Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Νέος ΕΝΦΙΑ: Πότε τα νέα εκκαθαριστικά, πόσες οι δόσεις, ποιες οι προτάσεις για τις νέες Αντικειμενικές

Νέες αντικειμενικές αξίεςΕντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ο φόροςθα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019.
Για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα του καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα οι οποίες θα είναι ευθυγραμμισμένες, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, με τις εμπορικές αξίες.
Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ζωνών που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές και για αυτές τις περιοχές. Το σύνολο των ζωνών είναι περίπου 10.500 και εκτιμάται ότι λιγότερες από 500 θα καταλήξουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή
Με δεδομένο ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις στις τιμές σε περίπου 50% των ζωνών και ειδικά σε αστικές ζώνες με μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών εκφράζεται η πρόβλεψη ότι τελικά, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 300 ή 400 εκατ. ευρώ
Εφόσον προκύπτει σημαντική αύξηση του βεβαιούμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκέφτεται οι προτεινόμενες αυξήσεις τιμών ζώνης να «σπάσουν» σε δόσεις, είτε δύο ή είτε τρεις.

Οι προτάσεις για τις νέες τιμές ζώνης

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλαν τις προτάσεις τους αναφορικά με την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης προκειμένου αυτές, όπως ορίζει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση, να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης που προτάθηκαν από τους εκτιμητές κινούνται κατά κανόνα σε τρία «μονοπάτια”:
– Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
– Αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)
– Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.
– Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου