Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

...τα παραδοσιακά τυριά μας, με μπροστάρη το αρσενικό, να συνεχίσουν να παράγονται και να πωλούνται χωρίς προβλήματα.

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες στη δαιδαλώδη νομοθεσία τροφίμων, βρέθηκε η φόρμουλα ώστε τα παραδοσιακά τυριά μας, με μπροστάρη το αρσενικό, να συνεχίσουν να παράγονται και να πωλούνται χωρίς προβλήματα.  
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας λύνεται θετικά και οριστικά το πιο βασικό θέμα επιβίωσης που μας απασχολούσε για χρόνια.   

Κατά το πρότυπο της Ιταλίας, της Γαλλίας, αλλά και άλλων κρατών της ΕΕ, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες (μέχρι 300 κιλά γάλα την ημέρα) έχουν πια τη δυνατότητα να τυροκομούν με τον παραδοσιακό τρόπο από νωπό γάλα στις εγκαταστάσεις τους και μετά από δίμηνη ωρίμανση να διαθέτουν νόμιμα τα προϊόντα τους στην αγορά. 
Άπειρες  ευχαριστίες στο συντοπίτη μας Υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, χωρίς τις πολύτιμες προσπάθειες του οποίου δεν θα είχαμε τη σημερινή θετική εξέλιξη.
 Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων & πρόεδρος της κοινότητας Φιλωτιου
Βασίλης Κρασσας

1 σχόλιο:

  1. ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ «ΜΕΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΕΜΙΑ ΤΟΥ ΖΑ»

    Από τους κομματικούς πανηγυρισμούς, μέχρι την διαπίστωση του ΤΙ ακριβώς ισχύει, υπάρχει τεράστια απόσταση. Ο CODEX ALIMENTARIUS, οι αρχές ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), ο κανονισμός (ΕΚ) αρ 852/2004 και 853/2004 είναι παρόντες για να προστατεύουν υποτίθεται την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους παραγωγής τροφίμων αλλά και να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την ιδιοπαραγωγή. Οι γλεντζέδες των τοπικών μέσων που στο άκουσμα της απόφασης άρχισαν να πετάνε γαρύφαλλα στην κομματική πίστα, ας είναι ολίγον εγκρατείς μέχρι να φθάσουν στην Νάξο μας οι λεπτομερείς οδηγίες μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών και τότε τα ξαναλέμε. Ο φερετζές της «ευτυχίας» που φόρεσαν τα μπανανόπουλα της Νάξου θα πέσει και θα φανεί το δόλιο της χαράς τους και η Πινόκεια μύτη τους.
    Εμείς από την πλευρά μας έχουμε την υποχρέωση στο βαθμό που κάθε ένας μπορεί, να γίνεται γνώστης και αυστηρός χρήστης των κανόνων υγιεινής απ το χωράφι μέχρι το μικρό τυροκομειό, γνωρίζοντας πως η κατανάλωση αφορά εμάς τους ίδιους πρώτιστα και μετά την αύξηση του τραπεζικού λογαριασμού μας. Η ευρωτίαση* του κυνισμού και της ωμότητας που προσέβαλλε τα παντοειδή παράγωγα της πολιτικής σκηνής του τόπου μας, αρχίζει να νοιώθει πως της φωνάζουμε δημοκρατικά «ξεπαρεού*».

    « Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου

    *Ευρωτίαση = η μούχλα, το μούχλιασμα
    *Ξεπαρεού = ένα βήμα πριν το Ούστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου