Με «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων διαφόρων φορέων, αλλά και με στάση πληρωμών των οφειλών προς ιδιώτες το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το κρατικό ταμείο για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί.
Η κατάσταση μπαίνει στη ζώνη του κινδύνου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters για το ενδεχόμενο να βρεθούμε τους επόμενους μήνες «με την πλάτη στον τοίχο» ή ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαϊου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί».
Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, δείχνουν ότι με δυσκολίες ο Μάιος και ο Ιούνιος βγαίνουν.
Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας ο οποίος δεν βγαίνει χωρίς δόση. Σε γενικές γραμμές τα κρατικά ταμεία αντέχουν ακόμη 60 περίπου μέρες.
Για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος έχει επιπλέον υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Ιούνιος 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).
Παρ’ όλα αυτά, για τις πληρωμές μισθών – συντάξεων που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες, τα χρήματα υπάρχουν μετά και την αναζήτηση διαθεσίμων σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ και φορείς του Δημοσίου
Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι νέες ανάγκες αποπληρωμής δανείων με το ΔΝΤ (299 εκατ. ευρώ). Επόμενη δόση προς το ΔΝΤ είναι στις 12 Ιουλίου (448,6 εκατ. ευρώ). Τα πολύ δύσκολα έπονται με την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Πρέπει να πληρωθεί μία τριπλή δόση 2,3 δισ. ευρώ…
Κάθε μήνα, καταβάλλονται για συντάξεις – μισθούς Δημοσίου – επιδόματα ΟΑΕΔ 3,6 δισ. ευρώ. Κάθε δεύτερο μήνα, το ποσό αυξάνεται κατά 110 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τους Δήμους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.