Crash test στο πριν και το μετά - Τι θα γίνει με το ΦΠΑ και τις 100 δόσεις - Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - Κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη
Το πράσινο φως πήρε το περιβόητο mail Βαρουφάκη, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δίνουν το τελικό «ok» στην Ελλάδα για την τετράμηνη παράταση που ζητάει.
Η παράταση βασίζεται στο mail που περιέχει σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά και εφαρμογή μέρους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη λίστα δεν παρουσιάζονται κοστολογημένες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε σε ορισμένα θέματα, πέρασε όμως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανθρωπιστική κρίση.
Δείτε το crash test πάνω στις προτάσεις Βαρουφάκη και στις εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση.
ΦΠΑ
Πριν: Την ημέρα της συμφωνίας του Eurogroup με την Αθήνα ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Μετά: Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στον τουρισμό, μέτρο που ήταν στο περιβόητο mail Χαρδούβελη, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένους άλλους τομείς και όχι στον τουρισμό.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη «λίστα» Βαρουφάκη: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
Κατώτατος μισθός
Πριν: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του, εφόσον εκλεγόταν κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως και στη συνέχεια το λόγο θα έχουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα είχε προαναγγείλει τρεις μέρες μετά τις εκλογές την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Μετά: Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ
Πριν: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις προεκλογικές του εξαγγελίες είχε δεσμευτεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ», το οποίο και χαρακτήριζε ως «εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης να ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Πριν: Το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη είχαν προαναγγείλει από την πρώτη κιόλας ημέρα οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ», εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι: «Όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο».
Σε ανάλογο κλίμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αναφέρει ότι σταματά κάθε διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ ο Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό, δηλαδή τήρηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.
Καταπολέμηση της ανεργίας
Πριν: Δέκα μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Κώστα Πουλάκη, δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα άμεσα μέτρα θα είναι και η αύξηση του ύψους του επιδόματος ανεργίας.
Μετά: Σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύεται να επεκτείνει και να αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
Πλειστηριασμοί
Πριν: Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Προεκλογικά μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Μετά: Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει τα πλάνα και τις προεκλογικές της εξαγγελίες για:
Την φοροδιαφυγή: Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες με χαμηλότερο εισόδημα και μικρές υποχρεώσεις.
Τη διαφθορά: Η κυβέρνηση θα μειώσει τον αριθμό των ειδικών συμβούλων στην γενική κυβέρνηση, και θα περιορίσει τα προνόμια των υπουργών, βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων (π.χ αυτοκίνητα, δαπάνες ταξιδιών, επιδόματα).
Την ανθρωπιστική κρίση: Δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
Να εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Τη χρηματοδότηση των κομμάτων: Θα καταστεί πιο αυστηρή τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα επίπεδα δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων: Επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας.
Τα μέσα ενημέρωσης: Ενεργοποιείται άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίσει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).
Τέσσερα βασικά θέματα που αφορούν εκατομμύρια Έλληνες παραμένουν θολά μετά την επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Ειδικότερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Στο mail δεν γίνεται κάποια ειδική αναφορά για τον φόρο ακίνητων, παρά μόνο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η κυβέρνηση ωστόσο, διά στόματος του πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλο φόρο.
Θόλο είναι το τοπίο και για τα κόκκινα δάνεια. Για την ώρα η ρύθμιση παγώνει καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή
η κυβέρνηση θα «συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς ούτως ώστε να αποφευχθούν το προσεχές διάστημα πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με εισόδημα χαμηλότερο από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρεί όσους χρεοκοπούν στρατηγικά με στόχο: α) τη διατήρηση της στήριξης της κοινωνίας για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) την ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) την προαγωγή ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».
Για τις 100 δόσεις και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να: «Βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων οφειλών για φόρους και κοινωνική ασφάλιση». Έτσι παραμένει άγνωστο τι θα γίνει.
Επίσης δεν γίνεται αναφορά στις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, παρόλο που ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν άμεσα. Πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015.
Η παράταση βασίζεται στο mail που περιέχει σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά και εφαρμογή μέρους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη λίστα δεν παρουσιάζονται κοστολογημένες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε σε ορισμένα θέματα, πέρασε όμως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανθρωπιστική κρίση.
Δείτε το crash test πάνω στις προτάσεις Βαρουφάκη και στις εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση.
ΦΠΑ
Πριν: Την ημέρα της συμφωνίας του Eurogroup με την Αθήνα ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Μετά: Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στον τουρισμό, μέτρο που ήταν στο περιβόητο mail Χαρδούβελη, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένους άλλους τομείς και όχι στον τουρισμό.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη «λίστα» Βαρουφάκη: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
Κατώτατος μισθός
Πριν: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν ότι από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του, εφόσον εκλεγόταν κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως και στη συνέχεια το λόγο θα έχουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα είχε προαναγγείλει τρεις μέρες μετά τις εκλογές την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Μετά: Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ
Πριν: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις προεκλογικές του εξαγγελίες είχε δεσμευτεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ», το οποίο και χαρακτήριζε ως «εγκληματικό όργανο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης να ενοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Πριν: Το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη είχαν προαναγγείλει από την πρώτη κιόλας ημέρα οι αρμόδιοι υπουργοί. Ο Θοδωρής Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είχε ξεκαθαρίσει ότι: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ», εξηγώντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ ή η καινούρια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη νέα της μορφή, θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ.
Για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι: «Όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο».
Σε ανάλογο κλίμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αναφέρει ότι σταματά κάθε διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ ο Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.
Μετά: Δέσμευση της κυβέρνησης για σεβασμό, δηλαδή τήρηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη και ταυτόχρονα νέα αξιολόγηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί.
Καταπολέμηση της ανεργίας
Πριν: Δέκα μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Κώστα Πουλάκη, δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα άμεσα μέτρα θα είναι και η αύξηση του ύψους του επιδόματος ανεργίας.
Μετά: Σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύεται να επεκτείνει και να αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
Πλειστηριασμοί
Πριν: Η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Προεκλογικά μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Μετά: Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει τα πλάνα και τις προεκλογικές της εξαγγελίες για:
Την φοροδιαφυγή: Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες με χαμηλότερο εισόδημα και μικρές υποχρεώσεις.
Τη διαφθορά: Η κυβέρνηση θα μειώσει τον αριθμό των ειδικών συμβούλων στην γενική κυβέρνηση, και θα περιορίσει τα προνόμια των υπουργών, βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων (π.χ αυτοκίνητα, δαπάνες ταξιδιών, επιδόματα).
Την ανθρωπιστική κρίση: Δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
Να εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Τη χρηματοδότηση των κομμάτων: Θα καταστεί πιο αυστηρή τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα επίπεδα δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων: Επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας.
Τα μέσα ενημέρωσης: Ενεργοποιείται άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίσει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).
Τέσσερα βασικά θέματα που αφορούν εκατομμύρια Έλληνες παραμένουν θολά μετά την επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Ειδικότερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Στο mail δεν γίνεται κάποια ειδική αναφορά για τον φόρο ακίνητων, παρά μόνο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η κυβέρνηση ωστόσο, διά στόματος του πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλο φόρο.
Θόλο είναι το τοπίο και για τα κόκκινα δάνεια. Για την ώρα η ρύθμιση παγώνει καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή
η κυβέρνηση θα «συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς ούτως ώστε να αποφευχθούν το προσεχές διάστημα πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με εισόδημα χαμηλότερο από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρεί όσους χρεοκοπούν στρατηγικά με στόχο: α) τη διατήρηση της στήριξης της κοινωνίας για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) την ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) την προαγωγή ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».
Για τις 100 δόσεις και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να: «Βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων οφειλών για φόρους και κοινωνική ασφάλιση». Έτσι παραμένει άγνωστο τι θα γίνει.
Επίσης δεν γίνεται αναφορά στις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, παρόλο που ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν άμεσα. Πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.