Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ξεκίνησε πριν την άφιξη Σουλτς ο “διάλογος” με την κυβέρνηση:Εγκαταλείπετε την θέση της ΕΕ-Να είμαστε ισότιμοι στο θέμα της Ρωσίας

tsipras_soults_869100790Μέσω ανακοίνωσης απάντησε το Μαξίμου στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς σε γερμανικό κανάλι μέσω των οποίων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τις κυρώσεις στη Ρωσία λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα για τις συναντήσεις με Αλ. Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη.

Μια ανάσα πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, φτάσει στην Αθήνα για συνάντησή με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας,αλλά και τους Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τις κυρώσεις στη Ρωσία,μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Αντίδραση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης, εν αναμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς το μεσημέρι και με αφορμή τα επιθετικά σχόλια του τελευταίου σχετικά με την αλλαγή στάσης της Ελλάδας στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Μαξίμου:Να είμαστε ισότιμοι στο θέμα της Ρωσίας
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σημειώνεται ότι «από την πρώτη στιγμή τονίστηκε πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται απόφαση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος και στην σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΞ θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα».
Σημειώνεται ότι την απουσία διαβούλευσης έχει επισημάνει και η Κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εν όψει της συνάντησης Τσίπρα – Σουλτς, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τονίζουν τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
- η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και πρωτίστως η ανθρωπιστική κρίση «που προκλήθηκε από μία τοξική πολιτική»
- η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και
- η προώθηση αμοιβαία επωφελούς πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη και την απασχόληση
Τι δήλωσε ο Σούλτς
“Είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ”
«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες’, αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».
Δεν ψήφισαν τον Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους – υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι – , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Για αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.
Για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα»
Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Σε μήνυμά του μέσω Twitter γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και τις ελληνικές εκλογές.
«Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και η ευρωζώνη δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σουλτς συμπληρώνοντας:
«Αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει μια κυβέρνηση του “όχι σε όλα”, τότε η ορμή (momentum) του Τσίπρα θα είναι βραχύβια. Εάν όμως δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να κάνει δυνατότερη την Ελλάδα και την ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του.
ΠΗΓΗ:in.gr, iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου