολιτικό χάος. Αλλωστε, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα προεκλογικού τύπου νομοσχέδια με τις παροχές και άλλα ευνοϊκά μέτρα, θα υποχρεωθεί να τα ψηφίσει και η ΝΔ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες και θα ξαναζήσουμε εικόνες από τη Βουλή με νομοσχέδια, ρυθμίσεις και τροπολογίες που δεν έχει διαβάσει ούτε ο υπουργός.
Μέχρι τότε, βεβαίως μεσολαβεί ένα… chicken game μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου. Είναι το επικίνδυνο παιχνίδι της μονομαχίας δύο αυτοκινήτων που κινούνται το ένα προς το άλλο μέχρι κάποιος από τους οδηγούς να αποφασίσει να στρίψει το τιμόνι για να μην συγκρουστούν.
Βεβαίως, ο Τσίπρας είναι από θέση ισχύος καθώς επί της ουσίας έχει κλέψει το κόμμα από τον Καμμένο. Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των ΑΝΕΛ αδειάζουν τον αρχηγό τους, ο οποίος κινδυνεύει αύριο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. να μείνει μόνος του. Το στοίχημα γι’ αυτόν είναι αν μετά την Τετάρτη θα έχει κόμμα και βεβαίως αν η αποχώρησή του από την κυβέρνηση θα σημαίνει κάτι, αν δηλαδή έχει την ισχύ για να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Με τον Τσίπρα λέγεται ότι πλέον δε μιλάνε και ο ένας στέλνει μηνύματα στον άλλον. Ακόμη και το ενδεχόμενο συνάντησής τους έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης σχετικά με το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό το ραντεβού για το οριστικό διαζύγιο ή… για μια νέα συμφωνία.
Πολλά σενάρια
Τα σενάρια, πάντως, δίνουν και παίρνουν. Από το να τηρηθεί τελικά η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου και με διάφορα τεχνάσματα η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή τον Μάρτιο. Κι ως τότε να έχουμε μια κυβέρνηση – παρωδία και τους ΑΝΕΛ σε ρόλο γελωτοποιού.
Μέχρι να είναι όλο αυτό το σκηνικό προσυνεννοημένο ώστε και ο Τσίπρας να δείξει την αποφασιστικότητά του (και να κάνει τα ανοίγματά του βεβαίως παίρνοντας βουλευτές από άλλους χώρους) και ο Καμμένος να διασώσει ό,τι του απέμεινε από το πατριωτικό, πολιτικό του κεφάλαιο. Το έργο της «ρήξης» το έχουμε ξαναδεί άλλωστε κι άλλες φορές, όπως και τις κωλοτούμπες του ενός ή του άλλου.
Αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί, πάντως, είναι το φαινόμενο της «κουτσής πάπιας». Της αδύναμης κυβέρνησης μειοψηφίας δηλαδή, μιας κυβέρνησης κοινοβουλευτικά ανάπηρης και ηθικά απαξιωμένης. Μια κατάσταση που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά γιατί απλά δεν είμαστε… Βέλγιο, Ιταλία ή Ισπανία. Και που μόνον ο Δημήτρης Βούλγαρης ή Τζουμπές έκανε πριν από καμιά 200αριά χρόνια.
Θα γίνει και ο Αλέξης Τσίπρας… Τζουμπές (όγω της μακριάς μπέρτας/μανδύα που συνήθιζε να φορά) ή θα πάει σε εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να βγει η Ελλάδα από την πρωτοφανή κρίση και στασιμότητα που βρίσκεται; Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τις προθέσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.