Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 2 δισ.

kokkina-8-sta-10-ruthmismena-daneia-to-2017Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση της αξιολόγησης είχε σοβαρές συνέπειες και για τις τράπεζες, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών προκάλεσε αναζωπύρωση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι τράπεζες επιχείρησαν να απαντήσουν στο πρόβλημα με μεγάλες διαγραφές, κάτι που ωστόσο ουσιαστικά μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην εφημερίδα, σημειώνοντας πως εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν στο υπόλοιπο του
έτους, τότε δύσκολα θα πιαστεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 190 δισεκατομμύρια εντός του 2017. «Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις και οι ανακολουθίες στο θέμα της αξιολόγησης οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των καθυστερήσεων τον Ιανουάριο, περαιτέρω (αλλά ηπιότερη) αύξηση τον Φεβρουάριο, βελτίωση τον Μάρτιο και εκ νέου επιδείνωση τον Απρίλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κακή επίδοση των πρώτων μηνών του 2017 έχει οδηγήσει στην απώλεια του «μαξιλαριού» που δημιουργήθηκε από την καλή επίδοση του 2016 (μείωση κατά 1 δισ. περισσότερο έναντι του στόχου στα ΝPE's και κατά 400 εκατ. Περισσότερο έναντι του στόχου στα NPL's). 
Σημειώνεται ότι το 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διενεργήσει τα stress test. 

Καμπανάκι από τον Στουρνάρα 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά συνολικά η ελληνική οικονομία. 
Στην ομιλία του την Πέμπτη, στο δείπνο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας ενέταξε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών επισημαίνοντας πως «σε δείγμα 13.000 επιχειρήσεων με δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο μία στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». 
«Από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία με τους θεσμούς, είναι επείγον να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και η ελληνική οικονομία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:
«Αναμφίβολα, μία από τις κύριες αιτίες της μεγάλης αύξησης των ΜΕΔ ήταν η βαθειά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι επιπτώσεις της στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όμως, και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με εμπόδια διαρθρωτικής φύσης διαδραμάτισαν ρόλο: η αναποτελεσματικότητα των δικαστικών διαδικασιών, η υπερβολική προστασία των δανειοληπτών, η προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έναντι άλλων κατηγοριών πιστωτών στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, η δυσμενής φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και των διαγραφών δανείων, η έλλειψη πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η ανυπαρξία δευτερογενούς αγοράς ΜΕΔ. Αυτό όμως θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον, με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αντιμετώπιση των αιτιών που προαναφέρθηκαν και που χρόνια τώρα εμποδίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να επιλύσουν το πρόβλημα. Η επίλυσή του μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη καθώς θα επιτρέψει την ανακατανομή του κεφαλαίου και της εργασίας από μη βιώσιμες σε βιώσιμες επιχειρήσεις και τομείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου