Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Το νέο πολιτικό αφήγημα του Αλ. Τσίπρα

Το νέο πολιτικό αφήγημα του Αλ. Τσίπρα Με χρονικό ορόσημο τη ΔΕΘ και την παρουσία του πρωθυπουργού στις 10 Σεπτεμβρίου εκεί, γεγονός που παραδοσιακά για όλες τις κυβερνήσεις αποτελεί «σημείο εκκίνησης», οι επιτελείς του Μαξίμου θέτουν προτεραιότητες, εντοπίζουν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να διορθωθούν άμεσα, διερευνούν τα περιθώρια εξαγγελιών για παροχές, «ζυγίζουν» τα σημεία υπεροχής της κυβέρνησης έναντι της αντιπολίτευσης προκειμένου να προβληθούν επαρκώς στο δημόσιο διάλογο το προσεχές διάστημα, και κυρίως ? ακονίζουν τα μαχαίρια, ώστε να αντιμετωπίσουν το στενό «μαρκάρισμα» από τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας επαρκείς απαντήσεις στην κριτική που θα ασκηθεί και εντοπίζοντας τα τρωτά στοιχεία του αντιπάλου.
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ανέβει στην συμπρωτεύουσα, έχοντας ως βασικό «όπλο» στη φαρέτρα του, το τρίπτυχο «δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών».

Η επιλογή των συγκεκριμένων τομέων κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Με δεδομένο ότι τα στενά δημοσιονομικά και η άγρυπνη επιτήρηση από τους δανειστές - των οποίων η επιστροφή στην Αθήνα βρίσκεται προ των πυλών - δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για γενναιόδωρες υποσχέσεις, κρίθηκε ως σαφώς προτιμότερη λύση η επικέντρωση σε εξαγγελίες που αφενός αφορούν το απώτερο μέλλον σχετιζόμενες μάλιστα από τη συνολικότερη πορεία της οικονομίας και της χώρας και αφετέρου «αγγίζουν» το ακροατήριο μιας αριστερής κυβέρνησης, αφού και συνακόλουθες με την ιδεολογία της είναι και επιτρέπουν να αναδειχθούν οι «ποιοτικές διαφορές» από τη ΝΔ.
ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ
Η πρόσφατη παρέμβαση εξάλλου του πρωθυπουργού από την Άρτα όπου βρέθηκε για το Δεκαπενταύγουστο είναι άκρως ενδεικτική για το σχεδιασμό του Μαξίμου. «Η στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει, όχι μόνο δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αλλά αναπροσανατολισμό και των πόρων ώστε να παράγεται πλούτος εκεί που έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ανισότητες.
Με αυτή τη λογική, προτεραιότητα για αναπτυξιακά έργα πνοής και υποδομών έχουν οι περιοχές που τα έχουν στερηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας δίνοντας και το στίγμα του επόμενου διαστήματος. Σε πρώτο πλάνο ασφαλώς θα βρεθούν και οι κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με στόχο να περιοριστεί, όσο αυτό είναι δυνατό και η κοινωνική δυσαρέσκεια από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ήδη άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει θέσει τους επτά πυλώνες για την κοινωνική ανασυγκρότηση του κράτους οι οποίο αφορούν την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την προστασία των κοινωνικά αδύναμων, την προστασία της Εργασίας, την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική, αλλά και τις παρεμβάσεις για την Παιδεία.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένη η αναφορά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα στους συγκεκριμένους τομείς. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι τελευταίες αναφορές υπουργών σε θέσεις εργασίας που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ούτε ασφαλώς οι εξαγγελίες για διορισμούς στο χώρο της Παιδείας.
Επιπλέον, ζωηρό παραμένει το κυβερνητικό ενδιαφέρον και για την υλοποίηση των εξαγγελιών που έχουν γίνει αναφορικά με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών.
Η ενεργοποίηση εντός Σεπτεμβρίου της οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την ευθύνη προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, αφού, με δεδομένη και την «απουσία» της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εξωκοινοβουλευτικές διαδικασίες, θεωρείται ότι θα αναδείξει την ουσιαστική διαφορά της Αριστεράς στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή.
Η ολοκλήρωση της αδειοδότητησης των καναλιών εξάλλου ? που αποτελούσε βασική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ? αλλά και η διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής, με εντατικοποίηση των ελέγχων των διάφορων λιστών, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής, συνθέτουν το παζλ των εξαγγελιών στο συγκεκριμένο τομέα.
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου όλα να είναι έτοιμα πριν την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, έχει εδώ και καιρό ζητηθεί από όλους τους υπουργούς να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια, προσκομίζοντας «σημειώματα», στα οποία είτε θα έχουν εντοπίσει «λευκές τρύπες» στον προϋπολογισμό των υπουργείων τους που θα έδιναν τη δυνατότητα για (περιορισμένες έστω) παροχές, είτε θα καταθέτουν προτάσεις στη βάση των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το Μαξίμου.
Όλα αυτά μάλιστα αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά στην πρώτη μετά τις διακοπές συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται εντός της εβδομάδας.
Επτά πυλώνες
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει τους επτά πυλώνες για την κοινωνική ανασυγκρότηση του κράτους
ΔΕΘ
Αναζητούνται «λευκές τρύπες» στον προϋπολογισμό των υπουργείων που θα έδιναν τη δυνατότητα για παροχές
ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ
Συμμαχίες στο εξωτερικό
Εξέχουσα θέση στην πρωθυπουργική ατζέντα εξακολουθούν να έχουν όμως και οι επαφές του Αλ. Τσίπρα στο εξωτερικό με σκοπό την ενίσχυση κάθε πιθανής «συμμαχίας» ή «στήριξης». Στα ταξίδια και τις επαφές που προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα, από την οικονομία μέχρι το προσφυγικό, επιδιώκοντας να μεταφέρει και εκτός των τειχών μήνυμα «αλλαγής κλίματος» και να επαναφέρει κρίσιμα ζητήματα όπως την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, αλλά και την ανάγκη περιορισμού των πολιτικών λιτότητας και μειωμένων πλεονασμάτων μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας στις 25 Αυγούστου θα παραβρεθεί στις εργασίες των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, όπου δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Φρ. Ολάντ, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται στην Αθήνα συνάντηση των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, για συντονισμό των δράσεών τους.
Ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου, όπου το προσφυγικό είναι λογικό να βρεθεί στο επίκεντρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Οι πονοκέφαλοι του Μαξίμου
Στους σχεδιασμούς που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, παραμένει σαφές πως τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, κυρίως στην οικονομία, συντηρούν μια ρευστή κατάσταση και στο πολιτικό πεδίο. Μία από τις βασικές «αγωνίες» παραμένει το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων που ενδέχεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες, λόγω της πρωτοφανούς φοροκαταιγίδας, αλλά και των επιπτώσεων σε μισθούς και συντάξεις από τις εφαρμοζόμενες προβλέψεις του μνημονίου. Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, που καταφθάνουν από την επόμενη εβδομάδα, θα συμπέσουν με τις δόσεις της φορολογίας εισοδήματος. Σε συνδυασμό δε με το «μαχαίρι» στις συντάξεις που αλλά και την αύξηση της φορολογίας που οδηγεί σε έμμεσο κούρεμα των μισθών, γεννά φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει σε κλιμακούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κακή πορεία των δημοσιονομικών εξάλλου και μία πιθανή ενεργοποίηση του «κόφτη», καθώς και η νέα αξιολόγηση και το μέγεθος των απαιτήσεων των δανειστών πάνω στα καυτά εργασιακά ζητήματα με προεξάρχοντα τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, εντείνουν έτι περαιτέρω τον προβληματισμό της κυβέρνησης. «Ζωντανές» παραμένουν και οι διαφωνίες στο εσωτερικό μέτωπο του κόμματος και σε σχέση με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν, κάτι που δημιουργεί φόβους για την απρόσκοπτη πορεία του εγχειρήματος. «Θα δοκιμαστούν και οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά και οι αντοχές της κυβέρνησης» παραδέχονται σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι διερωτώνται «πόσο ακόμη πολιτικό κεφάλαιο έχει στη διάθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το σπαταλήσει στην προσπάθεια εφαρμογής του μνημονίου».
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει, τέλος, κανείς και την επιδεινούμενη κατάσταση στο προσφυγικό, με την ανησυχητική αύξηση των ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και την απροθυμία Ερντογάν να εφαρμόσει πιστά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το εκρηκτικό μείγμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου