Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ


Ασκήσεις ισορροπίας για τρεις...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναβεβαίωσε το πολιτικό του βάρος επάνω στο κυβερνητικό σχήμα
«ΗΤΑΝ η καλύτερη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη έως τώρα». 
Το λέει ένας από τους συνεργάτες των τριών αρχηγών που βρέθηκαν χθες, ένα πολύ ζεστό απόγευμα Ιουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αλήθεια ή μήπως άγχος να μη θρυμματισθεί η καλή βιτρίνα της κυβέρνησης συνεργασίας; Πάντως, οι φυσιογνωμιστές της εισόδου επέμεναν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που βγήκε πρώτος, φάνηκε ήρεμος στη δήλωσή του. Ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος που στάθηκε μετά στην πύλη για να τοποθετηθεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις, έδειχνε σαφώς ικανοποιημένος.
Σύντομος, γενικόλογος και σαφής ο Σίμος Κεδίκογλου άφησε όλο τον πολιτικό χώρο στους εταίρους της πλειοψηφίας. Και υπεράνω όλων ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χειρίστηκε τη γενική σύνθεση προσώπων, κομμάτων και ψυχοσυνθέσεων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα ώστε αυτό να μη χάσει την ισορροπία του στο πιο κρίσιμο θέμα: την οικονομία.Αν τα πράγματα πήγαν τελικά καλά μέσα, η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή συνάντηση δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Τη ζήτησε - για να μην πούμε: την επέβαλε - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κορυφαία πηγή παραδεχόταν χθες το βράδυ ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Βενιζέλου - για να μην πούμε: να κλείσει το χάσμα. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πρωινό τηλεφώνημα Στουρνάρα - Βενιζέλου, από αυτά που διανθίζονται με αιχμηρές εκφράσεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Το τηλεφώνημα ήταν όμως σαν να μην είχε συμβεί ποτέ, όταν ξεκίνησε το απόγευμα στο Μαξίμου η συνάντηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Στουρνάρα να κάνει αναλυτική ενημέρωση - «μας μετέφερε τις εμπειρίες του», όπως είπε μετά έξω ο Βενιζέλος - για όσα έγιναν στο Eurogroup. Πολλές τεχνικές διευκρινίσεις ζήτησε στη φάση αυτή και ο Φώτης Κουβέλης που λειτουργεί συχνά σαν σταθεροποιητής, βοηθώντας να διατηρούνται οι ισορροπίες κορυφής στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέλεξε μάλιστα κατά την έξοδό του να στοχοποιήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για αυτούς που «όψιμα ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση», ενώ μιλούσαν προεκλογικά για καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ακύρωση των εφαρμοστικών της νόμων.
Στην κουβέντα για τα οικονομικά, ο Βενιζέλος έμεινε στο θεσμικό του ύψος, ενώ ο Στουρνάρας προσαρμόστηκε στους ρόλους - δηλαδή, εμμέσως αναγνώρισε την πρωτοκαθεδρία των αρχηγών έναντι των μελών της κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί συνεργασία του Στουρνάρα με τον Σαμαρά νωρίς το απόγευμα πριν από το ξεκίνημα της συνάντησης. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών έμεινε να τα πει με τον Πρωθυπουργό και το βράδυ, μετά το τέλος της συνάντησης.
Εν πολλοίς, χθες, μετά την ελαφρά αποσταθεροποίηση που προκάλεσε το Eurogroup, βρέθηκε ξανά ένα modus vivendi ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος επαναβεβαίωσε το πολιτικό του βάρος επάνω στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνάντηση αρχηγών θα γίνεται πλέον τακτικά. Το επόμενο ραντεβού έχει προσδιορισθεί ήδη για την προσεχή Τετάρτη.

«ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ». Ο Στουρνάρας εξήγησε ότι συζήτηση για επιμήκυνση δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο Γιατί; Διότι πρέπει να έρθει η τρόικα στα τέλη Ιουλίου να διαπιστώσει οριστικά το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα και να πάνε τα νέα στοιχεία τον Αύγουστο στις χώρες της ευρωζώνης. Φυσικά, κάτι τέτοιο σημαίνει πρόσθετα χρήματα, άρα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάνε στα κοινοβούλια - κάτι που συνιστά λεπτή πολιτική άσκηση για τους Ευρωπαίους.
Η ιδέα του Βενιζέλου για τηλεδιάσκεψη Σαμαρά και άλλων αρχηγών με Μέρκελ και Ολάντ πριν από τη νέα έλευση της τρόικας αντιμετωπίστηκε θετικά. Οπως και η πρόταση για συναντήσεις σε ηγετικό επίπεδο.
Παρ' όλα αυτά, όπως εξηγήθηκε εντός, είναι ορατό το ενδεχόμενο Βερολίνο και Παρίσι να αναπέμψουν την ελληνική πολιτική ηγεσία στο Eurogroup και αυτό στην τρόικα - η οποία είναι αυτή τη στιγμή πλήρως εξουσιοδοτημένη από Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αυτά τα δεδομένα, η στρατηγική συζήτηση που εισήγαγε ο Βενιζέλος έδωσε τη θέση της στα φλέγοντα θέματα άμεσης δημοσιονομικής διαχείρισης. Ρίχτηκε άμεσα βάρος στην εύρεση ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην μπει βαθιά το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια. Η Συγγρού είχε εντοπίσει ήδη κωδικούς που η περικοπή τους να ελευθερώνει 200 εκατ. Ούτως ή άλλως, όμως, ο Στουρνάρας θα έχει γι' αυτό το θέμα ευρεία διυπουργική σύσκεψη σήμερα. Στο πλαίσιο του χειρισμού των δημοσιονομικών μπήκαν στη σύσκεψη και οι υφυπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Μαυραγάνης.

Η «ΕΘΝΙΚΗ» ΟΜΑΔΑ. Πράσινο φως και για τη συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας - άλλη μια σύλληψη του Βενιζέλου που θέλει, για ευνόητους λόγους, να εκπροσωπηθεί εκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θέλει να αναγκάσει τον Τσίπρα να μπει ουσιαστικά στη συζήτηση για το δέον γενέσθαι στην οικονομία. Στο μεταξύ, πρόσωπο που μετείχε στη σύσκεψη, εξηγεί ότι σωστά το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε νέο Μεσοπρόθεσμο - κάτι που το θέλουν και οι Ευρωπαίοι. Το Μεσοπρόθεσμο όμως δεν μπορεί να αρχίσει να συζητείται πριν από τον Σεπτέμβριο, «και ορθώς ο Βενιζέλος λέει ότι πρέπει εμείς να ξέρουμε από τώρα τι θέλουμε έως το 2016».
Ολα αυτά, ενώ οι δεσμοί της συγκυβέρνησης σφίγγουν. Συμφωνήθηκε να βλέπονται τακτικά ως ομάδα υποστήριξης των αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με τη Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο της ΔΗΜΑΡ. Σημαντική είναι και η κατ' ιδίαν συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη χωρίς παρουσία άλλων προσώπων, στο φινάλε της συνάντησης. Εκεί συζητήθηκαν γενικά θέματα διακυβέρνησης - «όχι όμως ιδιωτικοποιήσεις», όπως λέει συνεργάτης αρχηγού. Το κύριο θέμα ήταν οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων, όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους. Επεται η στελέχωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αν αυτό ήταν ένα ακόμη σαμαράκι στον δρόμο της, η κυβέρνηση των τριών το πέρασε μάλλον εύκολα. Ο Βενιζέλος κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά εντός υπήρξε σύγκλιση απόψεων, ενώ επιβεβαιώθηκε και η ανάγκη η συγκυβέρνηση να πορεύεται σύμφωνα με την αρχική προγραμματική συμφωνία, κάτι που επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης. Η πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση όμως είναι ότι οι εταίροι της κυβέρνησης ενδιαφέρονται για τη μακροημέρευσή της - ίσως και πέραν των επτακοσίων ημερών ώς τις ευρωεκλογές του 2014, που είναι ένα πρώτο οδόσημο.
NEA.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου