Κυριακή 3 Απριλίου 2016

H κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα «hotspots της ντροπής»

h-kubernisi-egklwbismeni-sta-hotspots-tis-ntropisΗ αλληλεγγύη που δείχνει η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και έχουν ξεπεράσει τις 53.000 από την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορα από τον Βορρά, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει από μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.
Μέρα με την ημέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα αντιδρούν στις αποφάσεις της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται εκρήξεις στις τοπικές κοινωνίες που μετά την αλληλεγγύη εκφράζουν φόβο απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο νέο αυτό σκηνικό η κυβέρνηση δείχνει να παίζει τον ρόλο του …τροχονόμου καθώς μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος  και των αντιλήψεων που είχε για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος όταν ήταν το κόμμα του 4%.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις της τάσης των 53+ και της κυβέρνησης για το θέμα του Ασύλου με πρωταγωνίστριες της Τ. Χριστοδουλοπούλου και την Β. Κατριβάνου που δεν ψήφισαν τις σχετικές διατάξεις δηλώνοντας παρών ή αποχή.Η τάση των 53+ στην οποία συμμετέχουν περίπου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος Θ. Δρίτσας, αλλά και η Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Τ. Μπαλαούρας, η Β. Κατριβάνου, η Αννέτα Καββαδία και ο Χ. Καραγιαννίδης έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας. 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να εκκενώσει την Ειδωμένη και τον Πειραιά ενώ την ίδια στιγμή αστυνομία και λιμενικό έχουν λάβει εντολές να μην χρησιμοποιήσουν βία ακόμα και σε περίπτωση επεισοδίων. Έχει καταγραφεί ένα τεράστιο έλλειμμα στην ενημέρωση τόσο των προσφύγων για την κατάσταση στην Ελλάδα όσο και των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην έλευση μεταναστών στις περιοχές τους η οποία συνήθως πραγματοποιείται βραδινές ώρες.
Το κλίμα αυτό διευκολύνει την δράση της Χρυσής Αυγής που έχει κάνει την εμφάνισή της από την Ειδομένη έως και την Βέροια κρυπτόμενη πίσω από τον φόβο των κατοίκων. Παράλληλα η έλλειψη συντονισμού αφήνει ελεύθερο πεδίο σε κάθε λογής αλληλέγγυους και μη πιστοποιημένες ΜΚΟ τόσο στην Ειδωμένη όσο και στον Πειραιά που βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως την…Μέκκα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο ότι το κράτος απουσιάζει από την Ειδομένη και τον Πειραιά και μετά από σχεδόν δύο μήνες δεν έχει επισήμως ζητήσει από τους πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.
Ακόμα και η διανομή φυλλαδίων στα αραβικά και στα φαρσί από κρατικές υπηρεσίες που εξηγούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης συναντά την αντίσταση μερίδας αλληλέγγυων και  ομάδων πολιτών που διαφωνούν με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Μάλιστα αναφέρονται γεγονότα όπου τα φυλλάδια που είχε ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έφεραν διακριτικά του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να μην μοιράζονται. Τα υπουργεία δεν συνεννοούνται μεταξύ τους λόγω των πολλαπλών συντονιστικών οργάνων και του δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόντρα Καμμένου Μουζάλα και αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το προσφυγικό.

Αλαλούμ με τις ΜΚΟ

Αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες τελούν υπό τις οδηγίες μερίδας αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προκαλούν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χίος όπου κατάφεραν και έφυγαν από το Κέντρο ταυτοποίησης κλειστού τύπου και απέκλεισαν το λιμάνι. Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναταράξεις από τα κέντρα κλειστού τύπου η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να έρθουν στην Ελλάδα 1.500 αστυνομικοί χωρών μελών της Ε.Ε. για να φυλάξουν τα κέντρα υποδοχής στα νησιά. 
Πέραν του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και ομάδων εθελοντών αξίζει να σημειωθεί και ηαπουσία συνεργασίας με τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι περισσότεροι χώροι υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα έγιναν μετά από συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ιδιώτες ή σε παλαιά στρατόπεδα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής στην ομιλία του στην βουλή για το προσφυγικό προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις με τους δήμαρχους προαναγγέλλοντας συντονιστικό όργανο κυβέρνηση – ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς και χρηματοδότηση στους δήμους.
Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση στους ΟΤΑ «κανένας δήμος δεν θέλει στην περιοχή του κέντρο υποδοχής» ενώ από την άλλη η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με ρυθμούς…ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν, καθώς φαίνεται ότι περιμένει να λάβουν διαστάσεις τα γεγονότα από την παρουσία των προσφύγων για να παρέμβει. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στον βαθμό που δεν ενημερώνονται από την κυβέρνηση για τις ενέργειες της στο προσφυγικό και αναμένουν αλλαγή του κλίματος στην αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου