«Κυβέρνηση όλων των κομμάτων για τη διάσωση της χώρας»...
"To ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που μετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία έχει μάλιστα Πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Άρα, έχει την ιστορική υποχρέωση να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πάντες"...
Τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός με συνέντευξή του στον... Real.gr, ενώ παράλληλα τονίζει πως θα πρέπει «να σταματήσει άμεσα και για το καλό του τόπου» η αντιπαράθεση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ένας απλός ανασχηματισμός της κυβέρνησης με απλή αντικατάσταση ατόμων, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας των κομμάτων, που πρώτιστο στόχο θα έχει τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και τις αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου, θα είναι μια ουσιαστική θετική μεταβολή. Ένας αποδοτικός ανασχηματισμός» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Ο Δημ. Κρεμαστινός, μάλιστα, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ υπό μια μόνο προϋπόθεση θα μπορούσε να συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, να συμμετέχει ισότιμα, όπως χαρακτηριστικά λέει, υπογραμμίζοντας πως «μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ακόμα και εναλλαγή στην πρωθυπουργική θέση».«Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει αναμφισβήτητα να σταματήσει άμεσα, για το καλό του τόπου» αναφέρει σε ερώτηση για τη «βεντέτα» του ΠΑΣΟΚ με την Κουμουνδούρου, ενώ επισημαίνοντας πως στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τον σημερινό Πρόεδρο του κόμματος, αφήνει αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας. «Μετά το Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανασυγκροτηθεί, χωρίς Ηρακλείς του στέμματος, ομάδες και ομαδάρχες. Άλλωστε το στέμμα δεν χρειάζεται τους Ηρακλείς. Οι Ηρακλείς χρειάζονται το στέμμα, για να επιβιώσουν». Τέλος, αφήνει αιχμές και για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, «όπου κάθε νέος σε ηλικία εθεωρείτο κατά τεκμήριο καλύτερος από οποιονδήποτε μεγαλύτερό του».
Η συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργού Δημ. Κρεμαστινού στον Real.gr, έχει ως εξής:
Πού οδηγεί τη χώρα η πολιτική της τρόικας κ. καθηγητά;
Δεν υπάρχει καμιά πολιτική τρόικας. Υπάρχει μεταβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά τη χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers, η Αμερική στήριξε το τραπεζικό της σύστημα αφενός τυπώνοντας δολάρια και ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζες, αφετέρου διαφύλαξε τη χώρα από την ύφεση, υποστηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και δίνοντας περισσότερο βάρος στη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Δυστυχώς για μας, η Ευρώπη του βορρά δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα αυτή την πολιτική, κινείται σε τελείως αντίθετο δρόμο, με αποτέλεσμα να οδηγεί τον ευρωπαϊκό νότο σε οικονομικό μαρασμό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Μήπως πρέπει να πούμε και κανένα όχι στην τρόικα;
Η επικρατούσα σήμερα τάση στους ισχυρούς της ευρωζώνης είναι για όποιον σηκώνει κεφάλι, να υπάρξει τιμωρία με αποκεφαλισμό, ούτως ώστε να μην σηκωθούν κι άλλα κεφάλια. Δηλαδή πολιτική Ιεράς Συμμαχίας εποχής Μέτερνιχ. Όμως η πολιτική εκείνη ανατράπηκε όταν ξεσηκώθηκαν οι λαοί της Βαλκανικής και γενικότερα οι λαοί του νότου. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα. Τα μεμονωμένα ‘όχι’ της Ελλάδας όχι μόνο μπορεί να είναι αναποτελεσματικά, αλλά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την εξωτερική πολιτική της χώρας - ακόμα και για την εδαφική μας ακεραιότητα. Όμως τα ‘όχι’ σύσσωμου του ευρωπαϊκού νότου που σήμερα καταπιέζεται, είμαι βέβαιος ότι και αποτελεσματικά θα αποβούν και ανατροπή της γερμανικής πολιτικής θα επιτύχουν.
Κατά τη γνώμη σας χρειάζονται εκλογές ή περισσότερη πολιτική συνεννόηση; Και σε ποιο επίπεδο;
Ασφαλώς οι εκλογές τώρα τίποτα δεν θα αποφέρουν. Μακάρι μια πολιτική που θα στοχεύσει στη συγκρότηση μετώπου των κρατών του ευρωπαϊκού νότου να κληθεί να την υλοποιήσει μια κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των κομμάτων, που θα προσφέρουν τα εμπειρότερα, ικανότερα και σοβαρότερα στελέχη τους. Μια τέτοια κυβέρνηση χρειάζεται τώρα η χώρα. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Επίκειται ανασχηματισμός. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει;
Ένας απλός ανασχηματισμός της κυβέρνησης με απλή αντικατάσταση ατόμων, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας των κομμάτων, που πρώτιστο στόχο θα έχει τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και τις αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου, θα είναι μια ουσιαστική θετική μεταβολή. Ένας αποδοτικός ανασχηματισμός.
Όσον αφορά την άποψή μου για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, την εξέθεσα αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υπό μία μόνο προϋπόθεση θα μπορούσε να συμμετέχει στην συγκεκριμένη κυβέρνηση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία: Να συμμετέχει ισότιμα. Και όταν λέμε ισότιμα, εννοούμε ισότιμα. Δεδομένου ότι μόνο με την κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η δεδηλωμένη. Το άθροισμα ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν οδηγεί μαθηματικά σε συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας. Άλλωστε, οι 50 βουλευτές της ΝΔ είναι βουλευτές που προέκυψαν από το εκλογικό σύστημα, το λεγόμενο bonus του πρώτου κόμματος. Η πραγματική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε στις πρώτες εκλογές του Μαΐου και ήταν 5 εκατοστιαίες μονάδες. Κατά συνέπεια, μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει ακόμα και εναλλαγή στην πρωθυπουργική θέση. Διαφορετικά, οι πολίτες που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοποιημένοι από την απλή συμμετοχή. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Οι ψηφοφόροι που το στήριξαν ακόμα και στις δεύτερες εκλογές, το εγκατέλειψαν δημοσκοπικά αμέσως μετά. Από εκείνους δηλαδή που παρέμειναν πιστοί υποστηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου (12%), δημοσκοπικά το εγκαταλείπουν οι μισοί (από το 12% στο 6%). Αυτοί όλοι, μαζί με πολλούς άλλους, είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν αν πραγματικά δουν το ΠΑΣΟΚ να βαδίζει στον σωστό δρόμο.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα σας δείχνει να έχει ανοίξει βεντέτα. Πού οδηγεί αυτή η αντιπαράθεση;
Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει αναμφισβήτητα να σταματήσει άμεσα, για το καλό του τόπου. Όμως όσον αφορά τη λέξη βεντέτα, που εσείς χρησιμοποιείτε, ξέρετε ότι η ευθύνη στη βεντέτα ανήκει σε εκείνον που άρχεται πρώτος χειρών αδίκων. Και αυτός σίγουρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.
Μετά το Συνέδριο, στο ΠΑΣΟΚ τι πρέπει να γίνει;
Προσωπικά, στήριζα και στηρίζω τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έμπρακτα, μη ενθαρρύνοντας άλλες υποψηφιότητες, όταν εκείνος ήταν υποψήφιος Πρόεδρος. Και τούτο γιατί ήθελα να μην έχει δεσμεύσεις για να μπορεί να συγκροτήσει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, με ό,τι καλό προέρχεται από το παρελθόν, επιτυχημένο και κοινωνικά αποδεκτό, μαζί με νέους ανθρώπους που να τους χαρακτηρίζουν νέες ιδέες. Ξεκάθαρα θα σας πω ότι η περίφημη ανανέωση του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όπου κάθε νέος σε ηλικία εθεωρείτο κατά τεκμήριο καλύτερος από οποιονδήποτε μεγαλύτερό του. Έτσι, η απειρία και τα λάθη εκείνων των νέων ανθρώπων οδήγησαν κατά βάση στο σημερινό συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ.
Ένα δεύτερο λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί αφορά τον ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τότε η Κ.Ο. διαλύθηκε γιατί δεν συζητούσε. Η Κ.Ο. είναι το μόνο όργανο που προέρχεται κατευθείαν από τον λαό και εκφράζει τις επιδοκιμασίες ή τις αποδοκιμασίες του. Σήμερα η Κ.Ο. πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο, συζητώντας και συμβουλεύοντας τον Πρόεδρο σε κάθε σοβαρό πολιτικό θέμα που αναφύεται. Η τυχόν υποβάθμιση της Κ.Ο. θα οδηγήσει τώρα σε εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ.
Μετά το συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε όλη τη χώρα, με βάση τις αρχές που ανέφερα πιο πάνω και όχι με την παλιά συνταγή. Δηλαδή, χωρίς Ηρακλείς του στέμματος, ομάδες και ομαδάρχες. Άλλωστε, το στέμμα δεν χρειάζεται τους Ηρακλείς. Οι Ηρακλείς χρειάζονται το στέμμα, για να επιβιώσουν.
Τέλος, όσον αφορά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι θα πρέπει να προσφύγει κατευθείαν στη βάση του κόμματος. Δηλαδή να επισκεφθεί έναν-έναν τους νομούς της χώρας, επικεφαλής κοινωνικά αποδεκτών στελεχών, και να προσπαθήσει να πείσει τον παραδοσιακό κόσμο του, που τώρα στεγάζεται σε άλλα κόμματα, για το αυτονόητο: Ότι δηλαδή για τη χώρα μας, που την παραλάβαμε το 2009 χρεοκοπημένη μετά από 5ετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ είχε δυο δρόμους να ακολουθήσει: Τον δρόμο της χρεοκοπίας αλά Αργεντινή ή τον δρόμο που αναγκάστηκε να ακολουθήσει. Άλλωστε, τον ίδιο δρόμο αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και ετοιμάζονται η Ισπανία και η Ιταλία. Εάν το ΠΑΣΟΚ είναι πειστικό στην επιχειρηματολογία του, τότε θα πρέπει να ελπίζει στον επαναπατρισμό των οπαδών του που, διαμαρτυρόμενοι, έχουν καταφύγει σε άλλα πολιτικά κόμματα.
Παράλληλα, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα του ευρωπαϊκού νότου σε ένα κοινό μέτωπο, το οποίο θα επηρεάσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ούτως ώστε να πάρει θέση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους αλληλεγγύης, που - αν μη τι άλλο - θα βοηθά με όλους τους τρόπους τους εξαθλιωμένους και οικονομικά αδύνατους πολίτες του νότου. Τη διεθνή διάσταση του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον Ούλωφ Πάλμε, τον Βίλλυ Μπραντ, την Ίντιρα Γκάντι και άλλους ηγέτες. Το ίδιο πρέπει να πράξει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που επίσημα μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που μετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία έχει μάλιστα Πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Άρα, έχει την ιστορική υποχρέωση να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πάντες.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.