Νέος πόλεμος ΔΝΤ με Βερολίνο και στη μέση την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία. Με ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν έκλεισε ταχύτερα τα προαπαιτούμενα, δημιουργείται πλέον ένα κλίμα αναβολής της διαδικασίας για ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο η προληπτική γραμμή στήριξης, την οποία η κυβέρνηση δε δέχεται για επικοινωνιακούς λόγους επιμένοντας στην «καθαρή» έξοδο και αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη δανειοδότηση με επιτόκιο άνω του 4% και χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του χρέους.
Χθες το EuroWorking Group (EWG) και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις ώστε στις 24 Μαίου να υπάρξει τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης.
Η συνεδρίαση του ΕWG, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.
Και οι πολιτικές αποφάσεις θα περάσουν μέσα από τη διελκυστίνδα ΔΝΤ και Γερμανίας. Το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς καθώς ήταν σύμμαχος στην ελάφρυνση του χρέους χωρίς όρους.
Όμως, η Γερμανία ζητά αυστηρή επιτήρηση και ελάφρυνση υπό όρους και προϋποθέσεις. Ζητά να υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από έγκριση συμπεριλαμβανομένου και του και γερμανικού κοινοβουλίου.
Κάτι που δεν αποδέχεται το ΔΝΤ και πιθανότατα να αποχωρήσει.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η ΕΚΤ να θυμίσει ότι είναι υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, μια πρόταση που έχει κάνει και ο Γ. Στουρνάρας και που απορρίπτει κατηγορηματική η κυβέρνηση.
Κατά την άποψη της ΕΚΤ, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΚΤ Φρανσέσκο Ντρούντι στη Ναυτεμπορική, ένα ισχυρό προληπτικό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές, ενώ παράλληλα θα άνοιγε τον δρόμο για ταχύτερη πλήρη άρση των capital controls, διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντρούντι επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα «εναπόκειται πλήρως στις ελληνικές Αρχές».
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν χθες κατηγορηματικά και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο Μνημόνιο και η οποία λήγει μαζί με το τρίτο πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Την υπεράσπιση της επιλογής της κυβέρνησης να μην πάει σε πιστοληπτική γραμμή ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με ο υπουργός Οικονομικών σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη ανησυχία για την οικονομία και η αδυναμία να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να βρεθεί λύση για το χρέος, έχουν ανεβάσει ξανά τα επιτόκια, καθιστώντας απαγορευτικές τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων που έχει προγραμματίσει η κυβέρηση μέχρι το τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.