Σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλαν η Άνγκελα Μέρκελ καιΚριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις που έκαναν στη σχετική συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο. Παρά τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα με αφορμή τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στα Wikileaks αλλά και τους ευσεβείς πόθους ορισμένων ότι οι αντιθέσεις των δανειστών θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ευρωπαίους να ξανασκεφτούν το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, Μέρκελ και Λαγκάρντπροειδοποίησαν πως στο θέμα της αξιολόγησης «δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε», υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και οι θεσμοί να συνεχίσουν μαζί.
Για το γεγονός ότι τα όσα ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των αξιωματούχων του ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των δανειστών και την «ενοποίηση» της στάσης τους είχαν προϊδεάσει πάντως αρκετέςδηλώσεις αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που έγιναν τη Δευτέρα και στις οποίες ξεκαθαριζόταν πως το ΔΝΤ δεν είναι απομονωμένο και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο.
Μέρκελ: Μένει το ΔΝΤ, ξεχάστε το κούρεμα
«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια της δικής της τοποθέτησης στη συνέντευξη τύπου. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί», προσέθεσε.
Σχολιάζοντας το θέμα του χρέους η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε την γνωστή γερμανική στάση, σύμφωνα με την οποία στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους, διότι δεν είναι νόμιμο. «Δεν είναι απαίτηση της γερμανικής κυβέρνησης να μην γίνει κούρεμα, αλλά είναι η άποψή μας ότι νομικά αυτό δεν είναι δυνατό για την ευρωζώνη. Και αυτό δεν είναι άποψη μόνο της Γερμανίας», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ η οποία ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία». «Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε» τόνισε η κ. Μέρκελ.
Λαγκάρντ: Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε
«Προφανέστατα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε και ειδικότερα εκεί που θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, για να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού» σημείωσε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και βοήθεια στο θέμα του χρέους.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση που αναφερόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις και ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ίσως να είναι μικρότερα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε με νόημα πως οι ελληνικές αρχές δείχνουν ενδιαφέρον να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα.
«Εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.
Παρών στη συνάντηση και ο Πολ Τόμσεν
Παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ ήταν και o Ποουλ Τόμσεν,κάτι που πολλοί θεωρούν ως μια σαφή ένδειξη ότι η συζήτηση αφορούσε και το ελληνικό πρόγραμμα, το ρόλο του ΔΝΤ, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και ότι ο υπεύθυνος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ταμείου απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κ. Λαγκάρντ.
Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ βρέθηκαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)Γκάι Ράιντερ.
Οι στόχοι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει
Πριν τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την Αθήνα και ότι οι στόχοι του Ταμείο ήταν και είναι δύο: α) να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότηταστη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και β) να εξοπλιστεί η ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.
Παράλληλα επεσήμανε ότι «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα - γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες - τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».
Επιπλέον τόνισε πως «προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.