Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025

Το Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Πότε ξεκινά η απελευθέρωση των ομήρων

 


Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε υπέρ έγκρισης του της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία και επετεύχθη στη Ντόχα με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία, το πιθανότερο εντός της ημέρας.

Βασει του σχεδίου, η κατάπαυση του πυρός έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα απελευθερωθούν οι πρώτοι όμηροι.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είπε ότι το σχέδιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την Κυριακή παρά τις πιθανές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη κι αν δεχθεί προσφυγές κατα της συμφωνίας δεν θα μπορεί να παρέμβει.

Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ, η έγκριση έγινε «μετά την εξέταση όλων των διπλωματικών, στρατιωτικών και ανθρωπιστικών πτυχών της συμφωνίας» και την «κατανόηση ότι αυτή υποστηρίζει την επίτευξη των στόχων του πολέμου».

Θα αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί από την κυβέρνηση;

Στη σχετική ανακοίνωση δεν αποκαλύπτεται ποιος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Ωστόσο τα δύο ακροδεξιά κόμματα, αυτό του Θρησκευτικού Σιωνισμού του Μπεζαλέλ Σμότριτς και το κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Μάλιστα έχουν απειλήσει και με αποχώρηση από την κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μένει να φανεί εάν οι ηγέτες της ακροδεξιάς, Μπεζαλέλ Σμότριτς (υπ. Εθνικής Ασφαλείας) και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (υπ. Οικονομικών), θα κάνουν πράξη τις απειλές τους ή εάν και αυτοί θα υποχωρήσουν, όπως ο Νετανιάχου, ώστε να μην χάσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η θέση τους.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, πρόεδρος του Γες Ατίντ, του αντιπολιτευόμενου κεντρώου κόμματος, έχει δηλώσει πως θα στηρίξει τον Νετανιάχου για να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνηση, εάν οι Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς αποχωρήσουν από τον συνασπισμό.

«Δεν τους χρειάζεται (…), του πρόσφερα ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας με αντάλλαγμα μια συμφωνία για (την απελευθέρωση) των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο Λαπίντ. Το ερώτημα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εάν αυτό το «δίχτυ» μπορεί πραγματικά να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την πολιτική επιβίωσή του.

Τι προβλέπει η συμφωνία

  • Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει 42 ημέρες
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν προς τα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με το Ισραήλ και μακριά από κατοικημένες περιοχές.
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους
  • Το Ισραήλ θα απελευθερώσει πολλούς φυλακισμένους Παλαιστίνιους (πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 1.000 αιχμαλώτους που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης)
  • Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με καθημερινή είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας εκατοντάδων φορτηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες 600 την ημέρα.
  • Η επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας θα γίνεται από αρμόδια επιτροπή στο Κάιρο, στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ.
  • Μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να έχουν και από τις δύο πλευρές τηρηθεί τα συμφωνηθέντα.
  • Το οριστικό τέλος του πολέμου θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης.

Σε δεύτερη φάση, εάν αυτή συμφωνηθεί και αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, στόχος είναι να απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι και να υπάρξει πλήρης αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η τρίτη φάση του σχεδίου αφορά στην ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει ισοπεδωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου