Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ....... " ΚΟΝΤΑ ΒΡΟΝΤΑ "

 
... και οι συνέπειες που θα έχουν για την Ελλάδα...
Μερικά σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία με τους πιο πιθανούς, τους λιγότερους πιθανούς και τους εντελώς απίθανους κυβερνητικούς συνασπισμούς αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν για την Ελλάδα

Οι πιθανότεροι συνασπισμοί
Μεγάλος συνασπισμός: Χριστιανοδημοκρατική Ενωση/Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/SCU) και Σοσιαλδημοκράτες: Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες με μικρότερη ή μεγαλύτερηανάγκη βοήθειας θα βγουν έστω και οριακά οφελειμένες από την επιρροή των Σοσιαλδημοκρατών που θα φρενάρουν τις... εμμονές της κυρίας Μέρκελ για συνέχιση της λιτότητας και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κυβέρνηση Δεξιάς: CDU/CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ θα ζητήσει τον ουρανό με τ'άστρα για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και έτσι αυτό είναι ένα από τα λιγότερα ευνοϊκά για τη χώρα μας σενάρια.

Λιγότερο πιθανοί συνασπισμοί

Κυβέρνηση κεντροαριστεράς:SPD και Πράσινο: Η Ελλάδα θα είχε υψηλές προσδοκίες από έναν τέτοιο συνδυασμό. Και οι δύο συμφωνούν ότι η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει τα λουριά στον ευρωπαϊκό Νότο και να αναλάβει μέρος του του ευρωπαϊκού χρέους έστω κι αν η πρόταση έχει πολλά θολά σημεία και δεν είναι σίγουρα αν θα την εφαρμόζουν στην πράξη.
Κυβέρνηση Κέντρου: CDU/CSU και Πράσινο

Eντελώς απίθανοι συνασπισμοί

Κυβέρνηση Αριστεράς: SPD και Πράσινοι και Die Link:Σε περίπτωση εισόδου της Γερμανικής Αριστεράς το οποίο καταψηφίζει σταθερά τα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, έμπαινε στην κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τρελάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Kυβέρνηση Κεντρο - Αριστερο - Δεξιάς: SPD και Πράσινοι και FDP:

Στις επτά τα πρώτα exit polls

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα «έξιτ πολς» από τα δύο κρατικά κανάλια, τα ARD και ZDF. Ένα τέταρτο αργότερα θα ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων. Βέβαια αποτελέσματα αναμένονται μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας - εκτός εάν οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές.

Μόνο μια φορά στα τελευταία 56 χρόνια η κάλπη έχει βγάλει μονοκομματική κυβέρνηση

Το εκλογικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολο τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Στα τελευταία 56 χρόνια αυτό έχει συμβεί μόλις μία φορά, για αυτό και τα κόμματα σχεδόν απαιτείται να δηλώνουν κατά την προεκλογική περίοδο με ποιο από τα άλλα κόμματα σκοπεύουν να συνεργαστούν.

Λόγω των επιπλέον εδρών και του ορίου του 5%, ο καγκελάριος (δηλ. τα κόμματα που τον στηρίζουν) μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή ακόμη και με ποσοστό κάτω του 50%. Όσο λιγότερα κόμματα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Βουλή, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται ένας συνασπισμός για να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι εξηγείται εν μέρει και η μεγάλη ανησυχία της κυρίας Μέρκελ για το ενδεχόμενο να λάβουν το πολυπόθητο 5% οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία.

Αύριο οι αρχηγοί των κομματικών συνασπισμών θα συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, καθώς δεν υπάρχουν διερευνητικές εντολές. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας συνήθως διαρκούν από τέσσερις έως και οκτώ εβδομάδες. Όταν ολοκληρωθούν, η Βουλή συνεδριάζει προκειμένου να εκλέξει τον Καγκελάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου