Ο κύβος ερρίφθη πρόσφατα τόσο για την προώθηση σχετικού χαρακτήρα πρωτοβουλιών όσο και για θεσμικές πρωτοβουλίες - όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος - που θα φέρουν εκ των πραγμάτων στην επικαιρότητα «καυτά» πολιτικά θέματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει άλλωστε αποδείξει ότι επιθυμεί διακαώς να ανοίξει την ατζέντα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και παρότι γνωρίζει ότι οι ΑΝΕΛ θα βάλουν φρένο να προκαλέσει ισχυρές συγκρούσεις στην βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο νομικός προσδιορισμός του φύλου δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα: και έστειλε τους ΑΝΕΛ «δέσμιους» στην πλευρά της καταψήφισης, ενώ επιχείρησε να ταυτίσει με την συντήρηση τη Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει από τώρα τους όρους για την διατήρηση των πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν από το 2015, τσαλαπατώντας έτσι κάθε προσδοκία της Νέας Δημοκρατίας για ασφαλές προβάδισμα μέχρι και εκλογική αυτοδυναμία.
Η αλήθεια είναι ότι μια κατά τ' άλλα «ανώδυνη» αλλαγή, όπως η επιστροφή στην λίστα για την εκλογή ευρωβουλευτών, αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου βασικό όπλο για το ανακάτεμα της τράπουλας στο πολιτικό σκηνικό και τον «έλεγχο» των διαδρομών στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η «ζωή» έδειξε ότι η κάθοδος των ευρωβουλευτών με «σταυρό» (ίσχυσε επί Σαμαρά - Βενιζέλου) επιτρέπει την εκλογή μόνο των δημοφιλών ή των «εκλεκτών» των αρχηγών. Αν δει κάποιος τις ευρωομάδες των ελληνικών κομμάτων που προέκυψαν θα πειστεί απολύτως.
Εκλέχτηκαν είτε «επώνυμα» πρόσωπα είτε στελέχη με ειδική στήριξη από τις ηγεσίες και τα κομματικά γρανάζια.
Σε αυτήν την φάση ο Αλέξης Τσίπρας - και με δεδομένο ότι μετά από την αποχώρηση και του κ. Χρυσόγονου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει με 3 ευρωβουλευτές - δεν έχει λόγο να συντηρήσει τον «σταυρό» που διευκόλυνε, τότε, πολιτικά τους Σαμαρά - Βενιζέλο. Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετά κίνητρα για να επιστρέψει στην συγκρότηση της λίστας με την «σφραγίδα» του και να στρέψει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για σταύρωμα στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τη λίστα άλλωστε ο εκάστοτε αρχηγός εμφανίζεται ως ο «απόλυτος άρχων» αφού είναι εκείνος που επιλέγει και γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι θα συμπεριλαμβάνονται στις εκλόγιμες θέσεις. Άρα και τι πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν, από ποιες εσωκομματικές τάσεις προέρχονται, αν προτίθενται να αμφισβητήσουν τις αρχηγικές κατευθύνσεις κα.
Με την δε απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενισχύεται η λογική των ευρύτερων συμμαχιών και προκαλεί το ενδιαφέρον των προοδευτικών δυνάμεων από την μια και των συντηρητικών από την άλλη για εκλογική συνεργασία. Είναι κοινό μυστικό ότι η Κουμουνδούρου παρακολουθεί στενά εδώ και παρά πολλούς μήνες την κινητικότητα στον αυτοδιοικητικό χώρο, την ηγεμονία του οποίου κατείχε επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ - και παρά την κατάρρευσή του διατηρεί ακόμη και σήμερα δυνάμεις, δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και περιφερειάρχες που προέρχονται από την παράταξη - πχ τους κ.κ. Κατσιφάρα και Αρναουτάκη, στην Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη αντίστοιχα.
Όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή που «καθοδηγεί» τις κινήσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων συνεχίζει να κρατά τον στενό κορσέ γύρω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τα τελευταία στοιχειά πάντως δίνουν αισιοδοξία στο Μαξίμου για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 - σε λιγότερο από ένα χρόνο.
«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες», τόνισε ο πρωθυπουργός χθες από την Λάρισα και το Περιφερειακό Συνέδριο. «Ακόμα και το ΔΝΤ που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%. Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άδικη», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε τοπικά στελέχη και κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς.
«Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει. Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες. Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα ,ποια ανάπτυξη θέλουμε», συνέχισε να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός συνοψίζοντας τέλος:
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.