Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απέχει από την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου όπως δήλωσε να μην καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, συζητήθηκε χθες ιδιαίτερα στο γαλάζιο παρασκήνιο. 'Οχι τόσο γιατί διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή (άλλωστε η σαμαρική ηγεσία συντάχθηκε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς με βαριά καρδιά, ενώ παρόλο που ο πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κινήθηκε διαφορετικά όχι μόνο δεν υπήρξαν κυρώσεις αλλά ούτε καν ίχνος αποδοκιμασίας για την επιλογή του), αλλά γιατί πήρε αποστάσεις από μία καραμανλική υποψηφιότητα.
Στη δήλωση του μάλιστα συνέδεσε τον κ.Παυλόπουλο, έναν εκ των βασικών υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή με την αποτυχία αντιμετώπισης του πελατειακού κράτους και άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008- χωρίς πάντως ο κ.Μητσοτάκης να διευκρινίζει εάν η κριτική αφορά στην “αμυντική στάση” ή στις επιθέσεις τότε κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένοι είδαν πίσω από την επιλογή αυτή του κ.Μητσοτάκη, μία προσπάθεια να κτίσει το προσωπικό του (ηγετικό) προφίλ και να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους του φιλελεύθερου κεντρώου χώρου, που δεν είδαν θετικά την επιλογή Παυλόπουλου. Δεδομένου όμως ότι ο κορμός της Ν.Δ και της κεντροδεξιάς γενικότερα θεωρείται καραμανλικός και καθώς η επίθεση Μητσοτάκη κατά Παυλόπουλου προκάλεσε ενόχληση στο καραμανλικό μπλοκ, υπάρχει και μία εσωκομματική διάσταση όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, όπως είχε γράψει και χθες το news247.
Κατά την ερμηνεία αυτή, ο κ.Μητσοτάκης διαπιστώνοντας την απροθυμία των καραμανλικών να στηρίξουν στέλεχος μη καραμανλικό όταν έλθει η ώρα της διαδοχής, επέλεξε το ρίσκο να πάρει αποστάσεις και να παίξει τη δική του γραμμή.
Πολλά γαλάζια στελέχη σχολίασαν πάντως αρνητικά τη στάση του κ.Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι θεσμικά ήταν άτοπο να καταφερθεί κατά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και εκτιμώντας ότι η επιλογή αυτή θα κοστίσει εσωκομματικά και πολιτικά στον πρώην υπουργό περισσότερο από ό,τι θα τον ωφελήσει, καθώς τον φέρνει απέναντι στους καραμανλικούς.
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος όσον αφορά στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου ήταν άλλωστε οι περισσότεροι στη ΝΔ, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη,που κατά τη χθεσινή ψηφοφορία βροντοφώναξε το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις.
Προσφάτως έντονα είχε σχολιαστεί μία ακόμη απόφαση του κ.Μητσοτάκη και συγκεκριμένα η αποδοχή της πρότασης του κ.Σαμαρά να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα έσπασε έτσι τη συμμαχία που είχε αρχίσει να συγκροτείται παρασκηνιακά μεταξύ του ιδίου, του Νίκου Δενδια, του Κωστή Χατζηδάκη και της Ολγας Κεφαλογιάννη, καθώς είχαν συμφωνήσει να μην αποδεχθει κανείς θέση που θα πρότεινε ο κ.Σαμαράς. Η κ.Κεφαλογιάννη μάλιστα διαμαρτυρήθηκε για το θέμα αυτό στον κ.Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια του εσωκομματικού δείπνου των 14 που διοργάνωσε στη συνέχεια η Μαριέττα Γιαννάκου.
Από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη επιμένουν πως η στάση του όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν θέμα συνέπειας σε πολιτικές αρχές, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έθεσε και διαδικαστικό ζήτημα, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση για το ποια θα ήταν η στάση της Ν.Δ και ότι οι βουλευτές θα έπρεπε να είχαν αφεθεί ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, προκαλώντας την αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.