Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

«Η οικονομία, βλάκα!»

Είναι διάσημη αυτή η φράση του Μπιλ Κλίντον στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήθελε με αυτή την απροσδόκητη υβριστική εκφώνηση να δείξει στο συνομιλητή του ότι για ένα πολιτικό κεντρικό είναι το ζήτημα της οικονομίας.
Και σε εμάς έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό που κρύβει τις πιο πολλές κυβερνήσεις είναι οι επιδόσεις της στην οικονομία. Δε λέω, παίζουν κι άλλα πράγματα στην τελική εκτίμηση του πολίτη και εκλογέα. Παίζουν και τα σκάνδαλα. Παίζουν και οι εθνικές επιτυχίες ή αποτυχίες. Παίζει και η θεσμική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Παίζουν και τα ψέματα. Τα τελευταία; Μόνο όταν επαναλαμβάνονται συχνά.
Για να ‘ρθουμε στις επιδόσεις της οικονομίας μας στα χρόνια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Κατά καιρούς ανακοινώνεται το ένα ή το άλλο στοιχείο. Ένα όμως στοιχείο και δείκτης ενσωματώνει και περιγράφει τη συνολική πορεία της οικονομίας. Και αυτός είναι το ακαθόριστο Εθνικό Προϊόν.

Με απλά λόγια το σύνολο ή άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγουμε και προσφέρουμε. Βέβαια ούτε και αυτός ο δείκτης λέει τα πάντα. Γιατί, πολλές φορές, δεν ενσωματώνει τη δυναμική, είτε θετική είτε αρνητική, που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της οικονομίας. Μπορεί λόγου χάριν μια χρονιά να έχουμε αυξημένο τουρισμό και αντίστοιχες υπηρεσίες. Μπορεί όμως την επόμενη χρονιά οι τουρίστες να μην έρθουν ή να μην ξανάρθουν γιατί, ενδεχομένως, έχουν απογοητευτεί από την ποιότητα των υπηρεσιών που τους προσφέρουμε.
Λοιπόν. Δύο στοιχεία δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες. Και όλα αυτά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Δηλαδή από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή της χώρας μας. Ποια είναι αυτά τα δύο στοιχεία; Η ισχνή αύξηση του εθνικού προϊόντος. Και η πορεία της κατανάλωσης.
Για το πρώτο: Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε το 2017 μόνο κατά το 1,4%. Και αυτό εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού, που επηρέασε το 25% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει κάνει οτιδήποτε η κυβέρνηση. Η Τράπεζα της Ελλάδας και οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί είχαν προβλέψει την αύξηση 2,7% . Και, φυσικά, θυμόμαστε πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μειώθηκε και το 2015 και το 2016.
Το άλλο στοιχείο; Μειώθηκε η κατανάλωση. Δηλαδή μειώθηκε η ποσότητα των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλίσκουμε. Προφανώς λόγω της βαριάς υπερφορολόγησης των νοικοκυριών. Τους τα παίρνει, ολοένα και περισσότερο, το κράτος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όλα τα άλλα είναι ψέματα. Μετά τα πολλά ψέματα που λέγονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου