Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κατά τη συνάντηση εργασίας, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αναλυτικά ο κ. Μαχαιρίδης, ανέφερε:   
"Είναι κοινά παραδεχτό πως ο Τουρισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της διατήρησης υψηλών και σταθερών επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. 
Η οικονομική  του όμως αειφορία εξαρτάται από τους φυσικούς, οικονομικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς πόρους, και για την βιωσιμότητα του  απαιτείται αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και συνετή χρήση των φυσικών πόρων. 
Η ανάπτυξη της απαιτεί τροποποίηση των μη βιώσιμων προτύπων  κατανάλωσης και παραγωγής. 
      Τα προβλήματα λοιπόν  που σχετίζονται με την αειφορία ξεκινούν  μεν παγκόσμια θα πρέπει όμως,  να προσαρμόζονται  στα τοπικά δεδομένα.
 Ο τουρισμός είναι  πρωτίστως  κλάδος τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα γι αυτό τα μέτρα που σχετίζονται με αυτόν  πρέπει να καταρτίζονται και να εφαρμόζονται κατά κύριο λόγο σε τοπική κλίμακα, ώστε να είναι δυνατόν   να  ανταποκρίνονται στις ειδικές  ανάγκες και περιορισμούς  που παρουσιάζει ο κάθε τόπος. 
 Διαθέτει  δε σημαντικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει   στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι προτεραιότητες και οι στρατηγικές για την αειφορία  του  είναι σύνθετες όσο και η περιφερειακή τους διάρθρωση, τόσο διαφορετικές  όσο και το φάσμα των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο πολλές όσο και η πληθώρα των αιτημάτων που διατυπώνουν οι καταναλωτές και καλύπτουν ευρύ φάσμα λόγω των ιδιαιτεροτήτων των διοικητικών και επιχειρηματικών πρακτικών που αναπτύσσονται για την διαμόρφωση των τουριστικών προορισμών. 

Πρέπει λοιπόν  αναληφθούν δράσεις εκ μέρους των φορέων και των προορισμών για την μετάβαση από την θεωρία στην πράξη σε θέματα αειφορίας του Τουρισμού. 

Υπάρχουν πρόσθετες και ιδιαίτερες προκλήσεις σε θέματα αειφορίας του Τουρισμού στην Περιφέρεια μας. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο μαζικός Τουρισμός που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική δραστηριότητα και που  επέφερε σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος καθώς και επιπτώσεις επί του τοπίου.

Από την άλλη η επίπτωση επί της βιωσιμότητας μετριάστηκε χάρη στις επωφελείς κοινωνικές επιδράσεις που είχε για τους πολίτες των χώρων προέλευσης και προορισμού. 

Πρέπει να αναστραφεί αυτή η τάση και να υπάρξει ανάσχεση της ποσοτικής αύξησης της προσφοράς και κατεύθυνση της προσπάθειας στην ποιοτική αναβάθμιση μέσω του επαναπροσανατολισμού και των προϊόντων και των υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων και της διαρκούς ανανέωσης θέτοντας όρια στην αύξηση και να σχεδιάσουμε νέες στρατηγικές για τον βιώσιμο προγραμματισμό και διαχείριση του Τουρισμού. 

Η εξέλιξη του Τουρισμού σύμφωνα με κριτήρια βιωσιμότητας ενθαρρύνει την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών τουριστικής παραγωγής και κατανάλωσης, σε αντιδιαστολή προς την τουριστική ανάπτυξη, που ανταποκρινόταν μέχρι τώρα στην κάλυψη της άμεσης και βραχυπρόθεσμης ζήτησης. 

Βεβαίως υπάρχουν δυσχέρειες μιας και στα περισσότερα νησιά μας ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή πλούτου και οικονομικής δραστηριότητας.  

Είναι απαραίτητη η προώθηση της διαρκούς ανανέωσης των Τουριστικών υπηρεσιών και Τουριστικών προορισμών, προκειμένου να ευνοηθεί κυρίως στα μικρά νησιά η περιορισμένη και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η ανάπτυξη  του βιώσιμου Τουρισμού στις περιοχές όπως τα νησιά που παρουσιάζουν μόνιμα φυσικά και γεωγραφικά μειονεκτήματα κα όπου η τουριστική δραστηριότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο  ευαίσθητους φυσικούς πόρους μεγάλης αξίας. 

Απαιτούνται ενέργειες των φορέων του Τουρισμού στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προτύπου αειφόρου τουρισμού μιας και η τουριστική βιομηχανία σε όλες τις ποικίλες μορφές της μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής πολιτικής για την αειφορία των προορισμών. 
Είναι λοιπόν ιδιαιτέρως σημαντικό/ κρίσιμο – τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την τοπική κοινωνία, γενικότερα- να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί  σε αυτό το ευαίσθητο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της τουριστικής αγοράς. 
Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από κοινού ή σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους – από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- υιοθετούμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το τουριστικό χαρτοφυλάκιο της περιοχής και την προβολή του (συστηματοποίηση και ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού, βελτίωση και δημιουργία απαραίτητων υποδομών, κ.λπ.) αλλά επιπλέον προτεραιότητα μας  αποτελεί και η διασύνδεση του τουρισμού με τους άλλους δύο παραγωγικούς τομείς (για παράδειγμα η προώθηση και προβολή της  ντόπιας γαστρονομίας  και των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, των παραδοσιακών τεχνών, κ,λπ.) που αφορούν την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας. 
Ο Τουρισμός αποτελεί λοιπόν τον κύριο παράγοντα προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης για αυτό και απαιτείται ένας Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός που να συνάδει με το Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τον τουρισμό. 
Σε ένα περιβάλλον  έντονου ανταγωνισμού μεταξύ καθιερωμένων και αναδυόμενων τουριστικών προορισμών, στα πλαίσια των σύγχρονων τάσεων και λόγω της ανάγκης να παραμείνουμε  ανταγωνιστικοί,
η εκπόνηση και εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης  
&
ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού μας προϊόντος 
είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
Το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν (σε όλα του τα επίπεδα : υποδομές, υπηρεσίες, προϊόντα, κλπ) πρέπει πλέον να εναρμονίζεται με το περιβάλλον (φυσικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο) ενώ για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών*  -που πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου -   θα την καταστήσουν οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες. 
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί, προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και εφαρμογή των ορθών  μέτρων, είναι η χρήση των κατάλληλων / εξειδικευμένων επιστημονικών εργαλείων που μπορεί να παρέχει το Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. 
Η ίδρυση μίας τέτοιας δομής στην περιοχή μας είναι -για τους λόγους που προαναφέραμε- σημαντική για το μέλλον όχι μόνον  της βασικής βιομηχανίας μας, του τουρισμού  αλλά και για την τοπική κοινωνία, γενικότερα. 
Για αυτόν το λόγο ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  υποστηρίζουμε πλήρως, με κάθε δυνατό τρόπο την ίδρυση και τη λειτουργία  του Παρατηρητήριου Βιώσιμου Τουρισμού για τα Νησιά του Αιγαίου.  Για το λόγο αυτό διαθέτουμε ιδιόκτητο χώρο για τη στέγαση του Παρατηρητηρίου στη Ρόδο ( για το κέντρο Νοτίου Αιγαίου) και  διασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία του.  Τα γραφεία βρίσκονται στο κτίριο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Γεωγραφικής Ενότητας Ρόδου, στο κέντρο της πόλης. 
Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό να στρατευτούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς του τουρισμού καθώς η λειτουργία του μας αφορά όλους και η επίτευξη των στόχων  του εξαρτάται από την καλή συνεργασία  όλων. 
Πρόκειται για μια δομή όπου -όπως τονίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού-  η πολιτική βούληση και η ισχυρή δέσμευση των εθνικών και τοπικών κυβερνητικών παραγόντων , σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή των τουριστικών φορέων και κάποιου ειδικού ακαδημαϊκού ή επιστημονικού ιδρύματος, αποτελούν τα βασικά συστατικά επιτυχίας. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ηγείται της προσπάθειας αυτής και ευχαριστούμε τον Γ.Διευθυντή κ. Cabrini για την επιλογή τους. 
 Εμείς ως περιφερειακή αρχή διαθέτουμε τη βούληση και τα μέσα να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του,  το Πανεπιστήμιο Αιγαίο την επιστημονική τεχνογνωσία και όλοι εσείς την κινητήρια δύναμη για να αποτελέσει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Ν.Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο πρότυπο λειτουργίας και αποτελεσματικότητας …."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου