Με αφορμή την ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα στο facebook όπου επισημαίνει "ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα",ο δημοσιογράφος της εφημερίδας To Βήμα, Άρης Ραβανός επιχειρηματολογεί με άρθρο του γιατί το επόμενο βήμα της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους μπορεί να είναι το δημοψήφισμα.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Άρης Ραβανός, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Το Βήμα, στο άρθρο του με τίτλο “προ των πυλών το δημοψήφισμα…”
«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσα από την σελίδα στο facebook, λίγες ώρες μετά την δευτερολογία του στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Πολλοί το άκουσαν και λίγοι το αξιολόγησαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά η ανάρτηση του αποσπάσματος της ομιλίας του Πρωθυπουργού δείχνει το δρόμο, εάν επέλθει οριστική ρήξη με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές.
Λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή και λίγες ώρες πριν από το πρώτο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός έκανε μια ανάρτηση στο facebook όπου υπάρχει μια φωτογραφία που δείχνει τη χιονόπτωση έξω από τη Βουλή.
Εκτός από την επισήμανση περί των αδιεξόδων και της δημοκρατίας, υπογράμμισε το εξής: «Βάζουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω απ’ όλα. Στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα. Τα 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες που υπέφεραν άδικα τόσο χρόνια. Οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί. Οι 300.000 νέοι και νέες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Αυτοί θα είναι στο Eurogroup».
Στη νέα ηγετική ομάδα που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχη είναι η άποψη ότι ρήξη της Ελλάδας με την ευρωζώνη δεν θα απελευθερώσει ούριο άνεμο και θετική ενέργεια στην ευρωζώνη και επιμένουν ότι κανείς δεν δικαιούται στην Ευρώπη να παίζει με τη φωτιά.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, εκτός από την αναφορά ότι «η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται», πως «ότι και να σκαρφιστείτε. Γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε δεν εκφοβιζόμαστε».
Η κατάσταση είναι οριακή και δεν αποκλείεται να επέλθει αδιέξοδο. Οι όροι του παιχνιδιού για τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές είναι δεδομένοι, αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αντιστέκεται προβάλλοντας τις ενστάσεις της και στέλνοντας μηνύματα προς Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν υποκύπτει και μιλά για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Όμως για να κατανοήσει κανείς την συμπεριφορά και τη στάση του Πρωθυπουργού και της ηγετικής του ομάδας και να προβλέψει πως θα κινηθούν στη διαπραγμάτευση με τους ξένους, πρέπει να ξεφύγει από τις κλασσικές νόρμες.
Η ανάλυση της στρατηγικής τους, δεν πρέπει να γίνει με τους συμβατικούς όρους που αξιολογούσαμε και αναλύαμε τους πολιτικούς αρχηγούς έως σήμερα. Για να κατανοηθεί η στρατηγική της νέας ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Αλ. Τσίπρα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις παραδοσιακές σταθερές και να αντλήσει στοιχεία από τον ιδεολογικό και συνειδησιακό κώδικα αξιών τους.
Υπ’ αυτή την έννοια…, εάν οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο με τους θεσμικούς εταίρους, το σενάριο του δημοψηφίσματος είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί λίαν συντόμως.
Το ενδιαφέρον θα είναι ποιο ερώτημα θα τεθεί και ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο ελληνικός λαός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.