Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να κλείσει η συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου ενώ οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα βάζοντας εκ νέου στο κάδρο πρόωρες συντάξεις,ΕΚΑΣ, ασφαλιστικά ταμεία και τις φοροαπαλλαγές για τους αγρότες.
Η αρχική πρόθεση της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση των συζητήσεων έως τις 11-12 Αυγούστου φαντάζει αρκετά αισιόδοξη, δεδομένου ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα δημοσιονομικά και τις τράπεζες, υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις.
Τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι κυβέρνησης-δανειστών
Σήμερα Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και θέματα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, για ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής, για τα έσοδα του προϋπολογισμού και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για αύριο προγραμματίσθηκαν να συζητηθούν θέματα σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια».
Η απαίτηση των δανειστών για άμεση ψήφιση μέτρων σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η ελληνική πλευρά προτείνει ποινή έξι μηνών για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το ελάχιστο όριο ηλικίας. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν διπλάσια ή τριπλάσια ποινή.
Απαιτήσεις-“φωτιά” από τους δανειστές
Το κουαρτέτο πιέζει επιτακτικά για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται πάντως να μην έχει αντίρρηση να μετατεθούν για το Οκτώβριο ή κι αργότερα οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ασκεί πιέσεις για 16 προαπαιτούμενα. Εκτός από τα συνταξιοδοτικά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα εργασιακά και το δημόσιο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Επίσης, ζητούν να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του ποσού που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015.
Προς δάνειο γέφυρα
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταστεί γνωστό το εάν η ΕΕ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για νέο «δάνειο γέφυρα» προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποιήσεως (EFSM) και βεβαίως με τι εγγυήσεις θα χορηγηθεί η νέα διευκόλυνση.
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταστεί γνωστό το εάν η ΕΕ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για νέο «δάνειο γέφυρα» προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποιήσεως (EFSM) και βεβαίως με τι εγγυήσεις θα χορηγηθεί η νέα διευκόλυνση.
Το «δάνειο γέφυρα» θα επιλέγει καθώς είναι αμφίβολο το εάν θα υπάρξει έως τις αρχές της επομένης εβδομάδας συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα επιτρέψει την ψήφιση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ESM πριν τις 20 Αυγούστου όταν και θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διεκδικεί η πρώτη δόση από τον ESM να ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ. Με αυτά θα εξοφληθούν στις 20 Αυγούστου το ομόλογο 3,020 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, αλλά και ομόλογα ύψους 168 εκατ. ευρώ που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Περίπου 10 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν την προκαταβολή για την «ανακεφαλαιοποίηση γέφυρα»των τραπεζών.
Με τα κεφάλαια της πρώτης δόσης θα εξοφληθεί και το «δάνειο γέφυρα» των 7,16 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο από τον EFSM. Τέλος, 3,2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ έως το τέλος του 2015, ενώ περίπου 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Με πληροφορίες από in.gr, skai.gr, newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.