Ο Πάνος Καμμένος πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσημη επίσκεψη και μετά από πολλούς μήνες όπου είχε φάει «πόρτα» από τους Αμερικανούς, αποκαθιστά τις σχέσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Αμυνας είχε πέσει σε δυσμένεια από την Ουάσιγκτον εξαιτίας της παλαιότερης «φιλορωσικής» διάθεσης που έδειχνε ενώ τον κατηγορούσαν ότι έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Μόσχα από τη Δύση.
Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Αμυνας είχε πέσει σε δυσμένεια από την Ουάσιγκτον εξαιτίας της παλαιότερης «φιλορωσικής» διάθεσης που έδειχνε ενώ τον κατηγορούσαν ότι έσπασε το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Μόσχα από τη Δύση.
Από τότε μεσολάβησαν πολλά.
Η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το κυνήγι του θησαυρού από το «ξανθό γένος» αγκιστρώθηκε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε ο κ. Τσίπρας και η Αριστερά οι καλύτεροι φίλοι του Ντ. Τραμπ και της κυβέρνησης.
Ο δε Πάνος Καμμένος ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε και στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, με προϋπολογισμό άνω του 1,2 δις ευρώ.
Επειτα από όλα αυτά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έριξαν νερό στο κρασί τους και υποδέχθηκαν τον υπουργό Αμυνας ως φίλο. Ετσι, λοιπόν, περνώντας την πόρτα του Πενταγώνου για την εθιμοτυπική επίσκεψη, κανείς ίσως δεν περίμενε ότι θα «βγει είδηση» από την συνάντηση του Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις.
Κι όμως, έγινε η έκπληξη η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε «βόμβα» για την ελληνική διπλωματία.,
Ο Πάνος Καμμένος πήγε και παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στους Αμερικανούς κομίζοντας μια νέα πρόταση για το «Μακεδονικό». Θέλοντας να πείσει τις ΗΠΑ (που καίγονται για την επίλυση του ζητήματος) ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι καλή και δεν θα περάσει, κατέθεσε ένα νέο σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό ο έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Με απλά λόγια, η συμφωνία των Πρεσπών «πεθαίνει», κατά τον κ. Καμμένο, υπογράφουμε μια συμφωνία ειρήνης και συνεργασίας για να μπλοκαριστεί η «εισβολή» της Ρωσίας στα Βαλκάνια και για το όνομα… βλέποντας και κάνοντας.
Ουσιαστικά ο υπουργός Αμυνας πήγε με μια εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή που φαίνεται ότι ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και πολύ περισσότερο ο Νίκος Κοτζιάς. Θυμίζουμε ότι διακηρυγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σταθμός για την ειρήνευση και πρόοδο της περιοχής. Και ότι αυτή είναι και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο, αν καταρρεύσει θα χρειαστούν άλλα 10 ή και περισσότερα χρόνια για να γίνει επαναπροσέγγιση Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Και μετά από αυτή την εξέλιξη δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση.
Το ήξερε το Μαξίμου;
Το πρώτο είναι αν το σχέδιο που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στους Αμερικανούς για το Σκοπιανό είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Πήγε ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού ο υπουργός Αμυνας; Υπάρχει ανατροπή στην στρατηγική της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό;» Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ο βασικός πρωταγωνιστής της συμφωνίας των Πρεσπών γνωρίζει για την αλλαγή αυτή; Διότι αν δεν γνωρίζει πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις Καμμένου – Κοτζιά είναι κάκιστες.
Αν όμως είναι σε γνώση όλων τότε φαίνεται πως η κυβέρνηση τρόμαξε με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και το «ναυάγιο» Ζάεφ στο δημοψήφισμα και αναζητεί διέξοδο.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω τότε ο Καμμένος κάνει μυστική διπλωματία; Εχει προσωπική ατζέντα και καταθέτει προτάσεις για ένα μείζον εθνικό θέμα χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών; Κατέθεσε ένα νέο σχέδιο προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά δείχνοντας ότι πάει κόντρα σε όλους και δεν αποδέχεται τις Πρέσπες;
Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε αυτή η κυβέρνηση δεν είναι απλά «τσίρκο» αλλά είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση όπου ο πρωθυπουργός έχει χάσει το παιχνίδι.
Δεν είναι δυνατόν να μην ενημερώνεται ο Αλέξης Τσίπρας από τον συγκυβερνήτη του για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Και δεν μπορεί το 3% να παίρνει τόσο σοβαρές αποφάσεις.
Η πρώτη αμήχανη αντίδραση ήταν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε. Κι αν αυτή η δήλωση εκπροσωπεί και το Μαξίμου τότε ο υπουργός Αμυνας θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.
Πέρασαν αρκετές ώρες για να σχολιαστεί από την κυβέρνηση η κίνηση του Πάνου Καμμένου. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», αναφέρεται σε σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο υπουργός Αμυνας λειτούργησε αυτοβούλως, δεν ρώτησε κανέναν, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και τότε βρισκόμαστε μπροστά σε απίστευτους ερασιτεχνισμούς που εκθέτουν την Ελλάδα.
«Διπλωματία της κότας;»
Πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν το «Μακεδονικό» αλλά και στις άλλες συζητήσεις που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος στο Πεντάγωνο για νέες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η πρόταση για Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη είναι στους επίσημους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης ή πρόκειται ένα ακόμη προσωπικό παιχνίδι του Πάνου Καμμένου ο οποίος μπορεί εύκολα να διανύει την απόσταση από τη Μόσχα στην Ουάσιγκτον χωρίς κανένα πρόβλημα.
Και είναι απίστευτος ο τρόπος που ένας Ελληνας υπουργός δίνει γη και ύδωρ με τέτοιο τρόπο. Είχε χρόνια να εμφανιστεί τόσο δουλοπρεπής στάση και να ειπωθούν λόγια όπως «να αναχαιτίσουμε τη ρωσική διείσδυση» ή την πλήρη παράδοση της χώρας σε αμερικανικές βάσεις. Ειδικά την ώρα που έχει ανακοινωθεί επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
Άλλο οι άριστες σχέσεις με έναν παγκόσμιο πρωταγωνιστή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, και λόγω της ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή, κι άλλο μια διπλωματία που ο κ. Κοτζιάς είχε χαρακτηρίσει απευθυνόμενος τότε στους Ρώσους, ως «διπλωματία της κότας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.