Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Απίστευτο «Βατερλό» της κυβέρνησης με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς Οι διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι έκανε η κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα

Απίστευτο «Βατερλό» της κυβέρνησης με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς | in.grΕγκλωβισμένη στη διαχειριστική της ανεπάρκεια και στις λανθασμένες εκτιμήσεις της για τη στάση της Τουρκίας, βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά το σοκ που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα που έστελνε η Αγκυρα για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς δεν ήταν αισιόδοξα, στο Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσαν» όταν διάβασαν τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρα την ανταλλαγή τους με τους 8 αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Και παρά το γεγονός ότι το μήνυμα από την Αθήνα, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την κυβέρνηση και τα κόμματα ήταν ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής, εντούτοις, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται αυτή την ώρα με την πλάτη στον τοίχο.
Δύο Ελληνόπουλα βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν, οι διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι έκανε η κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, κυβερνητικά στελέχη έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Πέραν του γεγονότος ότι δύο οικογένειες περιμένουν τα παιδιά τους, σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υποστεί τρομακτικό πλήγμα. Μεγαλύτερο είναι το κόστος από τη σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των Κούκλατζη και Μητρετώδη, παρά από τα ψέματα και τις αυταπάτες για τα μνημόνια και την οικονομία.
Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δημοσίευσαν τα «Νέα Σαββατοκύριακο» και δείχνουν ακριβώς την οργή του κόσμου για την κυβέρνηση με αφορμή τα εθνικά θέματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, κομβικό σημείο γι’ αυτή τη μεταστροφή είναι προφανές ότι αποτελεί η σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης – εξέλιξη που αναδεικνύει πλέον και τα εθνικά θέματα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά δεν υπήρχαν στη λίστα των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά πλέον καταγράφονται στην τρίτη θέση, πίσω από την οικονομία και την ανεργία.
Η σύλληψη των στρατιωτικών και η φυλάκισή τους χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ, προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και κάνει την κοινωνία να «βράζει» κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ανεπάρκεια.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε τις υποσχέσεις που έδωσαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για την άμεση επιστροφή των στρατιωτικών. Ακόμη κι αν ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εκτεθούν με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα όταν παίζονται δύο ανθρώπινες ζωές.
Στις 2 Μαρτίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήριζε «τυπικό θέμα» τη σύλληψη των παιδιών ενώ για τα σενάρια ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που είναι στην Ελλάδα και κατηγορούνται για το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, είπε ότι «πρόκειται για συνωμοσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού».
Λίγες ώρες αργότερα έλεγε ότι είναι θέμα 24ώρων η επιστροφή τους ενώ στις 6 Μαρτίου ο ίδιος σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να τους απελευθερώσει είχε πει: «Αν χρειαστεί ο Πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν».
Εκτοτε πέρασαν σχεδόν δύο μήνες για να φτάσουμε στην χθεσινή εξέλιξη, όμως στο διάστημα αυτή στην κυβέρνηση… δεν έβαλαν μυαλό.
Την ημέρα του θανάτου του ηρωικού πιλότου του Μιράζ, Γιώργου Μπαλταδώρου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του.
Το Μαξίμου διέρρευσε μέρος της συζήτησης κι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των στρατιωτικών με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η διαρροή έλεγε ότι ο Γιλντιρίμ δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς, θα υπάρξει γρήγορη παγίωση του κατηγορητηρίου και θα ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.
Κάποιοι στην κυβέρνηση έσπευσαν να πουν ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία και θα έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα. Εσπευσαν να οικειοποιηθούν θετικές εξελίξεις, αλλά διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά.
Δύο είναι τα σημεία κριτικής που γίνεται στην κυβέρνηση για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.
Το πρώτο είναι ότι δεν έλαβε μέτρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην υπάρξει επεισόδιο στη μεθόριο. Γνώριζαν ότι οι Τούρκοι «ψάχνονται» οπότε έπρεπε να έχουν δώσει εντολή στις δυνάμεις που φυλάνε τα σύνορα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είτε για πιθανό «στήσιμο» και σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών είτε από λανθασμένη εκτίμηση και είσοδο σε τουρκικό έδαφος. Ο,τι κι αν έγινε με τους Κούκλατζη και Μητρετώδη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες.
Το δεύτερο σημείο κριτικής ήταν η λανθασμένη διαχείριση της υπόθεσης τις επόμενες εβδομάδες. Αργησαν να διεθνοποιήσουν το θέμα, δεν πίεσαν προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ερντογάν δεν έγινε ποτέ. Εστω κι αν δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.
Μόλις την Πέμπτη βγήκε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου κατά της Τουρκίας και μάλιστα με πρωτοβουλία ευρωβουλευτών από το λαϊκό και το σοσιαλιστικό κόμμα.

Η Βάρνα

Όπως αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα, παρουσία και της ελληνικής αποστολής, η Τουρκία έθεσε ανοικτά θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους. Γιατί το σκηνικό αυτό το μάθαμε από την Αγκυρα; Ποια ήταν η αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού; Ασκησε π.χ. βέτο για να μην εκταμιευτούν χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό; Ασκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέσουν με τη σειρά τους την Τουρκία;
Είναι ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντηθούν ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη κι αν υπήρξε ένα ακόμη «Βατερλό» της ελληνικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου