Σκληρή λιτότητα μέχρι το2022, παράταση της φοροεπιδρομής και θηλιά υπερ – πλεονασμάτων, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 που περιλαμβάνεται στο «κουτσό» πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουνίου.
«Κουτσό», γιατί η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να περιλάβει σε αυτό τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ , τις οποίες θα προσθέσει ως … τροπολογία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Περιλαμβάνονται όμως όλες οι δεσμεύσεις ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξάνονται κάθε χρόνο με αλματώδη πρόοδο, αγγίζοντας τελικά και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 , έναντι 6,7 δισ. που ήταν πέρυσι. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή θα κινείται στα όρια του 2%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου θα προκύπτει κυρίως από τη λιτότητα και τη φοροεπιδρομή σε εταιρίες και νοικοκυριά.
Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου, με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Της ψήφισης του Εφαρμοστικού νόμου θα ακολουθήσει η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει:
Υπερ-πλεονάσματα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ: Η κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχθηκε την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία αλλά υπήρξε «βασιλικότερη του βασιλέως», οδηγώντας τα στο θηριώδες 5,19% του ΑΕΠ το 2022.
Συγκεκριμένα το υπερ-πλεόνασμα, δηλαδή αυτό που προκύπτει πάνω από το συμφωνημένο 3,5% του ΑΕΠ, κλιμακώνεται από 111 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 866 εκατ. ευρώ το 2019 και ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δις ευρώ) το 2021 και χτυπάει «ταβάνι» σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022.
Αυτή ηαφαίμαξη των νοικοκυριών και το στέγνωμα της αγοράς, επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων» και των άλλων παροχών «στο μέλλον».
Η Ανάπτυξη θα «σέρνεται» στα επίπεδα του 2% για πολλά χρόνια ακόμα, όπως προέβλεπε ουσιαστικά και το ΔΝΤ. Για φέτος ο πήχης των προσδοκιών πέφτει σε 2% του ΑΕΠ (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός προ μηνός), το 2019 ενισχύεται προς στιγμήν σε 2,4%, αλλά από το 2020 υποχωρεί συνεχώς σε 2,3%, το 2021 σε 2,1% και το 2022 κάτω από 2%, σε μόλις 1,8%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.