Νέα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «υπόσχεται» η Αγκυρα ως απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους οχτώ τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σχεδόν ταυτόχρονα με την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε επισήμως από το γραφείο τύπου του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία χορηγείται το άσυλο στον τούρκο στρατιωτικό.
Την ίδια στιγμή το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βαραίνουν και τα περί περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο που επανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Ανδριανούπολη. Οπως είπε «στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, δεν έχουν αναφερθεί σε συνθήκες» καλώντας την Ελλάδα ν να μην δημιουργεί ένταση!
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα υπάρξουν επιπτώσεις ...
«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατα των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».
Αυτή η απόφαση, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατα των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».
Αυτή η απόφαση, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα.
Μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.
Η απόφαση για το άσυλο
Νωρίτερα το Σάββατο η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε την παροχή ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη.
Η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έφυγε το μεσημέρι με δάκρυα στα μάτια από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.
«Δεν το πιστεύω θέλω να μιλήσω με την οικογένεια μου, είναι περίεργο που χωρίζομαι από τους υπόλοιπους επτά» ήταν τα πρώτα λόγια του μετά την απόφαση.
Ο συνήγορος του Ομηρος Ζέλιος εκτίμησε ότι αντίστοιχες θα είναι και οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους επτά που παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.
Τι είχε ζητήσει ο Ερντογάν από τον Τσίπρα
Δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ζητήσει ξανά την έκδοση των οχτώ στρατιωτικών. « Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών και αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα είναι ότι αυτοί μπορεί να επιστραφούν στη Τουρκία που είναι μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή δεν γίνονται βασανιστήρια και η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει αυτή την έκκληση» είχε αναφέρει στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου.
Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει « Ημουν σαφής το θέμα χειρίζεται η Ελληνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι ρόλοι της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας είναι διακριτοί. Η πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα και ο λαός στηρίζει τις δημοκρατικά εκλεγμένες και είναι αντίθετοι με πράξεις κατάλυσης της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα για να υπάρξει μια δίκαιη δίκη».
Υπάρχουν γκρίζες βραχονησίδες στο Αιγαίο λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ , προφανώς σε έναν ιδιότυπο διαγκωνισμό με την κεμαλική αντιπολίτευση που ζητάει από την Ελλάδα...18 νησιά, σε ομιλία του στην Ανδριανούπολη επανήλθε στα περί γκρίζων βραχονησίδων στο Αιγαίο.
«Στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, δεν έχουν αναφερθεί σε συνθήκες...Προτείνουμε στους γείτονές μας να μην δημιουργούν ένταση στην περιοχή, να μην κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής το Αιγαίο και να μην κάνουν προκλητικές κινήσεις με στόχο να χαλάσουν τη φιλία μας» ανέφερε ο Γιλντιρίμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.