Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Κατερίνα Περιστέρη, η ψυχή της ανασκαφής στην Αμφίπολη -Η αρχαιολόγος για την οποία, όπως όλα δείχνουν, θα μιλά όλος ο πλανήτης

Τα βλέμματα τις παγκόσμιας κοινότητας το τελευταίο δεκαήμερο είναι στραμμένα στην Ελλάδα αυτή τη φορά όχι για κάποιο οικονομικό, αλλά για ένα αρχαιολογικό θρίλερ. Με αγωνία όλος ο πλανήτης περιμένει τη μεγάλη αποκάλυψη του μυστικού του τάφου της Αμφίπολης, μιας ανασκαφής που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει μπει στην τελική ευθεία. Ψυχή αυτής, η προϊστάμενη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη. 


Η κυρία Περιστέρη μπορεί να έχει αναλάβει τη θέση αυτή το 2009 αλλά η εμπλοκή της με τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τα ευρήματα που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως είναι πολύ παλαιότερη, αφού έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ως επιστημονική συνεργάτιδα με τον σπουδαίο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη ανασκαφή το 1965.
Εδώ με την σύζυγο του Πρωθυπουργού Γεωργία Σαμαρά και την Λίνα Μενδώνη

Η κυρία Περιστέρη  έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες για τις αντιδράσεις του Δημήτρη Λαζαρίδη στις κατά καιρούς ανακαλύψεις του, αλλά και για τον τρόπο που εκείνος αντιμετώπισε τη μεγαλειώδη ανακάλυψη του τάφου της Βεργίνας από τον Μανόλη Ανδρόνικο.
«Εγώ δεν μπόρεσα να βρω την Ρωξάνη», φέρεται να είπε τότε με πικρία.
Aπό το 2009 προσηλωμένη στην αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης
Από το 2009 η αρχαιολόγος είναι επικεφαλής μιας ομάδας που εργάζεται αδιάκοπα για τη λύση του μυστηρίου που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης. Ολοι μιλούν για μια αρχαιολόγο που με τη  γνώση και την πείρα που έχει αποκομίσει  όλα αυτά τα χρόνια είναι βαθιά αφιερωμένη και προσηλωμένη στον στόχο της να αποκαλυφθεί επιτέλους η ταυτότητα του νεκρού που κρύβει ο τάφος.
Aπό το 2009 και για τρία χρόνια η ανασκαφή περιορίζεται στο πρώτο επίπεδο, χωρίς η έρευνα αυτή να έχει εμφανή και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το 2012 όμως, η κυρία Περιστέρη επιχειρεί να βρεθεί σε πιο χαμηλά στρώματα θέλοντας να ανακαλύψει τα όρια του τύμβου.
Ο Πρωθυπουργός στην Αμφίπολη
Βρήκε τον μεγαλοπρεπή τύμβο
Αρχικά, στις δύο περιμετρικές ζώνες που άνοιξε δεν φάνηκε να προκύπτει κάποιο επιθυμητό συμπέρασμα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την τρίτη ζώνη, που αποκάλυψε στην αρχαιολόγο ένα μεγαλειώδες εύρημα, τον περίβολο του τύμβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τότε ο τύμβος είχε ύψος 23 μέτρα, ενώ για να βρουν τον περίβολο, που ήταν πολύ βαθιά, οι αρχαιολόγοι χρειάστηκε να κατέβουν άλλα 12 μέτρα πιο κάτω, όπως κατά καιρούς έχει επισημάνει η ίδια η Αικατερίνη Περιστέρη.

Στο στάδιο αυτό της ανασκαφής, που είναι και ένα από τα πιο κομβικά σημεία της, η αρχαιολόγος βρίσκει έναν λίθινο δακτύλιο. Από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος για να αποκαλυφθεί ένας εκπληκτικής κατασκευής τοίχος ύψους τριών μέτρων, ο κτιστός περίβολος του τύμβου μήκους 60 μέτρων, εύρημα που σώζεται ατόφιο, ενώ το υπόλοιπο, με περίμετρο 500 μέτρων, είναι ξηλωμένο από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

Στο σημείο αυτό η αρχαιολόγος ζητά τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή (ο οποίος από τότε αποτελεί μέλος της ομάδας της) που εργάζεται στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης των Αθηνών και τυχαίνει να βρίσκεται εκείνη την περίοδο στην περιοχή. Οι δυο τους επιχειρούν να αναπαραστήσουν τον ταφικό περίβολο, ενώ μετά από αρκετή έρευνα συμπεραίνουν ότι το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης συνδέεται άμεσα με τον τύμβο της περιοχής.
Επιπλέον, η ψηφιακή σάρωση του 2013 αποκαλύπτει ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και το μνημείο αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι, που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

Η βοήθεια του Σαμαρά
Η συνάντηση της αρχαιολόγου με τον Αντώνη Σαμαρά πριν από 10 ημέρες, περίπου, λέγεται ότι ήταν η συνέχεια μιας σειράς επαφών που κρατά δυο χρόνια. Αφετηρία της γνωριμίας τους ήταν η εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ακόμη υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο ίδιος -πάντα με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν- χρειάστηκε πολλές φορές να μεσολαβήσει ώστε να λυθούν προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της ανασκαφής για να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Φειδωλή στις δηλώσεις 

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κυρίας Περιστέρη είναι ότι είναι φειδωλή στις δηλώσεις της. Και όχι για κάποιο άλλο λόγο πέραν του ότι δεν θέλει να παρεξηγηθεί κάτι από αυτά που λέει ή να μεταφερθεί διαφορετικά. Άλλωστε, κατά καιρούς η ίδια και η ομάδα της είναι αναγκασμένοι να διαψεύδουν διάφορους μύθους για το περιεχόμενο του τάφου - ένας από τους πιο ισχυρούς ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος.



   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου