Ο παραδοσιακός σύμμαχος της Ελλάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «πολύτιμο φίλο» τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να τη στηρίζει στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων.
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των δανειστών και προσπαθεί να τους πείσει για την ορθότητα της επιχειρηματολογίας του ότι η νέα περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία, ο Γιούνκερ σημειώνει αυστηρά ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».
Απολύτως ξεκάθαρο και σαφές το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν, και καθόλου υποστηρικτικό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που στη πρωινή συνάντηση με τους θεσμούς έθεσε το ζήτημα της ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, δηλώνοντας μάλιστα διατεθειμένος να «θυσιάσει» την εφαρμογή κάποιων από τα αντίμετρα του 2019.
Τουλάχιστον μέχρι να πειστούν οι θεσμοί ότι ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επιτρέποντας και την υλοποίηση των αντιμέτρων.
Και ενώ η επικρατούσα μέχρι τώρα άποψη είναι ότι η Κομισιόν δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά και βλέπει θετικά την αναβολή ή και ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, σε αντίθεση με το σκληρό ΔΝΤ, η απάντηση Γιούνκερ ανατρέπει την εικόνα.
«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Καθημερινή»για το το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των θεσμών για το θέμα των συντάξεωνπου τέθηκε στη σημερινή πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τα νέα δεν είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα, επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος, με την παράθεση εκτιμήσεων από τις δύο πλευρές για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, χωρίς όμως να υπάρχει -όπως είπε- το στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Η ίδια πηγή μετέφερε ως ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης το γεγονός ότι από καμία πλευρά του κουαρτέτου -κυρίως το ΔΝΤ, οι εμμονές του οποίου είναι γνωστές και έχουν στοιχίσει στην Ελλάδα- δεν ετέθη ζήτημα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου. Εξετάστηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης να είναι ότι η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν οδηγεί σε απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφήνοντας μάλιστα και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σενάριο το οποίο επεξεργάζεται, «σπάει» τα αντίμετρα των περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2019, σε ορίζοντα τετραετίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές, ενώ ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αναλυτικό κόστος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.
Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση συνεχίζεται.
«Λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα»
Στην ίδια συνέντευξη που παρέθεσε ο Γιούνκερ μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Γιουνκερ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .
Αναφερόμενος δε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».
Οσον αφορά την συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.