ΑΘΗΝΑ, 6 ΜΑΙΟΥ 2017
Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» που συνήλθε στις 6 Μαΐου με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ» συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, το επικείμενο συνέδριο της ΔηΣυ, καθώς και την πορεία ανασυγκρότησης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, με τη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.
A. Για το πολιτικό πλαίσιο σε Ευρώπη- Ελλάδα
Καθώς συνεχίζεται ο κρίσιμος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, το πολιτικό περιβάλλον φαίνεται να επανακαθορίζεται προς κατευθύνσεις ευνοϊκότερες για τις φιλελεύθερες, προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, αν και χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει και την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Ο πολύχρωμος εθνολαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός φαίνεται ότι έχουν αγγίξει τα όριά τους, όπως δείχνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία αν και η οριστική τους ήττα ως κομματικό φαινόμενο και κυρίως ως σύστημα ιδεών παραμένει κεντρικό ζητούμενο για την Ευρώπη συνολικά.
Οι σοσιαλδημοκρατικές ωστόσο δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε διλημματική θέση ενώ επιχειρούν να ανακτήσουν την εκλογική τους δυναμική και κοινωνική τους αντιστοίχιση. Είναι όμως σημαντικό ότι, ιδιαίτερα μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, το Brexit και την υπονομευτική πολιτική Πούτιν προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην Ευρώπη καταγράφεται μια νέα πολιτική αφύπνιση για την προστασία της δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανοιχτής κοινωνίας. Η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές αντανακλά ακριβώς αυτή την τάση. Ετσι, η Ευρωπαική Ένωση, 60 χρόνια μετά την ιδρυση της, φαίνεται να ξεπερνά την πολύπλευρη κρίση (οικονομική, μεταναστευτική, ασφάλειας, Brexit, κ.α) και να προχωρά σε νεα σχήματα βαθύτερης ολοκλήρωσης (διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης, πολλών ταχυτήτων κλπ) που εκ των πραγμάτων θέτουν προβλήματα και προκλήσεις για την Ελλαδα.
Απέναντι σε αυτό το μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό περιβάλλον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σ’ ένα ολοένα και βαθύτερο αδιέξοδο με τις πράξεις της, τις παραλήψεις της, το λόγο της, τη συμπεριφορά της, τις ανοιχτές και κρυφές μεθοδεύσεις της, την αισθητική της και τελικά την απροθυμία και ανικανότητά της να εργασθεί με σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της χώρας σε μια στοιχειώδη κανονικότητα. Η καθυστερημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τεράστιο κόστος για την κοινωνία και οικονομία πιστοποιεί ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η παραμονή στην εξουσία.
Εξάλλου η κυβέρνηση ενοχοποιεί την Ευρώπη και τις χώρες-μέλη με κάθε δυνατή ευκαιρία, υποθάλποντας ένα διαβρωτικό αντιευρωπαϊσμό ιδιαίτερα ζημιογόνο για τη χώρα που καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, προωθεί λογικές και πρακτικές αλλοίωσης των δημοκρατικών βάσεων του πολιτικού συστήματος της χώρας (προσπάθεια ελέγχου των μέσων επικοινωνίας και συρρίκνωσης της πολυφωνίας, ελέγχου της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, οικειοποίησης του κράτους και της διοίκησης μέσω της στελέχωσής της στη βάση των πελατειακών σχέσεων χωρίς διαφάνεια, κ.λπ.).
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, οι Κινήσεις Πολιτών εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, για οποιαδήποτε συνεργασία, σύμπραξη ή ανοχή προς την κυβέρνηση ή σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ΣΥΡΙΖΑ. Η οποιαδήποτε συνεργασία είναι αδύνατη, απαράδεκτη, ανεπιθύμητη για λόγους αισθητικούς, ηθικούς, πολιτικούς.
Από την άλλη μεριά, η ΝΔ και η πολιτική πρόταση που παρουσιάζει σήμερα, απέχει πολύ από τις πολιτικές ενός σύγχρονου κόμματος με γνήσια ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ασκεί μια επιφανειακή κριτική με ξεπερασμένη μονοκομματική λογική, μία μονοδιάστατη οικονομική προσέγγιση με μονομερές κοινωνικό κόστος και χωρίς αντιστοίχηση των θέσεών της με τις μακροπρόθεσμες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Πόσο μάλλον που δεν έχει απαλλαγεί, ως κόμμα, από τις παθογένειες του συντηρητισμού, του λαϊκισμού και του κρατισμού.
B. Για την ιδεολογική και προγραμματική ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας
Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» επιδιώκουν την ανανέωση των ιδεών και της πολιτικής πράξης του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου. Η σοσιαλδημοκρατία έχει συγκροτηθεί με βάση ένα αξιακό σύστημα αντιδιαμετρικά αντίθετο από εκείνο του οικονομικού φιλελευθερισμού. Αν και αποδέχεται ανεπιφύλακτα την ελεύθερη αγορά αντιλαμβάνεται τις δυσλειτουργίες της και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες που αυτή παράγει. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις με σχεδιασμό, ρύθμιση αλλά και αναδιανομή του παραγόμενου εισοδήματος είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την κοινωνική ευημερία.
Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει κατ’ αρχήν να σταθούν κριτικά απέναντι στην επικυριαρχία των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών και να περιορίσουν δραστικά τον καπιταλισμό-καζίνο. Θα πρέπει να εγγυηθούν με καινοτόμες πολιτικές αποφεύγοντας όμως την παγίδα του προστατευτισμού, την επιστροφή στην παραγωγική οικονομία με μια περισσότερο ισόρροπη γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας και με περιορισμό της μονοκαλλιέργειας των υπηρεσιών. Να αντιμετωπίσουν την απώλεια θέσεων εργασίας που προκύπτει από την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την ψηφιοποίηση της διοίκησης. Να αντιπαλέψουν και να εξισορροπήσουν την υφιστάμενη τάση αντικατάστασης των χαμένων θέσεων στην μεταποίηση και την διοίκηση από κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών.
Η σοσιαλδημοκρατία για να ανανεωθεί ιδεολογικά και να γίνει ελκυστική σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας θα πρέπει να επεξεργαστεί συνολικά ένα διαφορετικό μοντέλο ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης και έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης με βάση εκτενή κοινωνικό διάλογο και συμμετοχική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Γ. Για την οργάνωση και λειτουργία μας
Οι "Κινήσεις Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία" φιλοδοξούμε, διεκδικώντας την αυτόνομη δυναμική μας πορεία ως διακριτό ρεύμα ιδεών στον ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό κεντροαριστερό χώρο, να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου κομματικού φορέα του που θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων.
Ο φορέας μας, στηριγμένος στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή τον παρακολουθούν: να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τις διακηρυγμένες θέσεις και αρχές του.
Επιδιώκουμε οι "Συμμετέχοντες Πολίτες" να προσδιορίζονται πολιτικά και να συμβάλλουν συνειδητά στην επεξεργασία και την προώθηση των σκοπών και της πολιτικής των Κινήσεων Πολιτών. Η λήψη των αποφάσεων με δημοκρατικό τρόπο και η ουσιαστική συμμετοχή των Συμμετεχόντων Πολιτών, η επιλογή της ηγεσίας με τρόπο που να μην επιτρέπει τη διαμόρφωση προσωποπαγούς κατάστασης, η ελεύθερη δικτυακή οργάνωση ώστε να υπάρχει υποβοήθηση της συμμετοχής, η καθιέρωση της άμεσης πληροφόρησης με χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων, η σαφής δυνατότητα συμβολής των συμμετεχόντων στη φυσιογνωμία και τις θέσεις που θα λαμβάνει ο φορέας μας κατά χώρο αλλά και κεντρικά, η καθιέρωση της συμμετοχής των φίλων στη λήψη των αποφάσεων σε ζητήματα που θα ορίζονται τακτικά, αποτελούν χαρακτηριστικές αρχές λειτουργίας μας.
Ως Κινήσεις Πολιτών συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τη λειτουργία των ομάδων εργασίας και των πολιτικών εργαστηρίων παραγωγής πολιτικών θέσεων σε διάλογο με την κοινωνία και ζητάμε και από τη ΔηΣυ να πράξει το ίδιο.
Δ. Για την πορεία ενότητας και ανανέωσης του σοσιαλδημοκρατικού κεντροαριστερού χώρου.
Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συμμετέχουν ενεργά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως συνιδρυτές της και έχουν συμβάλει στα όσα βήματα έχουν γίνει για την οργανωτική της συγκρότηση και την επεξεργασία προγραμματικών θέσεων. Ανέλαβαν επίσης, πρωτοβουλίες, εντός και εκτός της ΔηΣυ, για την προώθηση της ενότητας, της ανανέωσης και της δημιουργίας ενός νέου και ενιαίου κομματικού φορέα του προοδευτικού χώρου.
Διαπιστώνουμε σήμερα σημαντικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στην υπόθεση της ενότητας και της ανανέωσης, με τις κομματικέςπεριχαρακώσεις, το παρωχημένο πολιτικό λόγο και τις παλαιοκομματικές πρακτικές από όπου και αν προέρχονται, να απογοητεύουν τους πολίτες. Η εικόνα κατακερματισμού και αποδυνάμωσης συνεχίζει να χαρακτηρίζει το χώρο και να αποτυπώνεται στις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, παρά τη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, μετά την κατάρρευση των αντιμνημονιακών μύθων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά είμαστε, από θέση αρχής, υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και του διαλόγου. Η εξαγγελία τριών Συνεδρίων (ΔηΣυ, ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό) σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συντονισμό, δημιουργεί τον κίνδυνο να κυριαρχήσουν την επόμενη περίοδο οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και να υποβαθμιστεί το Συνέδριο της ΔηΣυ. Ευθύνες όμως φέρουν και άλλοι φορείς του χώρου οι οποίοι δεν έχουν συνδράμει με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία στην προώθηση του νέου ενιαίου φορέα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούμε στο επίμονο αίτημα των πολιτών για ενότητα και ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο της σοσιαλδημοκρατίας, ένα προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και προτάσεων για τα προβλήματα του τόπου, μια νέα πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορές που θα αφήνουν πίσω τις παθογένειες και το μοντέλο των πελατειακών και αρχηγικών κομμάτων.
Επείγει η δημιουργία ενός νέου τύπου κόμματος με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, συμμετοχικές διαδικασίες, προγραμματισμό, απολογισμό, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.
Είναι ευθύνη όλων των φορέων του χώρου να διοργανώσουν με απόλυτη προτεραιότητα και εντός του 2017, το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα, όπως είχε αποφασίσει το προηγούμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένα, τόσο η ΔηΣυ, όσο και οι άλλοι φορείς. Πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος για να οδηγηθούμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε ένα ουσιαστικό Συνέδριο δημιουργίας του νέου πολυτασικού κόμματος. Όλα τα κόμματα και οι κινήσεις να δεσμευτούν ότι θα ολοκληρώσουν μέχρι τότε τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες.
Η ΔηΣυ οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτό, με βάση τις ιδρυτικές της εξαγγελίες, τις οποίες οφείλει να υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια. Προτείνουμε να συσταθεί στη ΔηΣυ Ομάδα Επαφής για άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης οδικού χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔηΣυ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και ανοιχτό στην κοινωνία, με άμεση εκλογή συνέδρων από το Μητρώο Μελών του νέου φορέα που πρέπει να ανοίξει άμεσα. Το Συνέδριο αυτό θα αποφασίσει νέο τίτλο, νέο σύμβολο, πρόγραμμα, καταστατικό, εκλογή Κεντρικού Πολιτικού Οργάνου, για να ακολουθήσει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης.
Θεωρούμε ότι, από τη σύνθεση και το χαρακτήρα του, το Συνέδριο της ΔηΣυ τον Ιούνιο δεν είναι Συντακτικό όπως είχε αξεγγελθεί, αλλά προγραμματικό-οργανωτικό, με αντικείμενο την περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων της ΔηΣυ και του οδικού χάρτη για το Ιδρυτικό Συνέδριο. Επίσης, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση της ΔηΣυ, κεντρικά και περιφερειακά με θεσμοθέτηση αποφασιστικού Κεντρικού Συμβουλίου, ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση και την καθιέρωση ενός νέου συμβόλου που δεν θα περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς.
Με βάση τις παραπάνω θέσεις, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔηΣυ, για να συζητήσει την πορεία της ΔηΣυ, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και τις προτάσεις μας.
Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» θα επανεξετάσουν σε επόμενη Συνδιάσκεψη, τη στρατηγική τους για τη συνέχεια, με βάση τα αποτελέσματα από την προώθηση και εφαρμογή των προτάσεων αυτών.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν υπερβάσεις από όλους, για να ανταποκριθούμε στη βούληση της ευρείας κοινωνικής βάσης της παράταξης, για μια κοινή πορεία και ένα κοινό πολιτικό σχέδιο με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή, θεωρητική και πρακτική, εμπειρία της σοσιαλδημοκρατίας για ένα νέο, σε πρόσωπα και θέσεις, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα επιτρέψει στο χώρο να ασκήσει και πάλι το διακριτό, ιστορικό του ρόλο. Μόνον έτσι, από ισχυρότερη θέση, θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ήττα του εθνολαϊκισμού και την προώθηση της πολιτικής της εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συμφωνίες για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη ΔηΣυ και να στηρίζουν συλλογικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, στο μέτρο που εξυπηρετούνται βασικές αρχές και στόχοι τους που είναι και ιδρυτικοί στόχοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.