Οσοι πίστευαν εξαρχής ότι το σχέδιο επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία είχε αρκετές προβληματικές πτυχές, σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους τις… εξαφανίσεις ανθρώπων.
Κι όμως, συνέβη και αυτό. Μπορεί τη Δευτέρα (πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου) τα πάντα να κύλησαν ομαλά και να αποχώρησαν 200 και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο και τη Λέσβο με προορισμό την τουρκική πόλη Δικελί, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και την Τρίτη το πρωί.
Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε το πρωί της Τρίτης ο τηλεοπτικός σταθμός Μega, ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επαναπροωθήσεις διότι πολύ απλά… χάθηκαν αυτοί που έπρεπε να… μεταφερθούν.
Αυτό που συνέβη είναι ότι περίπου 100 άτομα τα οποία είχαν καταγραφεί στο hot spot του νησιού και προορίζονταν να μεταφερθούν στην Τουρκία, «ξαφνικά» χάθηκαν από προσώπου γης.
Το πιθανότερο είναι ότι οι εν λόγω μετανάστες «εξαφανίστηκαν» επωφελούμενοι την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στο νησί από την «απόδραση» από το κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι την Παρασκευή.
Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.
Σημειώνεται ότι χθες έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.
Να σημειωθεί ότι στη Χίο κατέφτασαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου 50 γάλλοι αστυνομικοί της Frontex για να συνδράμουν στη διαδικασία επαναπροώθησης. Οι Γάλλοι έφτασαν με ειδικό αεροσκάφος, μάλλον υπηρεσιακό ή μισθωμένο από την γαλλική αστυνομία, και κατευθύνθηκαν σε διάφορα καταλύματα του νησιού με ιδιωτικά ή μισθωμένα οχήματα, καθώς και με ταξί.
Εξώδικο από τον δήμαρχο Χίου
Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία της Χίου βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες σε κατάσταση αναβρασμού λόγω του προσφυγικού προβλήματος. Συνέπεια αυτού ήταν το εξώδικο που έστειλα ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς με… παραλήπτη τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολτικής, Γιάννη Μουζάλα. Σε αυτό ζητάει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hotspot της ΒΙ.ΑΛ. ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Ο κ. Βουρνούς σε μία μακρά αναφορά του τονίζει τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους ελληνικού Δημοσίου που καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙ.ΑΛ. Ταυτόχρονα δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χίου θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κάτι που συνεπάγεται την καταγγελία της σύμβασης.
Ο δήμος Χίου είχε προαναγγείλει ότι θα προσχωρήσει σε εξώδικο, κάτι που τελικά έκανε μετά και την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τη ΒΙΑΛ και την εγκατάστασή τους στον χώρο του λιμανιού, αλλά και έπειτα από την αναίτια επίθεση στην οποία προχώρησαν τα ΜΑΤ στους κατοίκους των Ταμπάκικων
«Προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει ο δήμαρχος Χίου στο εξώδικο αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης από την οποία ζητάει:
Ο δήμος Χίου, με το εξώδικο ζητά από την κυβέρνηση τα εξής:
- Οπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.
- Οπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙ.ΑΛ., προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.
- Οπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.
- Οπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.
- Οπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙ.ΑΛ. και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.
Independent: Οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και ο κίνδυνος της Ευρώπης
Στις επαναπροωθήσεις αναφέρεται κεντρικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent. Συγκεκριμένα, η αρθρογράφος Καμίνο Μορτέρα-Μαρτίνεζ, σημειώνει ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ευρώπη με την Τουρκία ήταν «σκληρή» και «απερίσκεπτη».
Δύο στοιχεία καθιστούν τη συμφωνία ανησυχητική: το γεγονός ότι η Αγκυρα στο παρελθόν δεν κατάφερε να εμποδίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις.
«Στο τέλος του 2015, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είχε χάσει τον έλεγχο των συνόρων της, και ότι οι διακινητές επωφελούνταν από αυτό. Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να σπάσουν την προσπάθεια λαθραίας διακίνησης, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στο πιο δυσάρεστο μέτρο από όλα., να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες», γράφει ο Independent για την πολιτική «ένας προς ένα».
«Αλλά για να το επιτύχει αυτό η ΕΕ διαστρέβλωσε το νόμο θεωρώντας την Τουρκία μία ασφαλή χώρα για να επιστρέψει τους ανθρώπους. Οι Βρυξέλλες εξαγρίωσαν της ΜΚΟ και τους διεθνείς οργανισμούς και διακινδυνεύουν με εξεγέρσεις και βίαια ξεσπάσματα των απελπισμένων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα μη επαρκώς εφοδιασμένα κέντρα κράτησης της Ελλάδας. Αυτή είναι μία δύσκολη εποχή για την Ευρώπη και τους μετανάστες», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: «Στο μεταξύ, η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία κάθε είδους κίνητρο για να βοηθήσει. Αλλά η Άγκυρα δεν κατάφερε να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές στο παρελθόν και τίποτα δεν εμποδίζει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει περισσότερα».
Ταυτόχρονα τονίζεται ότι αν και είναι πολύ σύντομα για να διαπιστώσει κανείς αν θα υπάρξει αποτέλεσμα, οι ροές των μεταναστών προς τα νησιά αυξάνονται και πάλι.
«Ο μόνος τρόπος για να αξιολογήσει κανείς αν η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα βοηθήσει να σταματήσει η κρίση, είναι όταν οι μαζικοί αριθμοί των Σύρων επιστραφούν πίσω στην Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκινήσουν να παίρνουν σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, Και μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες διανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη δεν ήταν πολύ ικανοποιητικοί: λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η ΕΕ συμφώνησε να λάβει 160.000 πρόσφυγες», γράφει το δημοσίευμα και καταλήγει: «Η ΕΕ έχει πολλά να χάσει σε αυτό το στοίχημα, γι ‘αυτό όλα πρέπει να αξίζουν τον κόπο. Αλλιώς, θα βρεθεί πάλι πίσω στο σημείο μηδέν, και αυτή τη φορά, ο Ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.