Ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με φόντο το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αλλάζει το καθεστώς του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, διατηρώντας τον στα επίπεδα της Παρασκευής.
Η απόφαση ελήφθη στην έκτατη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ, στο φως του Eurogroup που δεν έδωσε παράταση του προγράμματος πέραν της Τρίτης.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την ΤτΕ για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, η ΕΚΤ αναφέρει πως το ΔΣ έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος.
«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης» αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.
«Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του πρόγραμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθετότητα» αναφέρει η ΕΚΤ.
«Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ».
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».
Η ΕΚΤ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο εντός της εντολής της».
Πίτερ Σπίγκελ: Ερχονται capital controls, αλλά η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα πριν τις 20 Ιουλίου
O δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ «μεταφράζοντας» την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία κράτησε τον ELA στα επίπεδα της Παρασκευής αναφέρει πως ο Μάριο Ντράγκι δεν θα βγάλει την πρίζα πριν από τις 20 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως τότε η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει δόση στην ΕΚΤ.
Ωστόσο θεωρεί σίγουρη την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων καθώς και «bank holiday» (τραπεζικής αργίας) προκειμένου να συγκρατηθεί η εκροή καταθέσεων.
Βασίζει μάλιστα την εκτίμησή του στην δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Τα τρία σενάρια
- Το 25μελές Συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί την χρηματοδότηση, ελεγχόμενη για τα επόμενα δύο 24ωρα χωρίς καμία μεταβολή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ΤτΕ να διατυπώσει σχετικό αίτημα και το ένα τρίτο των μελών του Συμβουλίου συν ένα μέλος να την υποστηρίξει στο σχετικό αίτημα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα για την φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που να αναιρούν την αβεβαιότητα που έχει προκύψει μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την διακοπή των διαπραγματεύσεων για τα ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο.
- Η ΤτΕ λόγω των εξελίξεων και της αύξησης της αβεβαιότητας αποδέχεται αλλαγές στην αξιολόγηση των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών και εισηγείται στο Συμβούλιο την διατήρηση του ELA αλλά με την προϋπόθεση μεγαλύτερου “κουρέματος” των collaterals που έχουν διαθέσει ή και πρόκειται να διαθέσουν για την χρήση του οι ελληνικές τράπεζες. Αν δεν υπάρξει αντίρρηση των 2/3 του Συμβουλίου σε μία τέτοια εισήγηση τότε ο ELA διατηρείται αλλά αναπροσαρμόζεται η αξιολόγηση των collaterals και μειώνεται η ρευστότητα που μπορεί να απορροφηθεί από τις τράπεζες.
- Τόσο η ΤτΕ όσο και το Συμβούλιο σε ποσοστό μελών ίσο ή μεγαλύτερο των 2/3 αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν ανατρέψει τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας των τραπεζών και τίθεται άμεσα θέμα διακοπής της χρήσης του ELA και δρομολογούνται διαδικασίες για την διασφάλιση της “επιστροφής” των περίπου 90 δις. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα με ημερομηνία ενεργοποίησης την 1/7/2015.
Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Χθες Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.
Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.
Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.
Πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών και όχι της ΕΚΤ.
Κάποια αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα να εξακολουθήσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν τα ενέχυρα των τραπεζών θα κουρευτούν περαιτέρω (από το σημερινό 30%) σε και σε ποιο βαθμό.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.
«Ο κύριος Ντράγκι είναι εξαιρετικά ανήσυχος για όλη την Ευρωζώνη», ανέφερε μεταφέροντας την πληροφόρηση που είχε για το χθεσινό ραντεβού του επικεφαλής της ΕΚΤ με τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη. Μετέφερε, επίσης, ότι στην ΕΚΤ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα αποφασίσουν σήμερα για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και το αν θα υπάρχει στήριξη μετά την Τρίτη.
«Η πρότασή μας στη διαπραγμάτευση έχει νόημα αν υπάρξει και συζήτηση για το χρέος», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ χαρακτήρισε «προσχεδιασμένο ατύχημα» την πρόταση που κατέθεσαν οι Θεσμοί προς την ελληνική πλευρά.
BBC: Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες εντός της ημέρας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διακόψει τη «γραμμή ζωής» του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες εντός της Κυριακής, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές του.
Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας (ELA) από πλευράς ΕΚΤ.
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα «να ανακοινώσει διακοπή λειτουργίας των τραπεζών κιόλας από τη Δευτέρα και θα ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων», τόνισε πηγή του ρεπόρτερ του BBC, Ρόμπερτ Πέστον.
Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εκπνέει τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πιθανότητα παράτασής του.
Βαλς: Αμφιβάλω ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες
Την εκτίμηση του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, εξέφρασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA (σ.σ. Έκτακτη Βοήθεια Ρευστότητας)» στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωαν με το Reuters.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα αν καταψηφίσει το πακέτο διάσωσης στο δημοψήφισμα.
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τις τράπεζες από Δευτέρα:
Σενάριο πρώτο: Η ΕΚΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες ως την Τρίτη που ισχύει ακόμη η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ζητάει, όμως, ταυτόχρονα, να επιβληθούν από την ελληνική κυβέρνηση capital controls, ώστε να μπει φρένο στην εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες επιβάλλουν όριο αναλήψεων τα 200 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. Ετσι, οι τράπεζες θα μείνουν ανοικτές ως το πρωί της Τετάρτης που λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος και τότε θα αποφασιστεί τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Σενάριο δεύτερο: Οι τράπεζες να αποφασίσουν σήμερα να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το Σάββατο, έφυγαν από τα ΑΤΜ των τραπεζών πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και αυτή η «αιμορραγία» δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού οι τράπεζες δεν έχουν επαρκή μετρητά για να ανταποκριθούν. Αν ισχύσει το σενάριο αυτό, είναι προφανές ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί, τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των ελλήνων καταναλωτών. Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα και στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, και είναι πιθανό η αργία των τραπεζών να επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο, ενώ δεν θα γίνονται συναλλαγές με κλειστές τράπεζες.
Ας σημειωθεί ότι χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.
Βαρουφάκης στο BBC
Σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο των τραπεζών από αύριο, Δευτέρα, και την επιβολή capital control από σήμερα το βράδυ.
Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας θα λάβει χώρα την Κυριακή, στις 4 το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, για να εξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών, στο φόντο των εξελίξεων στη σχέση Ελλάδας – δανειστών, μετα την προκήρυξη δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση για τις 5 Ιουλίου. Του Συμβουλίου προΐσταται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ωστόσο, λίγο αργότερα την αντίθεσή του στην επιβολή capital controls, εκφράζει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter o έλληνας υπoυργός Οικονομιών, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση είναι μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτή τη σκέψη», έγραψε.
Με πληροφορίες από: tovima.gr, capital.gr, iefimerida.gr, protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.