Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ... ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ.

Ψηφίστηκε από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές το νομοσχέδιο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τις αποσυρθείσες διατάξεις για τις ΠΑΕ. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του νομοσχεδίου είχαν αποσυρθεί το πρωί μετά τις ενστάσεις των κομμάτων.Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον αυτές έχουν αναγνωρισθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Τα προβλήματα και το αλαλούμ στην Βουλή ξεκίνησαν όταν με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεννόηση με το Ανάπτυξης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με σωρεία άσχετων διατάξεων φορολογικού περιεχομένου.
Από το πρωί στην επιτροπή όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο οι κ. Χατζηδάκης και Στουρνάρας έγιναν αποδέκτες εντονότατων διαμαρτυριών από βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Θ. Μοραΐτης, ο Γ. Βλάχος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Ορφανός, η Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Ιορδάνης Τζαμτζής.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν επί έναν και πλέον μήνα να υποβάλλεις σε συνεχή «μασάζ» την Κοινοβουλευτική σου Ομάδα προκειμένου να δεχθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και όταν το έχεις καταφέρει την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να το φορτώνεις με ένα σωρό άσχετες τροπολογίες, οι οποίες μάλιστα έχουν και αντιλαϊκό περιεχόμενο.
Τελικά, οι αντιδράσεις ανάγκασαν τους δύο υπουργούς να διακόψουν τη συνεδρίαση και να αποσύρουν τρεις διατάξεις (για τους πλειστηριασμούς, το ΤΑΙΠΕΔ και τα πιστωτικά ιδρύματα και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) όχι όμως το επίμαχο άρθρο 7 σχετικό με το πρόστιμο από 10 έως 30% σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο. Για αυτό, ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν πρόκειται να το πάρει πίσω.
Σύμφωνα όμως με τις έως τώρα πληροφορίες, προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο μειώνοντας το πρόστιμο.
Η συγκεκριμένη όμως αναστάτωση λειτούργησε ως καταλύτης στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρχουν στους διαδρόμους της Βουλής βουλευτές που και στο παρελθόν έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, οι οποίοι δήλωναν ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για την ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αύριο το μεσημέρι στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση κυρίως του υπουργού Οικονομικών ήταν με το νέο έτος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τριμερούς να βρει την κυβέρνηση όσο πιο απαλλαγμένη γίνεται από υποχρεώσεις έναντι των δανειστών μας. Κι επειδή οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν, προχώρησε στη σημερινή κίνηση προκαλώντας τη μήνιν των κυβερνητικών βουλευτών.
Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ για το άρθρο 7 και ο ΣΥΡΙΖΑ για άρθρα 1, 2, 3, 4, 7, 31, 38 και 54.
Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που εκτιμάται ότι θα βρεθεί εκτός γραμμής είναι ο Βύρων Πολύδωρας που έχει καταφερθεί ανοικτά κατά του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει φόρος ακινησίας (αυτό που λένε “φόρος κατοχής”), αλλά φόρος χωρών τελουσών υπό κατοχήν» είπε το πρωί στη Βουλή.
Ο Πρ. Παυλόπουλος αποδόμησε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων, μιλώντας ευθέως για αντισυνταγματικότητα, αλλά και η αναφορά του περί «έμμεσης δήμευσης» της περιουσίας των πολιτών.
Αλλά και ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής, ο Γ.Βλάχος έσπευσε να απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργικού συμβούλου, Χρ.Λαζαρίδη, λέγοντας ότι «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το πέρυσι αλλά με τα προηγούμενα χρόνια», υπενθυμίζοντας ότι έχει επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση («χαράτσι»).
Ο Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις έντονες αντιδράσεις στην εκλογική βάση της ΝΔ ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών που ήταν παρών του είπε «ρίξτε μια ματιά στην ιστορία των σχέσεων του ιδρυτή της παράταξής μας του Κ. Καραμανλή με τους ισχυρούς του χρήματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΝΔ, Ηλ.Βλαχογιάννης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος στην πορεία ασχέτως εάν θα τον ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές του κόμματός του. Αναρωτήθηκε δε εάν πιστεύει το οικονομικό επιτελείο ότι θα εισπράξει τίποτα από το μέτρο αυτό που το μόνο που επιφέρει είναι «πολιτικό κόστος».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης που έχει πολλές φορές ασκήσει κριτική στον κ. Στουρνάρα τον χαρακτήρισε σοσιαλδημοκράτικο και όχι λαϊκό δεξιό. Υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης ότι θα τον περιμένει τον Μάρτιο για να δει εάν η πολιτική του θα έχει επιτύχει οπότε και θα πει ότι έκανε λάθος, ή εάν θα αποτύχει οπότε θα πρέπει ο υπουργός να απολογηθεί από την στιγμή που οι βουλευτές ψηφίζουν τα μέτρα που τους φέρνει.
Κατά την πρωινή σημερινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας ότι αντίστοιχους φόρους έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας πως στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν φορολογείται η κατοχή ακινήτου, αλλά το εισόδημα που παράγεται απ’ αυτό.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «στοιχείο ολοκλήρωσης της χώρας. μετά από μια μακρά περίοδο καθυστέρησης». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Κουκουλόπουλου στη ΔΗΜΑΡ, για την οποία ισχυρίστηκε πως «στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων είχαμε και προτάσεις που έλεγαν να εισπράξουμε 1 δισ. ευρώ από τους αγρότες για να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό».
«Πες το επιτέλους», επενέβη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ).
«Επιτέλους! Κάποιοι να έχουν το θάρρος να λένε και από το βήμα της Βουλής αυτά που έλεγαν επί μήνες στις συσκέψεις μεταξύ μας», επανήλθε ο Π.Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας: «Φυσικά, εμείς αντιδράσαμε, με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ευάγγελο Βενιζέλο, και είπαμε πως δεν θα δεχόμασταν επ’ ουδενί 4,2 δισ. ευρώ βεβαίωση. Και επειδή φθάσαμε σε πλεονάσματα, δέχθηκε η τρόικα το αίτημα υπό την πίεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
«Με έκπληξη άκουσα τον κ. Κουκουλόπουλο να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα», αποκρίθηκε αργότερα ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Η ΔΗΜΑΡ είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, με έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αγροτικά και μη αγροτικά ακίνητα. Για τη φορολόγηση των αγροτικών προτείναμε διαφορετική κλίμακα, και αφορολόγητο για όλα τα αγροτεμάχια κάτω των 15 στρεμμάτων, ή αξίας από 20.000 έως 30.000 ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Τσούκαλης.
Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς αναφέρθηκε εκ νέου στην κατηγορία εκείνη των φορολογουμένων, οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο κάποιο ακίνητο, αλλά έχασαν την κυριότητά του, λόγω χρεών προς την τράπεζα. «Να τα χρεωθεί η τράπεζα αυτά. Δεν το βάζετε», σχολίασε ο κ. Μαριάς, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Καπερνάρος στηλίτευσε και σήμερα τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στη φορολογική διοίκηση να προβαίνει σε συντηρητικές κατασχέσεις, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση και χωρίς να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου