Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η ευρύτερη περιοχή κοντά στην πόλη Χαλέπι της Συρίας αποτελεί το πεδίο ενός «ακήρυχτου πολέμου» ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, μετά την απόφαση της Άγκυρας να εξαπολύσει επιθέσεις στις κουρδικές αντάρτικες ομάδες του YPG στη Βόρεια Συρία.
Η τουρκική παρέμβαση ωστόσο είχε προετοιμαστεί ρητορικά και με εξαιρετική επιμέλεια τις τελευταίες ημέρες από την Άγκυρα. Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η τουρκική ηγεσία με πολύ προσεκτικές δηλώσεις και στοχευμένες διαρροές ξεκαθάριζε πως οι εξελίξεις στο μέτωπο που βρίσκονται δίπλα στα σύνορά της δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γιατί όμως η Τουρκία επέλεξε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, εντείνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα και αψηφώντας τις οχλήσεις βασικών της συμμάχων στο ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ; Και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή;
Όπως αναφέρει ο αναλυτής του Center for Economics and Foreign Policy Studies της Κωνσταντινούπολης Can Kasapogly σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του στην ιστοσελίδα του AlJazeera, για να προβλέψει κανείς την επόμενη κίνηση της Άγκυρας θα πρέπει όχι μόνο να κατανοήσει την γεωπολιτική οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα αλλά κυρίως να εξετάσει ποιες εξελίξεις θεωρεί απειλητικές.
Τι συμβαίνει στo βόρειο μέτωπο της Συρίας
Τις τελευταίες ημέρες, με τη σιωπηρή βοήθεια των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ σημειώνουν σημαντικές νίκες εναντίον της αντιπολίτευσης, αλλάζοντας τις βασικές ισορροπίες στο μέτωπο της μάχης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η προέλαση του στρατού του Άσαντ προς το Χαλέπι και η αντίστοιχη υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων επέτρεψαν στους Κούρδους της Συρίας να δραστηριοποιηθούν και να καταλάβουν μια σειρά από περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Νούσρα και η Αχράμ Ουλσάμ.
Ειδικότερα, το YPG -το στρατιωτικό σκέλος του PKK που συνδέεται με το Κουρδική Δημοκρατική Ένωση της Συρίας- κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στην πόλη Tal Rifaat και την πόλη Azaz, φτάνοντας στο σημείο να θέσει υπό τον έλεγχο του την στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Menagh.
Οι κουρδικές κινήσεις στην Azaz -μια περιοχή που απέχει μερικά μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία- σαφώς και δεν έγιναν δεκτές με καλό μάτι από την Άγκυρα. Μέχρι τώρα, οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας απολάμβαναν τη στήριξη των ΗΠΑ καθώς η Ουάσινγκτον τις θεωρούσε ως βασικό μέρος της στρατηγικής της στο αγώνα ενάντια στο ISIS. Όπως όμως σημειώνει ο Can Kasapogly, η πρόσφατη εξέλιξη που άλλαξε τα δεδομένα είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζονται πλέον από αέρος και από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Kasapogly, η στρατηγική εκτίμηση της Άγκυρας είναι πως η υπόρρητη αρμονία ανάμεσα στις κινήσεις των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, το καθεστώς του Άσαντ και τη Ρωσία δεν είναι καθόλου τυχαία.
Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας
Το σοβαρό πλήγμα στην επιρροή της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία σε συνδυασμό με τον κίνδυνο δημιουργίας ενός de facto κουρδικού κρατιδίου στη γειτονική χώρα φαίνεται να αποτελούν ένα μη διαχειρίσιμο κίνδυνο για την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν μετά τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία η Άγκυρα άρχισε να συνειδητοποιεί πως ο περιφερειακός της ρόλος άρχισε να υπονομεύεται, η τουρική ηγεσία δεν δίστασε να προβεί σε μια κίνηση έντονης κλιμάκωσης καταρρίπτοντας ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Σουχόι.
Με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στα τουρκο-συριακά σύνορα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα με νέα πρωτοβουλία κλιμάκωσης, όπως αυτή που υπονόησε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης στη Συρία με την υποστήριξη αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Kasapogly, «σε ένα τέτοιο σενάριο, η Τουρκία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια περιορισμένη επέμβαση για την ανάσχεση της επέλασης του YPG προς την Azaz και την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφάλειας για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να παρέχει αεροπορική υποστήριξη για την προστασία των “φιλικών δυνάμεων” στο έδαφος».
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως μια τέτοια κίνηση δεν θα μείνει αναπάντητη ούτε από τη Μόσχα, ούτε από την Τεχεράνη. Ενδεχομένως ούτε από τους «φίλους» της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.