Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πώς ετοίμαζαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Πώς ετοίμαζαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώΟ Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, ομάδα που ανέλαβε επαφές με εταιρείες σε δύο διαφορετικές ηπείρους για την έκδοση νέου νομίσματος, όπως φαίνεται από αποκαλυπτικό ρεπορταζ της «Καθημερινής της Κυριακής».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για την έξοδο από το ευρώ, και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η εν λόγω ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει –επανειλημμένως– τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή (ακόμα χειρότερα) με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Ετσι επικράτησε –σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο– η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).
Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως η άλλως σε πολύ πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.
Παράλληλα, όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 27 Ιουνίου, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, συμφωνώντας να γίνει με τρόπο ομαλό και αναστρέψιμο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου