Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Καρδιολογικός Έλεγχος Παιδιών Σχολικής Ηλικίας στη Νάξο

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ 3ης ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ 26-12-2018 ΕΩΣ 5-1-2019

ΩΡΕΣ 13.00 – 20.00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ

Επικοινωνία για ραντεβού: 22853-60645, Χάρος Γεώργιος, Βλασερού Μαρίκα
ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ του Γ.Ν. - Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Αγαπητοί γονείς,
Η καρδιολογική εξέταση των παιδιών μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα σοβαρές για την υγεία των παιδιών καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού (συγγενείς καρδιοπάθειες). Παράλληλα υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις, από τις οποίες συγκεκριμένες οικογένειες διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τέλος ήδη από την παιδική ηλικία αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημεία καταστάσεων που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο στην ενήλικο ζωή (υπέρταση, παχυσαρκία κτλ).

Η Παιδοκαρδιολογική Μονάδα της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠαΓΝΗ) σε συνεργασία με το Παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου και την υποστήριξη και των δασκάλων του σχολείου σας, ξεκινάει μια προσπάθεια με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα αυτό.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση και η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των παιδιών για παρουσία καρδιοπάθειας, με τη χρήση απλών μεθόδων. Αναλυτικά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εμπειρία στην καρδιολογική εξέταση των παιδιών προσφέρει τη δυνατότητα της εξέτασης των παιδιών σε απογευματινή ώρα στο Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας της περιφέρειάς σας. Τα παιδιά θα προσκομίσουν το παρόν έντυπο. Έντυπο του ΑΤΟΜΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ (θα συμπληρωθεί με τη βοήθεια του γιατρού, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις σωστότερες οδηγίες για το παιδί σας). Οι πληροφορίες του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, που θα συμπληρώσετε είναι εμπιστευτικές, προστατεύονται από ιατρικό απόρρητο και θα χρησιμοποιηθούν ως ανώνυμες πληροφορίες αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος. 

Η εξέταση των παιδιών από τους ιατρούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, την ακρόαση του θώρακα και της καρδιάς με καταγραφή των ήχων της καρδιάς σε φορητό υπολογιστή καθώς και την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι εξετάσεις θα αξιολογηθούν από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα και θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό. Εάν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω παρακολούθησης, θα διατεθεί ιδιαίτερος χρόνος αποκλειστικά για το σκοπό αυτό από την Παιδοκαρδιολογική Μονάδα του ΠαΓΝΗ, έπειτα από συνεννόηση μαζί σας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του καρδιολογικού ελέγχου είναι να συνοδεύετε τα παιδιά σας σε όλο το χρόνο της εξέτασης αλλά και η επίβλεψη της ασφαλούς προσέλευσης, παραμονής και επιστροφής τους στο σπίτι.
 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση στη διάθεσή σας
 
Ανταλένα Τσατσοπούλου
Παιδίατρος, Επιμελήτρια ΓΝ-ΚΥ Νάξου, Μέλος Ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας
Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Email: adalena@otenet.gr
 
Ιωάννης Γερμανάκης
Επικ. Καθηγ. Παιδιατρικής-Παιδοκαρδιολογίας
Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης
Ε mail: germjohn@med.uoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου