Μπορεί η περίοδος των Μνημονίων που βιώνει η χώρα να αποτελεί μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που απέχει από την κανονικότητα των δεκαετιών του 90 και του 2000 αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που κλείνει σήμερα τα δεύτερα γενέθλιά της θα μείνει στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ως η κυβέρνηση με τις συντομότερες και περισσότερες μεταμορφώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 24 μήνες.
Γιατί ήταν μόλις χθες, τον Ιανουάριο του 2015, που ο νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει την εξουσία υποσχόμενος ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και πως θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Δεν πέρασαν παρά μονάχα μερικοί μήνες όπου στην διαπραγμάτευση κυριάρχησε η μορφή του Γιάνη Βαρουφάκη και η χώρα κατέληξε να ψηφίζει ένα τρίτο, σκληρότερο
μνημόνιο που περιελάμβανε περικοπή συντάξεων και ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού καθώς και ένα τσουνάμι αυξήσεων στην φορολογία. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και επιβολή προστίμων σε όσους προεκλογικά είχαν περάσει τα διόδια στις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώσουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.
Η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο παραπατούσε στην κόκκινη ζώνη της συζήτησης για το νόμισμα αφού υπήρχαν φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν ανοιχτά για επιστροφή στην δραχμή όπως για παράδειγμα κορυφαία υπουργικά στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης. Πριν από την ψήφιση του Μνημονίου είχε προηγηθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ σε ποσοστό 60% σε ένα σχέδιο το οποίο δεν ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων εκφράζοντας το «γαμώτο του» όπως έχει σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του. Παρόλαυτά το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ σε νέο Μνημόνιο το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τα 2/3 της ελληνικής βουλής μαζί με τα κόμματα του …παλαιού πολιτικού συστήματος, όπως χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφού έχει απαλλαγεί από τους «δραχμιστές» η κυβέρνηση προκαλεί εκλογές τις οποίες κερδίζει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της που είναι πλέον το νέο Μνημόνιο, επικαλούμενη την σκληρή διαπραγμάτευση των 17 ωρών που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες με την Άνγκελα Μέρκελ. Μέσα σε 9 μήνες γεννήθηκε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκε να ασκήσει την εξουσία σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ προωθώντας ένα πακέτο σκληρών μέτρων τα οποία περνούν με αμυδρές κοινωνικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό με το οποίο σφραγίζεται η μείωση των μελλοντικών συντάξεων κατά 25-30%.
Η γεωμετρική αύξηση των φόρων, η περικοπή επιδομάτων ακόμα και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις με παράλληλη αύξηση του κράτους μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και δεκάδων μετακλητών, δίνουν το αποτύπωμα της νέας διακυβέρνησης. Οι κοινωνικές αντιδράσεις από συνταξιούχους και αγρότες καθώς και από το Κίνημα της Γραβάτας των ελεύθερων επαγγελματιών οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να δώσει ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους στα τέλη του 2016 προκειμένου να θυμίσει το κοινωνικό προφίλ της πολιτική της.
Την ίδια στιγμή είχε θέσει ως στόχο το κλείσιμο της β αξιολόγησης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανασχηματισμό για να διευκολύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και ξαφνικά ο εφιάλτης του 2015 βρίσκεται ξανά πάνω από την Ελλάδα με την εικόνα της κυβέρνησης να είναι διαφορετική στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό καταγράφοντας την απουσία στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την Ελλάδα να μοιάζει με καράβι που έχει πολλούς καπετάνιους.
Την ίδια στιγμή που το Μ. Μαξίμου ανακοινώνει πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ ζητούν να θεσμοθετηθούν η μείωση των συντάξεων κατά 20% και η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία τουλάχιστον. Και ενώ η διαπραγμάτευση σέρνεται ενώ η κυβέρνηση έχει απειλήσει τους εταίρους με εκλογές, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ανά με τον εφιάλτη του 2015 καθώς οι καθυστερήσεις αδειάζουν και άλλο τα κρατικά ταμεία ενώ οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 7 δις, ευρώ.
Το δίλημμα: Μέτρα ή εκλογές
Σε αυτό το σκηνικό όπου για μία ακόμη φορά το δίλημμα της κυβέρνησης είναι μέτρα ή εκλογές, την ημέρα των γενεθλίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το κυβερνητικό σχήμα έχει τρία αλληλοσυγκρουόμενα πρόσωπα που ενισχύουν το λαϊκίστικο προφίλ του κυβερνητικού συνασπισμού: η πρόσωπο του συμβιβασμού που προσπαθεί να επιδείξει ο Ευ. Τσακαλώτος με την επιστολή προς τους θεσμούς όπου δήλωσε ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ήταν η 13η σύνταξη και πως την επόμενη φορά η Αθήνα θα συζητήσει με τους θεσμούς για την όποια παροχή.
Το αντιγερμανικό προφίλ το οποίο υπηρετεί ο Πάνος Καμμένος ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι Γερμανοί λειτουργούν ως τοκογλύφοι παρά ως εταίροι. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν περίπου έναν μήνα από την επίσκεψη του Αλέξης Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ. Και τέλος το λαϊκίστικο προφίλ της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν θα ψηφιστεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα και από την άλλη σημειώνει για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο αναφέρει ως 13η σύνταξη: «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».
Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα γίνει η μακροβιότερη κυβέρνηση σε περίοδο Μνημονίων ή τελικά θα υποκύψει στον «νόμο των Μνημονίων» που θέλουν τις κυβερνήσεις να έχουν μέσο όρο ζωή τα 2-2,5 χρόνια.
ΤΗΕ ΤΟC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.