Γράμμα κενό νόμου αποδεικνύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στη γειτονική χώρα.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, δήλωση «βούλησης παροχής ασύλου» έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στον δημοτικό καταυλισμό της πόλης- ανάλογη δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.Τόσο οι μεγάλες καθυστερήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αλλά και Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εφαρμογής της συμφωνίας όσο και το διεθνές νομικό οπλοστάσιο που προστατεύει πρόσφυγες και μετανάστες βάζουν στοπ στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Η ανακοίνωση της προοπτικής επανεισδοχής προκάλεσε «τσουνάμι» τέτοιων δηλώσεων παροχής ασύλου, που ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου. Τελικά έγινε η επανεισδοχή μόνο 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η επόμενη επανεισδοχή. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν μόνο την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.
Οι πρόσφυγες ενημερώνονται από μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ή από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η «Μετάδραση», για τη δυνατότητα αίτησης παροχής ασύλου. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η αίτηση να υποβληθεί υποχρεωτικά στο κέντρο κράτησης, κάτι που κάνει διστακτικούς ορισμένους εκ των προσφύγων γιατί φοβούνται ότι θα «εγκλωβιστούν» στο hot spot.
Οι υποβληθείσες δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, με καθυστέρηση αναμένεται να φθάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργεί από την Παρασκευή.
Ενδεικτικό του «αλαλούμ» που επικρατεί, είναι το γεγονός πως -σύμφωνα με τον Guardian- επαναπροωθήθηκαν χθες στην Τουρκία 13 πρόσφυγες, οι οποίοι όμως είχαν υποβάλει τα έντυπα για παροχή ασύλου. Αντιθέτως η αστυνομία της Χίου λέει πως όσοι επαναπροωθήθηκαν δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου.
Τέλη Απρίλη και βλέπουμε
Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτό; Με απλά ελληνικά σημαντικές καθυστερήσεις. Διότι μπορεί η συμφωνία να προβλέπει εξέταση των αιτημάτων ασύλου εντός 14 ημερών αλλά για παράδειγμα οι 135 υπάλληλοι της Ευρώπης, κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί που θα βοηθούσαν στην εξέταση των αιτήσεων, έρχονται αύριο Τετάρτη. «Δουλειά» θα πιάσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και συνεπώς περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα στα αιτήματα.
Την ίδια ώρα που, έστω και μειωμένες, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο άλλα 225 άτομα πέρασαν το Αιγαίο, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχαν μπει στη χώρα αλλά 514 άτομα.
Συνολικά πάντως 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο χθες Δευτέρα. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.
Επίσης, η Τουρκία θα δεχθεί 200 μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την Τετάρτη, όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.
Ούτε όμως και οι δουλέμποροι έχουν μείνει άπραγοι. Έχουν αλλάξει δρομολόγια και ώρες πραγματοποίησής των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Οι περισσότερες αφίξεις των ροών παρατηρούνται μεταξύ 05:30-06:00, λίγο πριν ξεκινήσουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά οι βάρκες ταξιδεύουν τη νύχτα και φθάνουν σε απομακρυσμένα σημεία των ελληνικών νησιών μακριά από τις ρότες των θαλάσσιων περιπολιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.