Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Τι είπαν Παυλόπουλος και Ιερώνυμος στο Προεδρικό

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Πώς είστε κ. Πρόεδρε; Τι κάνετε;
 Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον Τόπο, και για τα Εθνικά μας Θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον Τόπο μας. Έναν Τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού.
Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του Πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, οφείλεται στην Χριστιανική Διδασκαλία. Η Χριστιανική Διδασκαλία αποπνέει έναν Πολιτισμό Αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της,  έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του Πολιτισμού.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Ευχαριστώ κ. Προόεδρε, αλλά,  όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτόήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι΄ αυτό ήρθα κοντά σας.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το Εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Μακαριώτατε.


O προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας ζήτησε το πρωί της Παρασκευής ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εκκλησιαστικές παραμέτρους του ονοματολογικού ζητήματος με την Πρώην  Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

Η συνάντηση γίνεται μια μέρα μετά την συνάντηση που είχε ο Ιερώυνομος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνάντηση που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και εντυπώσεων. 

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ιερώνυμου - Τσίπρα 

Περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστική ήταν η χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Το ραντεβού σύμφωνα με πληροφορίες του «TheToc» κλείστηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να μείνει μυστικό. Η απόφαση αυτή τηρήθηκε όμως μόνο από την μία πλευρά καθώς το Μαξίμου, την ώρα που ο πρωθυπουργός έφτανε στην Αρχιεπισκοπή άρχισε τιςδιαρροές στους διαπιστευμένους συντάκτες
Η συνάντηση Ιερώνυμου – Τσίπρα μπορεί να ήταν σχετικά σύντομη σε σχέση με προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή καθώς κράτησε περίπου μία ώρα, αλλά ήταν απόλυτα συντονισμένη. Λίγα λεπτά μετά το τέλος του τετ α τετ, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος. 
Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν να πέσουν οι τόνοι με την εκκλησία προκειμένου, ο Αρχιεπίσκοπος από την μία πλευρά να εκφράσει την διαφωνία του, αλλά παράλληλα να επαναλάβει την διαφωνία του για τα συλλαλητήρια για τα οποία φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με το μήνυμα του Ιερώνυμου θα καμφθούν οι αντιδράσεις και θα αποτρέψει Ιεράρχες και πιστούς να πάρουν μέρος στην λαοσύναξη της Κυριακής.  
Άλλωστε τα μηνύματα που έρχονται από την Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τους κυβερνητικούς φόβους, καθώς εκτιμούν πως μια ογκώδη συγκέντρωση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Η εκκλησία έχει κομβικό ρόλο στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό και ήδη αρκετοί Μητροπολίτες από την Μακεδονία έχουν δηλώσει πως θα πάρουν μέρος στην συγκέντρωση της Κυριακής, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ναυλώνουν ακόμα και πούλμαν. 

Η δύναμη του ράσου ανησυχεί το Μαξίμου  

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο και όχι τα κόμματα τις αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης για την δύναμη του ράσου και την επιρροή που έχει πάνω στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επίσκεψη του Δημήτρη Καμμένου πριν από μερικές ημέρες στην Αρχιεπισκοπή και η ταύτιση απόψεων που είχε με τον κ. Ιερώνυμο. Παράλληλα έχει με το μέρος της και την ΝΔ η οποία έσπευσε να επιτεθεί στην κυβέρνηση όταν ο Νίκος Κοτζιάς ταύτισε τον Αρχιεπίσκοπο με την Χρυσή Αυγή. Όλα τα παραπάνω ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής. 

ΝΔ: Πρωτοφανής ανευθυνότητα 

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να δει τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ δεν έχει ενημερώσει ακόμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. 
  
«Έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις» καθώς ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος. 

Σιγή από το Μαξίμου με τα ονόματα να πηγαινοέρχονται

Η κυβέρνηση επιμένει να κρατά κλειστά τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στο Σκοπιανό με τις πληροφορίες να προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Τα ονόματα πάνε και έρχονται αλλά ο υπουργός Εξωτερικών παραμένει σφίγγα, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να επιχειρήσει να λύσει ένα εθνικό ζήτημα που απασχολεί την χώρα μας για περισσότερο από 25 χρόνια, χωρίς να υπάρξει εθνική συνεννόηση, μία τακτική ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη τόσο για τον ίδιο όσο κυρίως για την χώρα. 
Πολλά αναμένεται να κριθούν την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Νταβός στην συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ. Εκεί θα φανεί αν τελικά υπάρχει πράγματι φως στο τούνελ για την ονομασία ή θα έχουμε μια επανάληψη των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι πιέσεις και προς τις δύο πλευρές θα είναι έντονες καθώς στο Ελβετικό θέρετρο θα παρούσες όλες οι δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, η κάθε μία από την δική της βέβαια σκοπιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου