Όταν έχουμε 4,9 εκ. Έλληνες, οι οποίοι δεν εργάζονται, εκ των οποίων τα 2,7 εκ. είναι συνταξιούχοι και εργάζονται περίπου 3,5 εκ., για να συντηρήσουν 2,7 εκ. συνταξιούχους, αλλά και τους υπόλοιπους -4,9 εκ. συνολικά-, που δεν εργάζονται, τότε αυτό είναι ένα βασικό θέμα για την χώρα, το οποίο δεν το συζητά κανείς.
Δηλαδή, στον δημόσιο διάλογο δεν συζητούμε πόσοι εργάζονται και πόσοι όχι. Πόσοι είναι οι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες και αν αυτό είναι κάτι λογικό, δηλαδή να παίρνει σύνταξη κάποιος πριν τα 60 του. Γίνεται τώρα ένας τεράστιος πανικός, γιατί θα αυξηθούν τα ένσημα από τα 15 στα 20 χρόνια, που πρακτικά αυτό θα σήμαινε πως κάποιος θα μπορούσε να βγει στην σύνταξη και πριν τα 50 του, ενώ αυτό δεν θεωρείται κάτι λογικό, την στιγμή μάλιστα που η ελληνική δημοκρατία έχει θεσπίσει και την βασική σύνταξη με το ασφαλιστικό του 2011.
Επομένως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, με την προϋπόθεση ότι έχουν ζήσει στην χώρα για 15 χρόνια, θα πάρουν την βασική σύνταξη και επιπλέον της βασικής θα υπάρχει και η ανταποδοτική σύνταξη με βάση τα έτη εργασίας. Είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν επιδιώκει κανείς να κάνει συζήτηση με βάση αριθμούς, δεδομένα, με βάση την ανακοίνωση που έβγαλε ο υπουργός Εργασίας στα μέσα Οκτωβρίου, ο οποίος διαπίστωσε ότι μέχρι τώρα έχουμε ξοδέψει 23 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι τον Οκτώβριο, για τις συντάξεις.
Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος, πλέον, του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνει στις συντάξεις...
Η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να είναι ειλικρινής για αυτά τα επώδυνα πράγματα. Θα θιγεί ένα μέρος των συντάξεων της χώρας, αλλά θα πρέπει να εξηγηθεί στους συνταξιούχους. Και πρέπει να εξηγηθεί με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη σε αυτή την χώρα, θα θιγούν κι άλλο οι συντάξεις. Δηλαδή, αν αυξηθεί η ανεργία, αν δεν υπάρχουν επενδύσεις, αν δεν υπάρχει ένα διεθνές κλίμα, να εκπέμπει η χώρα πολιτική σταθερότητα, δεν πρόκειται να υπάρχει κάποια μεγάλη μεταβολή στην οικονομική πορεία της χώρας.
Επομένως, ο συνταξιούχος θα πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν πετύχουμε αυτή την μίνιμουμ εθνική συναίνεση, θα ξανανοίξει η συζήτηση -δυστυχώς-, για τις συντάξεις. Kαλό είναι να μην θίγουν άλλο οι συντάξεις, ιδιαίτερα των ανθρώπων οι οποίοι έχουν δουλέψει σαράντα χρόνια στην ζωή τους, έχουν δουλέψει μέχρι τα 60 και τα 65 τους -και όχι μέχρι τα 50 τους-, για να πάρουν σύνταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.