Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί μερικά από τα πολιτικά καφενεία να συζητούν την μία ή την άλλη από τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος. Τα ακροατήριά τους και οι συνδαιτημόνες τους όμως, ολοένα και λιγοστεύουν και μικραίνουν. Οι μεγάλες πλειοψηφίες του λαού μας, παραμένουν απαθείς. Κάτι τσιμπάνε οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος. Όπως για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Όπως για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.
Τι φταίει; Η κυβερνητική πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πείθει. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της πρότασης. Μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και το ομιχλώδες των προτάσεων και η διαδικαστικές ασυνέπειες. Άλλα είπε το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, στην πίσω αυλή της Βουλής. Άλλα πρότεινε αργότερα. Και άλλα, οι κυβερνητικοί, προτείνουν σήμερα.
Όπως είχαν προτείνει την διαγραφή του δημόσιου χρέους και των μνημονίων με μια διάταξη. Την ίδια λογική ακολουθούν και σήμερα, ως προς την Αναθεώρηση των διατάξεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Αρχικά έριξαν την ιδέα ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος. Και οι υπουργοί να υπαχθούν στα ίδια δικαστήρια που υπάγονται και οι απλοί πολίτες της χώρας. Τώρα τα ξεχάσανε όλα αυτά. Διατηρούν το άρθρο 86 του Συντάγματος, που προβλέπει τις ειδικές διαδικασίες για την ποινική ευθύνη των υπουργών και το τροποποιούν σε ελάχιστα σημεία. Το γιατί; Λέτε να φοβόνται την λογοδοσία για τις δικές τους ευθύνες; Λέτε να σκέφτονται ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν να υπερασπιστούν τα εγκλήματα τους, που υπερφόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού με βάρη και ζημιές πάνω από 100 δις. Λέτε να φοβούνται την εσχάτη προδοσία, για τις ωμές παρεμβάσεις τους στην Δικαιοσύνη;
Προσωπικά για μένα, το δεύτερο θέμα, αυτό που αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, είναι ιστορικά και θεσμικά, σπουδαιότερο. Η κυβέρνηση προτείνει να αντικατασταθεί το άρθρο 3 με μια μόνη πρόταση: «Το Ελληνικό Κράτος είναι θρησκευτικά ουδέτερο». Δεν αντιλέγω ότι είναι μια σοβαρή πρόταση. Την υποστηρίζει τουλάχιστον το 3% του εκλογικού σώματος που πραγματικά τους ανήκει. Και κάποιοι προοδευτικοί διανοούμενοι.
Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο το σύνολο των σχέσεων μεταξύ Ελληνικού Κράτους και Εκκλησίας. Η κυβέρνηση το απέρριψε. Προτιμά διαλόγους πίσω από τις πόρτες. Που το περιεχόμενό τους ανατρέπεται με δηλώσεις από τα υπόγεια του Μαξίμου.
Η κυβέρνηση φοβάται τον διάλογο. Φοβάται τελικώς τις αξίες της Δημοκρατίας
Η κυβέρνηση φοβάται τον διάλογο. Φοβάται τελικώς τις αξίες της Δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.