Κάθε Μάιο, θα έχουμε και νέα μέτρα. Και όχι οποιαδήποτε μέτρα αλλά μειώσεις δημοσίων δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων. Τουλάχιστον αυτή τη δέσμευση προτείνει στους δανειστές να αναλάβει η κυβέρνηση –και μάλιστα δια νόμου- προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της εδώ και τώρα νομοθέτησης μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με προοπτική εφαρμογής το 2017 και το 2018 στην περίπτωση μη εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων.
Ποια είναι η ελληνική πρόταση; Να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη η πρόβλεψη του μνημονίου στη σελίδα 1016. Τι ορίζει αυτή; «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα (σ.σ αναφέρει τον Οκτώβριο του 2016) αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018.Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν πολιτικό «τακτικισμό» που αποσκοπεί στο να μην έρθουν αντιμέτωποι οι βουλευτές των δύο ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού με το να ψηφίσουν αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία μάλιστα θα έρθουν να προστεθούν στο λογαριασμό των 5,4 δισ. ευρώ.
Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών». Αυτή η φράση θα εμπλουτιστεί, θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα ψηφιστεί εκ νέου προκειμένου να ικανοποιηθεί και το Eurogroup το οποίο ζήτησε αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και νομοθέτηση για το προληπτικό πακέτο μέτρων.
Ο Μάιος δεν αναφέρθηκε τυχαία. Θα νομοθετηθεί πρόβλεψη η οποία θα επιβάλλει στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών κάθε Μάιο να προχωρεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών αν από τις εκθέσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μη εκπλήρωση του δημοσιονομικού στόχου της προηγούμενης χρονιάς.
Η διάταξη που σχεδιάζει η ελληνική πλευρά, θα κάνει ρητή αναφορά σε περικοπές δαπανών αλλά θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Αν αυτή η ελληνική πρόταση γίνει δεκτή, τότε είναι πιθανό, με νέες αμοιβαίες υποχωρήσεις ειδικά στο θέμα του αφορολογήτου, να συγκληθεί η συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.
Σήμερα ο νέος γύρος διαβουλεύσεων
Συνεχίζονται σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών, καθώς από το αποτέλεσμά τους έως σήμερα το βράδυ θα κριθεί αν θα πραγματοποιηθεί το εξαγγελθέν Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι το «έξτρα πακέτο» μέτρων 3,6 δισ., τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία σήμερα που επιτρέψει τη συνεδρίαση του Eurogroup την Μ. Πέμπτη, κρατώντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις για το αν τελικά θα είναι εφικτό.
Reuters: Ελάχιστες πιθανότητες για συμφωνία
Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαϊου. Αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι ελάχιστες. Εάν υπάρξει πάντως συμφωνία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει».
Σόιμπλε: Άγνωστο αν θα γίνει Eurogroup
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σημείωσε την Δευτέρα στο Βερολίνο ότι «δεν γνωρίζω αν θα συναντηθούν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών. Ακόμα εργαζόμαστε για αυτό».
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το πρόσθετο πακέτο μέτρων είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι "πρόωρο" να κάνει για την ώρα κάποιο περαιτέρω σχόλιο.
Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ότι «όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup του Άμστερνταμ αν υπάρξει επαρκής πρόοδος θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.