Η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και θα εκλεγεί απόψε στην πρώτη ψηφοφορία με τις συνολικά 238 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, φέρνει αναστάτωση στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν είχε θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αποτελεί ένα πρόσωπο που προκαλεί και πολλές αντιδράσεις, αλλά και καραμανλικούς συνειρμούς λόγω της στενής του πολιτικής και προσωπικής σχέσης τόσο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και με τον Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ ήταν και ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο ο κ.Παυλόπουλος ενημέρωσε χθες όταν μισή ώρα πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον κ.Τσίπρα, κατά το οποίο οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του. Είχαν προηγηθεί επικοινωνίες προχθές, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, με συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς η υποψηφιότητα Παυλόπουλου προωθήθηκε ως εναλλακτική σε περίπτωση που δεν προτεινόταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Γιατί όμως ο πρωθυπουργός δεν πρότεινε τελικά τον Επίτροπο; Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φέρεται να έπαιξε, τουλάχιστον σύμφωνα με γαλάζιες ερμηνείες και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής όπως έχει γράψει το news247 δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος στην ιδέα να δει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων έναν αριστερό πολιτικό και δη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Η είδηση ότι τελικώς επιλέχθηκε ο κ.Παυλόπουλος σε συνδυασμό με πληροφορίες από Αθήνα και Βρυξέλλες πως το θέμα του Επιτρόπου εντάχθηκε παρασκηνιακά στις διαπραγματεύσεις, οδήγησε πολλούς γαλάζιους στο συμπέρασμα ότι υπήρξε τελικά κάποια διαβούλευση. Η δε ανακοίνωση πως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα αιτηθεί εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με βάση πρόταση της Κομισιόν ενίσχυσε αυτές τις υποψίες.
Ο κ.Αβραμόπουλος βεβαίως δεν είναι χαμένος πολιτικά, καθώς παραμένει στην ισχυρή πολιτικά θέση του Ελληνα Επιτρόπου, με το προσωπικό του κεντροδεξιό μετριοπαθές στίγμα ως εγγύηση σταθερότητας για τους εταίρους απέναντι στην κυβέρνηση της αριστεράς.
Σαμαρικές και καραμανλικές αντιδράσεις
Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε πιεστεί εσωκομματικά να ξεκαθαρίσει ότι θα στήριζε μία υποψηφιότητα Αβραμόπουλου και τώρα -επίσης όχι με ενθουσιασμό- καλείται να ψηφίσει τον καραμανλικό κ.Παυλόπουλο, για τον οποίο οι σαμαρικοί δεν είχαν και τα θερμότερα λόγια να πουν.
Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Κώστας Καραγκούνης εκφράζοντας επισήμως χθες τη θέση του κόμματος χαρακτήρισε “αυτονόητο ότι η Ν.Δ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της”. Υπενθύμισε όμως ότι η Ν.Δ το Δεκέμβριο είχε προτείνει τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα “ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών”, ενώ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον κ.Παυλόπουλο “κατ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό”.
Άφησε έτσι πίσω από τις γραμμές να διαφανεί μία υποτίμηση του δεύτερου έναντι του πρώτου, άρα μία ενόχληση για το διεμβολισμό της “καραμανλικής αριστεράς” από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Σαμαράς δεν έχει πάντως άλλη πολιτική επιλογή από το να στηρίξει τον προτεινόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ κεντροδεξιό υποψήφιο, αν και η υποψηφιότητα του επίσης καθηγητή της Νομικής (και στενού φίλου του Προκόπη Παυλόπουλου) Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο πρότεινε το Ποτάμι, θα έδινε ιδανικό άλλοθι σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως εκπρόσωποι της αστικής δεξιάς.
Στο καραμανλικό στρατόπεδο πάντως η υποψηφιότητα Παυλόπουλου έγινε δεκτή θετικά. Οι πρώτοι που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέβασε φωτογραφία του με τον υποψήφιο Πρόεδρο στο facebook και όταν ο κ.Παυλόπουλος ξεκινούσε για το Μαξίμου το βράδυ εθεάθη δίπλα του ο Πέτρος Μολυβιάτης.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο κ.Παυλόπουλος αποτελεί από τους πλέον στενούς πολιτικούς και προσωπικούς φίλους του κ.Καραμανλή, πυροδότησαν σενάρια στο γαλάζιο παρασκήνιο για το ρόλο που θα παίξει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημειωτέον ότι και μία υποψηφιότητα του κ.Αβραμόπουλου θα γινόταν εξ ίσου θετικά αποδεκτή από το καραμανλικό στρατόπεδο. Αλλωστε αυτό είχε διαμηνύσει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όταν είχε επισκεφθεί τον κ.Σαμαρά εν μέσω των σχετικών σεναρίων: Ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Επίτροπο και η ηγεσία της Ν.Δ επέμενε στην αποχή από την ψηφοφορία, τουλάχιστον 30 βουλευτές θα ψήφιζαν υπερ του κ.Αβραμόπουλου.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.