Μετά από δύο χρόνια στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διανύσει αρκετό δρόμο από την εποχή που ως ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αγωνιούσε για το αν θα μπει στη Βουλή. Από την αρχική σύνθεση του μικρού ΣΥΝ της δεκαετίας του '90 έχουν απομείνει πλέον λίγα στελέχη, τα οποία επέλεξαν να μείνουν και να συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.
Η παλιά ανεωτική πτέρυγα είχε αποχωρήσει ήδη από το Συνέδριο του 2010 και υπό την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη ίδρυσε τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία κατέγραψε ποσοστό 6%, μπήκε στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, κατέληξε στο 0,4% το 2015 και τελικά ενσωματήθηκε στη Συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε προηγηθεί μια ακόμη διάσπαση με την αποχώρηση Κουβέλη και το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η έτερη μεγάλη ομάδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ήταν το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ομάδα που ενίσχυσε το ρόλο της με τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ (4,7% στις εκλογές του 2009) και συμμετείχε και στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου τον Ιανουάριο του 2015.
Παρόλο που τα στελέχη αυτά δεν έκρυβαν την αντίθεσή τους με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ανέλαβαν υπουργικά καθήκοντα και μάλιστα σε θέσεις κλειδιά, έως την αποχώρησή τους τον Ιούλιο του 2015, μετά την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.
Π.χ. ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η Νάντια Βαλαβάνη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, ο Δημήτρης Στρατούλης αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι βουλευτές της -μετέπειτα- Αριστερής Πλατφόρμας δεν ψήφισαν το καλοκαίρι του '15 τη συμφωνία που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας και τελικά ανεξαρτητοποιήθηκαν, σχηματίζοντας την "Λαϊκή Ενότητα". Συμμετείχαν αυτόνομα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, λαμβάνοντας ποσοστό λίγο πιο κάτω από το όριο του 3%.
Σήμερα ο Π. Λαφαζάνης εξαπολύει μύδρους κατά των πρώην συντρόφων του. «Η χώρα μας και οι άφωνοι μνημονιακοί υπάλληλοι των Αθηνών μετατρέπονται σε κλοτσοσκούφι ανάμεσα στη Γερμανία του Σόιμπλε και το ΔΝΤ του Τόμσεν», είπε πρόσφατα σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα "αγκιστρωμένη σε Γερμανία και ΔΝΤ και εθελόδουλη".
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αν και δεν μετείχε έως τότε στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική άνοδο του 2012, με «βαρύ» βιογραφικό και την πολιτική κληρονομιά του πατέρα της, Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ, αναδείχτηκε σε πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος.
Ανέλαβε τον τομέα της Δικαιοσύνης και σήκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, με αιχμή του δόρατος τα ζητήματα της διαπλοκής. Προς έκπληξη όλων, τον Ιανουάριο του 2015 αναλαμβάνει στα 39 της χρόνια την προεδρία της Βουλής, δηλαδή το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, μετά από πρόταση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν υπέρ της σκληρής στάσης απέναντι στους δανειστές και καταψήφισε το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, προσπαθώντας με το θεσμικό της ρόλο να το "μπλοκάρει" εντός της Βουλής. Το Σεπτέμβριο του '15 συνεργάστηκε με τη ΛΑΕ και έμεινε εκτός Βουλής, ενώ αργότερα ίδρυσε δικό της κόμμα, την Πλεύση Ελευθερίας, με το οποίο φιλοδοξεί να κατέβει στις επόμενες εκλογές. Ακολουθεί και εκείνη σκληρή ρητορική κατά του πρώην κόμματός της.
Άλλη μία ξεχωριστή περίπτωση είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ως καθηγητής Οικονομικών με την έντονη αρθρογραφία του είχε αναδειχθεί ως ένας από τους θεωρητικούς του αντιμνημονιακού αγώνα.
Ανέλαβε καθήκοντα ΥΠΟΙΚ τον Ιανουάριο του '15 και έμεινε στην ιστορία για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του με τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι, τον σηκωμένο γιακά του σακακιού και διάφορες φράσεις του, όπως "δημιουργική ασάφεια" και "λιτός βίος".
Ήταν ίσως ο πρώτος μηχανόβιος υπουργός που πήγαινε μόνος με τη μηχανή του στο Μέγαρο Μαξίμου και εισηγητής της τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα το α' εξάμηνο του '15 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και στην εσπευσμένη υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, μετά από ένα δημοψήφισμα και την επιβολή capital controls.
Γράφτηκαν πολλά για τον κορεάτη σύμβουλό του και την επιτροπή που είχε συστήσει στο ΥΠΟΙΚ για τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος.
Αντικαταστάθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το καλοκαίρι του '15, καταψήφισε το Μνημόνιο και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είχε εκλεγεί βουλευτής. Σήμερα έχει ιδρύσει τη δική του πανευρωπαϊκή πολιτική κίνηση με όνομα DiEM25.
Άλλη μία περίπτωση είναι αυτή του Μανώλη Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους πανελλαδικά για την Ευρωβουλή.
Ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε, ενώ διαφώνησε και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα για το τρίτο Μνημόνιο. Το Σεπτέμβριο τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Είναι επικεφαλής της πολιτικής Κίνησης Ενεργοί Πολίτες.
Συγκέντρωση με αφορμή το βιβλίο της Ν. Βαλαβάνη
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη «Τρίτο μνημόνιο, Η ανατροπή μιας ανατροπής» (εκδόσεις Λιβάνη) απέκτησε χαρακτήρα προσκλητηρίου των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου.
Πώς απαντά ο Τσίπρας στους αποχωρήσαντες
Για την αποχώρηση των πρώην συντυρόγων του ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην μεγάλη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων στην κυβέρνηση.
Παραδέχτηκε ότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη με εμφύλιους και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ΛΑΕ: «Στην περίπτωσή μας ευτυχώς είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι δίχως δράκο. Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Οχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Και στο τέλος της ημέρας, όλοι κρινόμαστε από την απήχηση που έχουν και οι ιδέες μας και οι επιλογές μας στον ίδιο τον λαό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.