Ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό, που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά μεταπολιτευτικά χρονικά, ενδεχομένως να ζήσει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Σε λίγες ημέρες η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και θα έρθει στην Αθήνα για να κυρωθεί.
Όπως όλα δείχνουν, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει καθυστέρηση, η συμφωνία θα εισέλθει στη Βουλή για κύρωση ενδεχομένως και στο τέλος αυτού του μήνα. Οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και βεβαίως θα μπούμε στη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ ή της πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό.
Η πρόσφατη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής όπως γίνεται στην περίπτωση της Ισπανίας, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Τέτοια περίπτωση δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα και θα πρόκειται για ένα μοναδικό πολιτικό γεγονός με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κι εδώ ξεκινά η περιπέτεια καθώς μπορεί συνταγματικά να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά όπως λένε πολιτικοί παράγοντες και συνταγματολόγοι θα πρόκειται για μια κοινοβουλευτικά ανάπηρη κυβέρνηση και ηθικά διάτρητη.
Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, όπως έχουν διαμηνύσει πολλάκις οι ΑΝΕΛ, για την ακρίβεια ο Πάνος Καμμένος και θα εξηγήσουμε τη διαφορά, θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις η συμφωνία των Πρεσπών έλθει στη Βουλή.
Εδώ βέβαια υπάρχει το παράδοξο ορισμένοι εξ αυτών να φέρονται μη διατεθειμένοι να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, άρα η αποχώρηση των ΑΝΕΛ επίσης θα έχει στοιχεία τραγέλαφου αν και όποτε γίνει. Ετσι κι αλλιώς μιλάμε για ένα κόμμα υπό αποσύνθεση, που άγεται και φέρεται για την επιβίωσή του. Κοινό μυστικό είναι πως πέραν των προθύμων ανελιτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία, υπάρχουν και αυτοί που θα έβλεπαν με καλό μάτι τη σύμπλευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτά. Βεβαίως, το μείζον θέμα εδώ θα είναι το κατά πόσο θα έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να εξαντλήσει τον βίο της όταν θα έχει φύγει ο εταίρος της.
Οι ψηφοφορίες και τα κουκιά
Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει ευρύτερες δυσλειτουργίες και στο κράτος και στη διοίκηση αλλά και στην ίδια τη δρομολόγηση νομοσχεδίων. Η δεύτερη πράξη της «οπερέτας» έχει να κάνει με το αν θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή θα καταπέσει από τη μομφή της αντιπολίτευσης. Με το δεύτερο ως δεδομένο οι κάλπες είναι προ των πυλών και έτσι εξηγούν πολλοί την πρόσφατη παροχολογία αλλά και το σκληρό ροκ σκανδαλολογίας όπου επιδίδεται εσχάτως η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν ήδη τα ενδεχόμενα μιας νέας πλειοψηφίας που θα προκύψει από ανεξάρτητους βουλευτές όλου του τόξου – κοινώς, αντάρτες που θα πάνε κόντρα στη γραμμή του κόμματός τους και θα δώσουν χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το Μαξίμου ποντάρει στο γεγονός ότι τυχόν υποβολή δυσπιστίας από τη ΝΔ δεν θα βρει τις ψήφους που απαιτούνται, δηλαδή 151. Κι αυτό είναι δύσκολο γιατί χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συμβεί, μιας και ο Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά δεν θα την ρίξει κιόλας.
Ακόμη κι αν παραμείνει στην ψηφοφορία το ΚΚΕ (που είχε αποχωρήσει στην προηγούμενη πρόταση της ΝΔ) πάλι δεν φτάνουν οι ψήφοι των άλλων κομμάτων.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική διαδικασία, αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατωτερη από τα δύο πέμπτα του όλου, δηλαδή 120 βουλευτές, σε αντίθεση με την πρόταση δυσπιστίας που χρειάζονται 151. Είναι μια πρόβλεψη του Συντάγματος ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης ευκολότερα και να υπάρχει σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Στην περίπτωση, λοιπόν, της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μπορεί να την πετύχει με λιγότερους από 151 βουλευτές και μέχρι 120, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ένας αριθμός βουλευτών θα απέχει από τη διαδικασία.
Ετσι, για να σταθεί τυπικά μια κυβέρνηση με 120 βουλευτές θα χρειάζεται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία 239 βουλευτές και 61 να απέχουν.
Εχοντας ο ΣΥΡΙΖΑ 145 για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης – ανοχής θα πρέπει να είναι παρόντες 289 και 11 να απέχουν οι οποίοι θα πρέπει να το δηλώσουν εκ των προτέρων.
Η κυβέρνηση πάντως μετράει τα κουκιά και για την συμφωνία των Πρεσπών και για τη στήριξή της. Θεωρεί δεδομένο το Μαξίμου ότι θα στηρίξει η Κατερίνα Παπακώστα, και ο Κώστας Ζουράρις που έχει πει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Επίσης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ακόμη κι αν παραιτηθεί τη θέση του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ που έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ. Τέλος πιθανότατα να το κάνει και η Ελενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Ιωάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων που ψήφισε πρόσφατα τον προϋπολογισμό, δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά ενδεχομένως να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ζήσουμε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κι όσοι επιμένουν ότι μια κυβέρνηση ακόμη κι αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να σταθεί για πολύ καιρό έχουν δίκιο. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον τη δύναμη στην κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.