Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Νέα «μαύρα σχέδια» στην Ευρώπη για Grexit από τη Σένγκεν

nea-maura-sxedia-stin-eurwpi-gia-grexit-apo-ti-sengkenΜε μπαράζ δηλώσεών τους, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν νέες πιέσεις στην Ελλάδα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν και την έξοδο της χώρας από την συνθήκη Σένγκεν, ως προσωρινό μέτρο. 
Η πιο πρόσφατη δήλωση  είναι αυτή της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η οποία κάνει λόγο για έναν "προσωρινό αποκλεισμό" της Ελλάδας από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, αν η Αθήνα δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων.

«Η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλείται»

Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη
"Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν", δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
"Όταν ένα κράτος του (χώρου) Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε", πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας "μύθο" την ιδέα ότι "τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν".
"Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη", επέμεινε.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν.
"Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν", είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.

FΤ: Σχέδιο για εδαφικό αποκλεισμό της Ελλάδας

Το σχέδιο υποστηρίζεται από Κομισιόν και Βερολίνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται.
Οι Financial Times σε πρωτοσέλιο άρθρο τους αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να περιορίσουν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών μπλοκάροντας τον δρόμο τους στα σύνορα με τα Σκόπια κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα μας θα γίνει «αποθήκη» προσφύγων καθώς θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την πρόταση για τη χορήγηση βοήθειας στα Σκόπια, βοήθεια που στην ουσία θα απομονώσει την Ελλάδα, η οποία ήδη φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες. 
Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο υποστηρίζεται από Κομισιόν και Βερολίνο καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται. 
Κατά το δημοσίευμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο ρόλος της Σλοβενίας

Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίροσλαβ Τσεράρζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα  ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσουν πόσο προσωπικό και εξοπλισμό χρειάζονται τα Σκόπια για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Παρότι η Ε.Ε. έχει ήδη χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην ΠΓΔΜ, αξιωματούχοι λένε ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου, ενώ -σύμφωνα με τους FT- και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ το εξετάζει. Ο εγκλωβισμός των μεταναστών και προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι -εάν αποφασιστεί- το πιο αυστηρό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής. Οι πρόσφυγες θεωρητικά μπορούν να μπουν στα Σκόπια και να ζητήσουν εκεί άσυλο, αλλά καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να τους επιτρέπει να διασχίζουν τα εδάφη της προκειμένου να ζητήσουν άσυλο αλλού.

 Λαγκάρντ: Κινδυνεύει η Σένγκεν 

Η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ερωτηθείσα στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αν η ζώνη Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο, η Λαγκάρντ απάντησε: "Ναι το πιστεύω" διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική άποψή της. Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη.
Από οικονομικής πλευράς, "η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι", δήλωσε η Λαγκάρντ, "όμως έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες" για την ήπειρο. Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του Brexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση της Λαγκάρντ προστίθεται σ' αυτές πολλών ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.
Οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε έκαναν μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη εξάρθρωση της Ευρώπης εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Σόιμπλε: Ο χρόνος πιέζει

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνεντευξή του στο Spiegel προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Στην ΕΕ, συμφωνούμε ότι οι πιέσεις που προκαλεί η μετανάστευση πρέπει να μειωθούν. Αν η Σένγκεν καταρρεύσει η Ε.Ε., κινδυνεύει σοβαρά, πολιτικά και οικονομικά. Γι 'αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής το συντομότερο δυνατόν - όλοι όσο μπορούμε» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε 

Ορμπαν: Η Ελλάδα να απομονωθεί με συρματόπλεγμα

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό εξαπέλυσε την Παρασκευή  ο Ούγγρος πρωθυπορυγός Βίκτορ Ορμπαν λέγοντας ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα στα σύνορα με τα Σκόπια και την Βουλγαρία για να σταματήσει η είσοδος αλλοδαπών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.
«Θα καταστρέψουμε το καθεστώς της Σένγκεν από μόνοι μας, εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα (της Ε.Ε.) ανεξαρτήτως από το πόσο δαπανηρό και δύσκολο είναι αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ορμπαν.  

Παράταση των ελέγχων εντός Σένγκεν θα εξετάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών

Ολες αυτές οι δηλώσεις έρχονται μόλις δύο 24ωρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ. Οι υπουργοί θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να παραταθούν έως και δύο χρόνια οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν, λόγ της έξαρσης του προσφυγικού. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ήξδη η Γερμανία κάνει χρήση των προβλέψεων της Συνθήκης Σένγκεν, έχοντας επιβάλει προσωρινά περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι - βάσει των κανονισμών - αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016. «Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά»  τόνισε η Μπερτό και στην συνέχεια υπενθύμισε το άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που προβλέπει την δυνατότητα διετούς παράτασης και το οποίο θα συζητηθεί την Δευτέρα από τους υπουργούς Εσωτερικών. 
«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό.
πηγη the toc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου