Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Μπερδεμένοι Μαξίμου & ΝΔ για το συλλαλητήριο:Θολές αναγνώσεις

mperdemenoi-maksimou--nd-gia-to-sullalitiriotholes-anagnwseisΔιαφορετικά διαβάζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατούσε, για διαφορετικούς λόγους, στα δύο στρατόπεδα πριν από την συγκέντρωση. Μαξίμου και ΝΔ επέλεξαν να ακολουθήσουν μια πιο προσεκτική στρατηγική σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ο μόνος που έμεινε σταθερός στην τακτική του ήταν ο κυβερνητικός εταίρος. Ο Πάνος Καμμένος παρά τις «κορώνες» του, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, ήταν άφαντος και από τις δύο συγκεντρώσεις, αφήνοντας μόνη της την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. 

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί πόσο η συγκέντρωση της Αθήνας θα επηρεάσει τις ήδη κλονισμένες σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αντιπαράθεση για την συμμετοχή και όχι για την ουσία 

Στην κυβέρνηση το επικοινωνιακό επιτελείο εμφανίστηκε μουδιασμένο, φτάνοντας στο σημείο του πανικού, καθώς έδωσε στην δημοσιότητα πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ που φανέρωναν τα κενά που υπήρχαν στο συλλαλητήριο, χωρίς ωστόσο να δείχνουν την ώρα που η κάμερα τράβηξε τα συγκεκριμένα πλάνα. Μία τακτική που θύμισε τις εποχές του σκληρού δικομματισμού, όταν οι εφημερίδες ανάλογα με το που πρόσκεινταν αναδείκνυαν με φωτογραφίες, τα αραιά σημεία των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων. Πάντως η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν το 2014 στα επεισόδια που είχαν γίνει στα Εξάρχεια.   
Παράλληλα το Μαξίμου απέφυγε σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίσει όσους μετείχαν στο συλλαλητήριο και επιτέθηκε στη ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο την παρουσία Σαμαρά. Ακόμα και ο Παύλος Πολάκης συμμορφώθηκε με την κυβερνητική γραμμή ξεχνώντας τα περί ακροδεξιών και «νοσταλγών της χούντας» που είχε αναρτήσει το προηγούμενο διάστημα στα social media. Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Κοτζιάς που η κίνηση «Πράττω» στην οποία μετέχει, στήριξε το συλλαλητήριο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πρώτος που έσπευσε να αντιδράσει, πριν καν βγει η ανακοίνωση από το Μαξίμου, δείχνοντας ιδιαίτερα πιεσμένος. «Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής» τόνισε μεταξύ άλλων. 
Ο ρόλος της απουσίας Καμμένου στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ
Επικοινωνιακά η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης της με την ΝΔ, «ποντάροντας» με αυτό τον τρόπο στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα θα υποβαθμίζει το μέγεθος του συλλαλητήριο. Ωστόσο μεγάλο ερώτημα αποτελεί πόσο η συγκέντρωση της Αθήνας θα επηρεάσει τις ήδη κλονισμένες σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η απουσία του Πάνου Καμμένου βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική. Μπορεί ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ να συνεχίσουν και σήμερα το «αντάρτικο» στο Σκοπιανό, ωστόσο εκείνο που μετράει για το Μαξίμου είναι η στάση του κυβερνητικού εταίρου η οποία κινείται σε επιτρεπτά μέχρι τώρα όρια. Ιδιαιτέρως προσεχτική ήταν η ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο Twitter που έγινε χθες το βράδυ, αρκετή ώρα δηλαδή μετά το τέλος του συλλαλητηρίου «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σέβεστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

Προσεχτικοί χειρισμοί από τον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαφορετικές γραμμές που επικρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για το Σκοπιανό αλλά και στις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίσουν αντικυβερνητικό το συλλαλητήριο. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην συγκέντρωση και τα συνθήματα υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν σκεπτικισμό στο Μοσχάτο και προβληματισμό στην καραμανλική πτέρυγα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δήλωση του υποστήριξε πως η συγκέντρωση δεν είχε «κομματικό χρώμα» κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί την εθνική συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.  «Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα». 
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα των Σκοπίων, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Στην ΝΔ εκτιμούν πως με το εθνικό ζήτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει θέματα που πλήττουν την καθημερινότητα των πολιτών όπως είναι η υπερφορολόγηση αλλά και η ανομία. Είναι κάτι που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Ηλεία. «Η ανησυχία για το ζήτημα των Σκοπίων πάει να σκεπάσει την επικαιρότητα. Αυτό ίσως να βολεύει την Κυβέρνηση που θέλει να αλλάξει την ατζέντα από την ζοφερή πραγματικότητα. Κάθε μέρα, όμως, προκύπτει και μια νέα δυσάρεστη είδηση που δείχνει τη γενικευμένη παρακμή που επικρατεί» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, δείχνοντας και την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει.      
THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου