Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις

IMF HEADQUARTERSΓια μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά στον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο το ΔΝΤ σε εσωτερική του ανάλυση,σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ανάλυση εκτιμάται πως τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμη μόνο στα χαρτιά, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο «έλλειμμα» όσον αφορά στην υλοποίηση. Ως κύριος λόγος της καθυστέρησης χαρακτηρίζονται οι πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι οι παραλείψεις αυτές έχουν φέρει εκτός
χρονοδιαγράμματος την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος- με την αξιολόγηση που ήταν να γίνει τον Οκτώβριο να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Στην έκθεση, όπως σημειώνεται, πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει και χρηματοδοτικό πρόβλημα, με ενδεχόμενη μη εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, εκτιμάται πως μπορεί να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του να εκπονήσουν μια νέα έκθεση για το πώς πρέπει να συμβάλει στην υπέρβαση των κρίσεων χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες - μέλη του, στην οποία εντάσσεται και η προοπτικής αναδιάρθρωσης των χρεών.
Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ (IMF Annual Report 2015), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε τον Μάιο του 2013 μία έκθεση (staff paper), με τίτλο: «Αναδιάρθρωση κρατικού χρέους - Πρόσφατες εξελίξεις και συνέπειες για το πλαίσιο πολιτικής και το νομικό πλαίσιο του ΔΝΤ» κι ενέκρινε ένα πρόγραμμα εργασίας που βασίζεται στην ενίσχυση προσεγγίσεων που βασίζονται στην αγορά για την αντιμετώπιση των κρατικών κρίσεων χρέους.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δανεισμού του ΔΝΤ, την ενίσχυση των ρητρών συλλογικής δράσης στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και την επανεξέταση του πλαισίου για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (official sector involvement).
Για το πλαίσιο του δανεισμού, τον Ιούνιο του 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε την έκθεση (staff paper) με τίτλο: «Το πλαίσιο δανεισμού του ΔΝΤ και το κρατικό χρέος – προκαταρκτικές σκέψεις». Η βασική εστίαση της έκθεσης ήταν το πλαίσιο της κατ' εξαίρεση πρόσβασης χωρών στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ – το πλαίσιο με το οποίο το ΔΝΤ πιθανότατα θα πρέπει να κάνει δύσκολες κρίσεις για το αν το χρέος ενός μέλους είναι βιώσιμο ή όχι (με υψηλή πιθανότητα).
Με βασικό στόχο της μείωσης του κόστους της αντιμετώπισης κρίσεων για τους πιστωτές και οφειλέτες και συνολικά για το σύστημα, η έκθεση παρουσίασε δύο δυνατές κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δανεισμού του ΔΝΤ: Την καθιέρωση της επιλογής μίας «αναδιαμόρφωσης του χρέους» (debt reprofiling), ώστε να καταστεί το πλαίσιο του δανεισμού πιο ευέλικτο, όταν το χρέος αξιολογείται ως βιώσιμο, αλλά όχι με υψηλή πιθανότητα, και την εξάλειψη της συστημικής εξαίρεσης (του δανεισμού, δηλαδή, μεγαλύτερων ποσών σε μία χώρα απ' ότι δικαιολογείται από την εισφορά της στο Ταμείο). «Καμία απόφαση δεν ελήφθη για τις προταθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε από τις υπηρεσίες να ετοιμάσει μια επιπρόσθετη έκθεση που θα συζητηθεί το 2016», σημειώνεται.
Όσον αφορά στις ρήτρες συλλογικής δράσης, τον Οκτώβριο του 2014 το Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση (staff paper) με τίτλο: «Ενισχύοντας το πλαίσιο των συμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από συλλογική δράση στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους». Η έκθεση περιλάμβανε συστάσεις για να βελτιωθεί στο μέλλον η προσέγγιση των συμβάσεων (των ομολόγων) με βάση την αγορά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα συλλογικών δράσεων.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου